Quentin Tarantino’nun Stilistik Çekim Teknikleri

burcinturna

Çarpıcı diyaloglar, fazla ama yerinde kullanılan abartılı sahneler, müzik seçimleri, şiddeti estetize edişi, popüler kültüre düşkünlüğünü eserlerine yansıtması, hikaye yaratımıyla Quentin Tarantino, bağımsız sinemanın mihenk taşlarından biri! Çekim teknikleri Tarantino tarafından keşfedilmemiş olsa da, onu özel kılan, bu çekim tekniklerini kendi kurguladığı dünyada bir araya getirişindeki incelikler!

The POV Shot

POV shot bir çeşit bakış açısı çekimi fakat Tarantino bu tekniği “low angle” olarak canlı, cansız, insan, hayvan gibi birçok sahnede kullanıyor. Böylece karakterler aslında yukarıdan bir bakış açısıyla izleyicilerle iletişime geçmiş oluyorlar.

“3 of 9” Stilistik Çekim

The God’s Eye Shot

Tanrısal bakış açısını Tarantino filmlerinde çok sık görüyoruz. Daha uzaktan ve bütünsel bir bakış açısıyla, bir odanın tüm evlerini ya da birkaç kişiyi aynı anda bir bütün içinde görebildiğimiz anlar.

“Kill Bill” Stilistik Çekim

The Quick Zoom

Aniden karaktere yaklaşan hızlı bir zoom ile Tarantino, filmlerindeki gerilimi iki katına çıkarıyor.

Tarantino’s films

The Tracking Shot

Bu teknikte kamera karakteri takip ediyor. Sinemada en sık kullanılan teknikler arasında. Böylece karakter ve izleyici arasında bir özdeşim yaratıyor.

“Pulp Fiction”

The Extreme Close-up

Filmlerde Tarantino’nun detayları en güzel anlattığı tekniklerden biri. Genelde göz, dudak ya da bir objeye odaklanan, aynı zamanda Tarantino’nun ‘auteur’ kimliğini oluşturuyor.

The Slow Push-in

Genelde karakterlerin karar anlarında yavaşça kameranın yaklaştığı bir teknik.

Foot Shots

Tarantino görsel anlatımda özellikle ayak detaylarını çok sık kullanıyor. Bu ayrıntı konusunda kendine özel bir alan yaratmış tek yönetmen diyebiliriz.

Tarantino tekniklerini anlatımlarıyla beraber izleyebileceğiniz bir video hazırlanmış bile!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam