Leon

Müziği Duyunca Aklımıza Gelen Filmler

Aygün Akdağ

Bu şarkıları dinlediğimiz zaman aklımıza direk o filmler geliyor hangileri mi? Hadi gelin bakalım

Wayne’s World / Queen – Bohemian Rhapsody

Mercury’in hayatının anlatıldığı filmde; Austin Powers rolüyle ünlenmiş olan Mike Myers, “Bohemian Rhapsody” şarkısını beğenmeyen EMI yöneticisi rolünü üstlendi. 1992 yapımı olan Wayne’s World filminde ise arabada arkadaşlarıyla “Bohemian Rhapsody” şarkısını seslendirerek, listelerde 2. sıraya taşınmasını sağladı. 90’lı yıllarda hayli dikkat çeken kasetten çalan bu şarkı, popülerliğini çifte katlamış oldu.

The Matrix / Rage Against The Machine – Wake Up

Matrix üçlemesindeki ilk filminin bitiminde çalan o efsane sahneye eşlik eden şarkı. İnsanın enerjisini yerine getiren bu şarkıyı nerede duysak gözümüzün önüne o sahneler gelmiyor mu?

Reservoir Dogs / Stealers Wheel – Stuck In The Middle With You

Filmde yakalanan polisin kulağının bu şarkı eşliğinde itina ile kesildiği o sahne… Unutmak ne kadar mümkün olabilir? Tarantino’nun meşhur sahnelerinden biri olan kısım, şarkıyla bütünleşmiş bir şekilde akıllarda yer etmeyi başarıyor.

Fight Club / Pixies – Where Is My Mind

Fight Clup’in kapanış şarkısı, fondaki “oooh” sesleri ile dinleyene adeta boyut atlatıyor ve filmin tüm derinliklerine bir anda girmenizi sağlıyor. Saykodelik bir cümbüş içersindeymişsiniz gibi hissettiren şarkı, filmin sonuna öyle bir yerleşmiş ki duyulduğu anda o kareleri akla getirmemek münkün değil!

Scent Of A Woman / Carlos Gardel And Alfredo Le Pera – Por Una Cabeza

Sözleri Alfredo Le Pera’ya ait olan Por Una Cabeza; İspanyolca “at başı” anlamına gelir, at yarışlarında kullanılan ve türkçedeki “burun farkı” anlamına gelen bir terimdir. Atlara olan tutkusunu aşık olduğu kadına karşı duyduğu hislerle karşılaştıran bir at bahisçisini anlatan şarkı; tutku ve aşkın en uç yerlerine dokunarak seyirciyi ve dinleyiciyi mest ediyor.

Titanic / Céline Dion – My Heart Will Go On

https://www.youtube.com/watch?v=MhfhNzbGtAs

Hepimizin aşina olduğu bu romantik filmin romantik şarkısı da hafızalara kazınmış durumda. Yasak ve özgürlük hislerinin çakıştığı noktada giren şarkı ve sahnelerin uyumu, etkisini ikiye katlayarak seyirciye ulaşıyor. İşte efsane olmuş film ve klasikleşmiş şarkısı da edinleyeni filme götürmekte hiç gecikmiyor.

Amélie / Yann Tiersen

Masal diyarındaymışsınız gibi hissettiren Yann Tiersen, insanı mutluluk dolu bir hüzne aynı zamanda inanılmaz bir dinginliğe sürükleyerek avcuna alıveriyor. Filmin neredeyse her köşesini kaplamış olan Yann Tiersen, imzasını kuvvetli bir şekilde atmış ve özdeşleşen film ve müzik kategorisine başarıyla adını yazdırmıştır.

Leon / Sting – Shape Of My Heart

Leon’un son sahnesinde karşımıza çıkan şarkı, yine filme nokta atışı bir şekilde vuruşunu yapıyor. Mathilda’nın hüznü, heyecanı, teslimiyeti bu şarkıyla birleşince yeniden bir hikayeye dönüşebiliyor. Hem hüzünlendirip hem de aşırı gaz verme gibi bir durumu olan bu şarkı, Leon’dan ayrı düşünemeyeceğimiz bir yapım.

Terminator / Guns’n Roses – You Cold Be Mine

https://www.youtube.com/watch?v=2x5IqRdhUXA

Amerikalı ünlü rock grubu Guns N’ Roses’ın 1991 tarihli albümünde yer alan unutulmaz şarkının klibi de bir o kadar efsane olmuştur. Gaza getirme seviyesi oldukça fazla olan bu şarkı, gelmiş geçmiş en iyi bilim kurgu serisinden olan Terminator’e yakışmakla kalmayıp çıtayı baya bir yükseltmiştir.

Armageddon / Aerosmith – I Don’t Wanna Miss A Thing

Aerosmith’in belki de içinde en fazla duyguyu barındıran şarkılarından biri olan I Don’t Want to Miss a Thing, filmin önüne bir nebze de olsa geçmiştir. O zamanların ergenliğinde oldukça parlamış olan şarkı, 1999 yılında en iyi film müziği dalında Oscar adayı da olmayı başarmıştır.

1 yorum

Sinema Tarihinin En İyi Sonlu 5 Filmi | Karma Türkiye 12 Eylül 2019 - 14:05

[…] Sinema Tarihinde tabiki de birbirinden güzel filmler var zorda olsa aralarından sonu en güzel biten 5 filmi sizin için […]

Cevapl

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam