ANtik kent

Dünyanın Dört Yanından Manzaralar

Aygün Akdağ

Dünya’nın heryerinde bir birinden güzel manzaralar, yapılar ve antik kentler var bizde bunların sadece bir kaç tanesini sizlere sunuyoruz…

Tac Mahal, Hindistan

Agra, Hindistan’daki bu anıt mezar 1643 yılında Hükümdar Şah Cihan tarafından karısı Mümtaz Mahal için yaptırıldı. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan yapı Hindistan’daki Babür mimarisinin Pers ve İslam öğelerini birleştiren en iyi örneklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Concorde Köprüsü, Paris, Fransa

Seine nehrine bakan bu köprü Fransız Devrimi sırasında yıkılan Bastille’in enkazından yapıldı. 1791’de tamamlanan köprü önce Pont Louis XVI, daha sonra da Pont de la Revolution adını aldı. Daha sonra Napoleon Bonaparte köprünün adını bir kez daha değiştirdi ve Pont de la Concorde oldu.

Venedik, İtalya

150 kanal ve 400’den fazla köprü araçsız Venedik’i dantel gibi süslüyor. Büyük Kanal şehrin içinde kıvrılıyor ve küçük kanallar da tüm şehri sarıyor. 

Belém Kulesi, Lizbon, Portekiz

Şehri denizden gelecek saldırılara karşı korumak için inşa edilen kulenin yapımına 15. yüzyılda Kral II. John zamanında başlandı ve kule 1521’de Kral I. Manuel döneminde tamamlandı. Gotik mimariyi deniz temasıyla birleştiren Kule, Manuelin tarzındadır. 

Bandra–Worli Sea Link, Bombay, Hindistan

manzaralar

Resmi adı Rajiv Gandhi Sea Link olan, Arap Denizi üzerine kurulu bu köprü (2009’da açıldı) Worli şehir merkezi ile Bandra’nın Batı banliyösünü birleştiren alternatif bir yol. 4,7 kilometre uzunluğundaki köprü, seyahat süresini kısaltması ve tasarımının estetiğiyle beğeni topluyor.

Chillon Kalesi, Montrö, İsviçre

Bu nefes kesen kale 13. yüzyılda Cenevre Gölü kıyılarında inşa edildi. Savoy Kontlarının yaşadığı Kale her yıl 400 binden fazla kişi tarafından ziyaret ediliyor. Kalenin salonları, avluları ve orijinal hali bozulmadan korunan yatak odasının dışında ziyaretçiler, Lord Byron’ın “Chillon Mahkumu” eserinde adı geçen Cenevreli vatansever François Bonivard’ın tutulduğu zindanları da gezebilirler.

Shwedagon Pagodası, Yangon, Myanmar

2500 yıllık yaldızlı anıt ülkenin en kutsal Budist alanlarından biri. Singuttara Tepesi’ndeki eser 110 metre yüksekliğinde. Pagoda altın kaplı ve anıtın üstü 4000 elmasla bezenmiş. Karmaşık geometrisinin yanında altın ışıltısıyla göze çarpıyor.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam