19 mayıs

#19Mayıs: Atatürk’ün Annesi ve Kız Kardeşine Vedası

Ayşe Aslıhan

Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu.
Mustafa Kemal Paşa; Bandırma Vapuru ile Samsun’a geldi ve bir ulusun kaderini her anıyla yeniden yazmaya başladı o gün.
Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu.
İtilaf Devletleri’nin zalim işgallerine karşı şanlı ve kanlı Kurtuluş Savaşı’nın başladı o gün.
Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukları, kadınları, cumhuriyeti, egemenliği düşündüğü ve her anlamda gençliğe ne çok güvendiğinin ispatıydı o gün!
Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu.
Her şey yeniden başladı.

Bayram oldu.
İnançla, maneviyatla, Mustafa Kemal Paşayla!

Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkışı, bağımsızlık savaşını başlatan en önemli adımdı. Bu öyle bir bağımsızlık savaşıydı ki, Atatürk vatanı uğruna, annesi ve kız kardeşini ardında bırakmayı bile göze almıştı.

Mondros Mütarekesinin ardından, vatan yer yer işgal edilmeye başlanmıştı. Bu sırada, Mustafa Kemal Şişli’deki evinde arkadaşları ile vatanın kurtarılmasını planlamıştı.

Bu evde alınan kararlara göre, Mustafa Kemal Atatürk, İstanbul’dan ayrılacaktı ve onun planlarından padişah Vahdettin habersizdi. Hatta, Mustafa Kemal Paşa’ya lll. Ordu müfettişliği görevini vermişti. Yani istemese de, İstanbul’dan ayrılmasına fırsat sağlamıştı!

Mustafa Kemal, 15 Mayıs 1919 günü, kendisini ziyarete gelen arkadaşlarını uğurlarken şöyle söyledi:

”Bu geceyi annem ve kız kardeşimle geçireceğim. Size veda ziyaretine gelemeyeceğim. Şimdi ayrılmış olalım.” 

Tam 101 yıl önce, Mustafa Kemal Şişli’deki eve annesi Zübeyde Hanım kız kardeşi Makbule ile vedalaşmaya geldi. Önce evine, sonra odaya girdi, annesinin elini öptü. Bağdaş kurup sofraya oturdu. Lokmalar boğazından geçmiyordu.

“Ben yarın Anadolu’ya gidiyorum anne. Buralarda neler olacağı belli değil. Selanik’in başına gelenler buraların da başına gelebilir. Yurdu ben kurtaracağım. Elimden ne gelirse onu yapacağım. Ne ki bu işte tehlike çoktur. Başarabilmem iç huzuruna bağlıdır. Beni meraklandırmayın, gözüm arkada kalmasın. Benden yana kaygılanmayın. Bu işte gidip dönmemek de vardır. Hakkını helal et anne.”

“Beni iyi dinle Makbule, sakın buradan ayrılmayın, işler kötüye gitse bile, bütün paranızı harcayın. Paranız biterse değerli neyiniz varsa satın. Bir kez daha söylüyorum, ne olursa olsun, buradan ayrılmayacaksınız. Bir savaşa giriyorum ben, başaramazsam sizi öldürürler. O zaman bende ölmüş olurum. Ama, gücünüzü yitirmeyin.”

Zübeyde Hanım‘ın zayıf kalbi sarsılmaya başladı ve hemen doktor Rasim Ferit Bey‘e haber verildi. Uzun bir süre sonra kendine gelebildi Zübeyde Hanım. Mustafa Kemal‘in ağzından annesini yatıştırmak için şu sözler döküldü: ”Anne, üzülme, ben size, olabileceklerin en kötüsünü söyledim. Bu iş başarılabilir de.Yurt kurtulur, tekrar buraya döner, sizi yanıma alırım.”

Mustafa Kemal Atatürk‘ü Galata rıhtımına götürecek otomobil, Şişli’deki evin kapısı önünde bekliyordu.

Mustafa Kemal, gitmek üzere kalktı. Annesiyle kucaklaştı onun ellerini öptü Makbule Hanım‘ın yanaklarını öptü ellerini öptü. Bu anının günümüze kadar ulaşmasının en büyük vesilesi de Atatürk’ün kız kardeşi, Makbule Atadan oldu…

Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün vatan uğruna büyük fedakarlıklarla kazandığı bu zafer ve gençlere armağan ettiği Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun.

Vazifemizi biliyoruz, izinden geliyoruz.

Tarihçe kaynak.*

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam