anaşiştin karısı

Tarihin Akışını Değiştiren Savaşların Filmleri

Aygün Akdağ

Dünya üzerinde maalesef yüzlerce, belki de binlerce savaş yaşandı… Ve elbette bu savaşların birçoğu, dünya tarihini kökünden değiştirdi! Fatih Sultan Mehmet’in Bizans’ı yıkması, Amerika’nın ilginç iç savaşı, Lübnan savaşı, İspanyolların iç savaşı, Nazi Almanya’sının savaşları derken birçok savaş sayılabilir…

Sizler için tarihin akışında değişiklilik yaratan savaşların işlendiği filmleri listeledik! Keyifli seyirler.

Fetih 1453

Babası II. Murat’ın ölümü üzerine ikinci kez tahta çıkan II. Mehmet’in şimdi kafasında gerçekleştirmesi gereken ilk öncelik Bizans İmparatorluğu’nun son toprağı olan Konstantinapolis’i Osmanlı Devleti’ne katmaktır. Bu uğurda ne yapılması gerekiyorsa genç padişah hiçbirinden feragat etmeyecektir…

Film; Osmanlı Devleti’ne çağ atlatarak imparatorluğa taşıyan, savaşların belki de en büyüğü olan savaşı anlatmaya Fatih Sultan Mehmet’in 1451 yılında henüz İstanbul’u alma planları yaptığı dönemden başlıyor.

3 boyutlu animasyonların da yer aldığı filmin yapımcılığını ve yönetmenliğini Faruk Aksoy üstlenirken, senaryoyu kaleme alan Atilla Engin ve İrfan Saruhan‘a Prof. Dr. Feridun Emecen, Doç. Dr. Hülya Tezcan, Doç. Dr. Gülgün Köroğlu, sanat tarihçisi Massimo Farinelli’den oluşan geniş bir danışmanlar kadrosu da eşlik ediyor.

Zafer

1862 yılında Amerikan iç savaşı sırasında zencilerden bir tabur kurulması fikri ortaya atılmıştır. Albay Robert Swan (Matthew Broderick) komutasında kurulan 54. Massacusetts Alayı acemi zencilerden oluşur. Film iç savaşı, köleliği ve zencilerin kendini bulma arayışını işler.

Amerikan iç savaşında savaşmış Robert G. Shaw’un ailesine yazmış olduğu mektuplardan derlenerek sinemaya aktarılmış Zafer, hem Edward Zwick filmografisinin, hem de sinema tarihinin önemli filmleri arasında yer alıyor. Tüm oyuncu kadrosunun başarılı performanslarının yanında, Denzel Washington’ın olağanüstü oyunu ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ını kazandığını da ekleyelim.

Ülke ve Özgürlük

https://www.youtube.com/watch?v=m4mY4W-YSzQ

Film, bizleri İspanya Sivil Savaşı’na götürüp güzel bir aşk hikayesine tanık ediyor.
Genç ve işsiz bir komünist parti üyesi olan David nişanlısını da terk edip savaş mağduru İspanya’ya gönüllü olarak gitmeye karar verir. Ordunun gözde elemanlarından biri olur ve Blanca isimli bir anarşiste aşık olur. Birlikte eşitlik ve özgürlük için savaşırlar. Ta ki bir gün asıl düşmanın karşı tarafta değil, yakınlarında bir yerde olduğunu anlayana dek…

İngiliz ve İspanyol ortak yapımı olan filmin yönetmen koltuğunda Ken Loach bulunuyor.

Anarşistin Karısı

İspanya İç Savaşı esnasında yalnız kalan bir kadının etkileyici hikayesi… Manuela’nın eşi Justo, Franco’nun adamlarıyla savaşan bir anarşisttir. Adam yakalanır ve kampa yollanır, kadın her şeye rağmen adamı beklemeye devam eder… Hiçbir savaş, onu aşktan alıkoyamaz!

Lübnan 

Screen Internationalın ‘cehennemdeki 24 saatin hayli kişisel ve yürekten bir tasviri’ diye tanımladığı Lübnan, hayatında daha önce şiddete hiç yer vermemişken ve 1982’deki Lübnan Savaşı’nda kendini insan öldürürken bulan 20 yaşlarındaki dört askeri anlatıyor. Daha önce İsrail Hava Kuvvetleri tarafından bombalanmış bir düşman kasabasını araştırmak üzere bir tank görevlendirilmiştir. Ancak basit görünen görevde tank bu dört asker için bir ölüm kapanına dönüşür. Tankçı olarak görev yapan yönetmen Maoz’un deneyimlerinden yola çıkan bu zorlu film baştan sona bir tankın içinde geçiyor!

Berlin’de Bir Kadın

Almanya ikinci dünya harbi sonunda artık ateşkes yapmak zorunda kalır ve savaşı kaybetmiştir… Amerikalılar Batı Almanya’yı ele geçirir, Ruslar ise Doğu’yu… Berlin’de yaşamakta olan Alman kadınların direnişi ve Ruslar tarafından sürülmesi gibi birçok dramatik olay yaşanır… İçlerinden bir tanesi, Anonyma ismindeki bir kadın, birçok işkenceye tabi tutulacaktır. Son dünya savaşının son iki gününün anlatıldığı filmde, sırad ışı bir dram söz konusu…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam