Pera Grup

Pera Grubundan Yeni Şarkı: Kal

Ayşe Aslıhan

Yıllar geçtikçe yorumları ve şarkıları daha çok sevilen Pera grubu, yeni bir tekli yayınladı: “Kal.”

Sensiz Ben, Belki de Aşık Oldun, Sevdiğim Kadın gibi çokça dinlenen şarkılara sahip Pera, “Kal” isimli yeni teklisini tüm dijital platformlarda yayınladı. 2008’den bu yana müzik dünyasında olan grup, şarkısını resmi Twitter hesabında “yalnız hissettiğiniz her anınızda sizlerleyiz” notuyla paylaştı.

Sözü ve müziği Gökhan Mandır‘a ait olan şarkının düzenlemesinde ise PERA ve Onur Koç var.

Pera grubu aslında ne?

2008 yılının ortalarında Gökhan Mandır ve Hakan Ünalan, o yıllarda beraber çaldıkları grubun dağılmasıyla birlikte yola iki kişi olarak devam etmek zorunda kalırlar.

İsminin nötr olması gerektiği konusunda konuşan ve araştırmalara başlayan ikili, kazara açılan bir reklam sayfasında “PERA” ismine rastlarlar. O an Gökhan ve Hakan’ın aynı anda “evet bu!” dedikleri “PERA” ismi o andan itibaren grubun adı olmuştur. Pera, Beyoğlu’nun eski adı olan ve ötekinin yaşadığı yer anlamına da gelir.

Müziğinde alternatif rock, soft rock ve nu-metal yapısı barındıran grup, şarkı sözlerinde de bu türlerin taşıdığı genel tavrı koruyarak oluşturduğu besteleri kaydetme kararı almıştır.

PERA, 2010 yılında başladıkları kayıtlar sırasında aynı zamanda albümün prodüktörlüğünü üstlenen, Crossfire’dan Kaya Sevinç‘in de gruba dahil olmasıyla birlikte bu albümün kayıtlarını 2011 yılı içerisinde tamamlamıştır.

Pera’nın yükselişi!

Türkiye’nin çeşitli illerinde ve üniversite festivallerinde sahne alan PERA, 12+1 şarkının yer aldığı “Bir Başka Dünya” isimli albümünü tamamen kendi imkanları ile 27.04.2012 tarihinde müzik severlerle buluşturmuştur.

Bu albümden “Sensiz Olmaz” isimli şarkıları, Kuzey&Güney adlı dönemin fenomen dizisinde yer almıştır. Dizinin yönetmeni Hilal Saral’ın Pera üzerinde büyük bir etkisi vardır. Toygar Işıklı düeti de bu yolda ortaya çıkmıştır.

İlk albümle birlikte PERA, Kuzey Güney dizisinden sonra 2 Yaka Bir İsmail, 20 Dakika, Babam Sınıfta Kaldı ve Medcezir gibi dizilerde şarkılarıyla yer almıştır. Aynı zamanda grup Medcezir adlı dizinin 8.bölümünde konuk sanatçılar olarak yer almış ve iki farklı şarkı ile sevenleri ile tekrar buluşma fırsatı yakalamıştır.

10 Aralık 2013 tarihinde “GİZ” isimli ikinci stüdyo albümlerini Dokuzsekiz Müzik Yapım etiketiyle piyasaya çıkartan PERA, aralarında Toygar Işıklı ile yaptıkları “Unut” adlı düet çalışmasının da yer aldığı 14 yeni şarkıyı dinleyicilerle buluşturmuştur.

Grup 2. albümleri “GİZ” ile kendilerinin dahi beklemediği bir çok başarıya imza atmıştır…

Bazı araştırma verilerine göre sosyal ağlarda Türkiye’de en fazla dinlenen müzik grubu, 3 kez Twitter’da TT, Shazam’da tam 10 ay ilk 100’de, iTunes Türkiye tam 17 hafta ilk 50 de kalma rekoru kırdı. Spotify verilerine göre ise Rock Müzik ve tüm tarzlar içerisinde en çok dinlenen ilk 10 sanatçı/grup içerisinde yer alıyordu.

Albümün ilk klibi olan ve Hilal Saral tarafından çekilen “Sensiz Ben” 25 milyon izlenme ile grubun dinleyici kitlesinin de arttığının bir göstergesi olurken bu süre içerisinde bu şarkı, bir şarkı ile farklı dizilerde en çok çalınan grup unvanının da sahibi olmuştur…

“Bilmiyorum evim nerede, sen olmayınca…”

Şarkının sözleri ise şöyle…

Hiç aklımda yokken
Bazen gönlüme düşüyor yüzün
Ve şişeler konuşuyor
Biz de bittik diye
Yollar evler sallanıyor
Ya da ben ayakta duramaz bir halde
Bilmiyorum evim nerede / Sen olmayınca
Durma hadi sen de dön geri / Durma hadi sen de sön geri
Mevsimler döndü
Gittiğinde bir kış günüydü
Durma hadi sen de üz beni / Durma hadi sen de kır beni
Gittiğinde soğuk bir geceydi
Söylenecek tek bir heceydi
Kal
Ben kendimde değilken bazen
Şişede bulduğum hüzün
Gerçeğim karışıyor
Neden sustum yine
Yerler gökler yıkılıyor
Ya da ben harap olmuş bir halde
Bilmiyorum evim nerede / Sen olmayınca…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam