Özel günler, mühim haftalar, bayramlar… Ve 1 Nisan! Hepsinden anlamı sebebiyle ayrışan 1 Nisan gününün, yıllardır niçin şaka günü olarak anıldığını merak ediyor musunuz? Neden birbirimize bu günde özellikle şaka yapıyoruz? 1 Nisan aslında ne?
Neden 1 Nisan?
Özel olarak mı seçildi? Hayır. Bahar, birçok kültürde yılın esas başlangıcı olarak anılır… 1564 yılına kadar Fransa’da da bu böyleydi. 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı ve işler değişti.
Daha önce Avrupa’da yaygın olan yıl başlangıcı, bahar nedeniyle 25 Mart idi. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles’in bu kararı fazla yayılmadı… Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan’da partiler düzenlediler, eğlendiler ve yeni düzeni kabul etmediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları yahut Nisan balığı olarak nitelendirdiler. 1 Nisan’a ise “Aptallar Günü” adını verdiler.
Bu günde herkese sürpriz ve alaycı hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler, herkese “şakalar” yaptılar… Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinden ayıramadılar! Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı.
Diğerlerine göre…
Bu özel gün, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınıyor. Buna bizim ülkemiz dahi!
Bu gün ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan’da kutlanan Fous bayramı. Antik Roma’da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmıştı Hindistan’da ise bu bayram 31 Mart’ta Holi adıyla kutlanıyor.
Her kültürde az da olsa değişkenlik gösteren şaka günü geleneği, bu sene de devam ediyor. Bütün dünyada insanlar “umarım yaşanan her şey şakadır” diyor.
Yapılan şakaların çeşitliliği ve acımasızlığı ise her geçen yıl artıyor…
Şaka günü ve baharın gelişi kutlu olsun!