Sagopa Kajmer; 2000’li yıllara damgasını vurmuş bir rap sanatçısı… Şu anki popülerlik tanımının aksine; o zamanlar herkes tarafından tanınmasının sebebi çağının gerektiğini yapmasıydı! 15 sene sonra bile usanmadan dinlenecek, herkesin kendinden bir parça bulduğu şarkılar yazarak kendi tarzını kendi oluşturarak bu noktaya vardı. Melankolik ama güçlü bir neslin sesi oldu. Bazen kendi hayatından bir şeyler kattı, bazense insan olmanın gerektirdiği gibi başkasının acısını derinden hissedip, bunun üzerine bir şeyler yazdı… Sagopa Kajmer, yani Yunus Özyavuz; adını çoğu insanın kalbine altın harflerle yazdırdı.
Al Bir de Burdan Yak: GORA ile bir çıkış şarkısı.
Sagopa Kajmer’in 2002 yılındaki ilk albümünün içinde yer alan bu şarkı, GORA filminin de soundtracki oldu. Bu kadar büyük bir kitleye hitap etmesini sağlayan ilk şarkı, buydu. Özel ve güzel, ezberlenesi şarkı Al Bir de Burdan Yak’ın klibinin başında Cem Yılmaz, şöyle söylemişti: “Lütfen çocukları pistten alalım… Karşınızda, Sagopa Kajmer!“
Yirmi Dört: Bu şarkı, 24 yaşına yazıldı.
İlham kaynağı melankoli ve pesimistlikti Sagopa’nın… Savaş mağdurları için de şarkı yazdı gerektiği vakit, aşk acısı çeken insanlar için de! Hem de gençliğinden beri… 17 Ağustos 1978 yılında Samsun’da doğan rapçi, geçmişe ve geleceğe sözleriyle adeta ışık tuttu.
Sagopa, sesi belki de hiçbir zaman yüksek sesle çıkmayacak kadar yorulan insanların sesi olmayı seçti… Ve müzikal başarısının yanında, belki de bu yüzden çok fazla sevildi. Bir jenerasyonun geçmişe dair en çok özlediği şey oldu şarkıları. Sevenleri ise onu hiç yalnız bırakmadı.
Baytar: Bu şarkıdan sonra Rap müziği sevmeyen kaldı mı?
Herkesten farklı olarak lirik kalitesi bakımından zamanının çok ötesinde bir yapıya sahipti… O, bu yüzden eşsizdi. Ezberlenir ve anlamlı sözleri oldu onun. Çoğu insanı her anlamda geçmişe götürdü. İstanbul Üniversitesinde Fars Dili ve Edebiyatı okumuştu; elbette olacağı buydu!
Elimizden akıp giden geçmişi fiziksel olarak karşılığı olmayacak bir acıyla andığımızda; bir derinliğe gideriz ya… Hayatın anlamını sorgularız bazen. Geçmişe dönmenin hayallerini kurarız. İşte orada, Sagopa ile karşılaşırız. Sözler bazen bir hazine, bazen dermansız bir dert tipi olur… Daha sonra hiçbir zaman hiçbir şeyin bir daha eskisi gibi olmayacağını kabullenir ve ayağa kalkarız. Tüm bunları yaşamamızı sağlayan, çoğu zaman, 3 dakikaya sığan bir Sagopa Kajmer şarkısı olur.
Galiba: Herkesin diline dolanan o gururlu pişmanlık şarkısı.
İnsanların cevap bulamadığı, çare üretemediği, onları boğan her sıkıntıyı o da yaşıyordu çocukluğundan beri… Aşk, aile, nefret, memleket; hepsi! Bunlar hakkında onlarca şarkı yazdı, yıllarca hissedilen hisleri tek bir cümleyle özetledi. Unutulamayacak sözlere imza attı. Yanlış tanıdığımız insanları bilmemizi sağladı. Doğru yola sapmamıza yardım etti. İşte tüm bunlar yüzünden; bir nesil ezbere bildi Sagopa’nın şarkılarını…
İstisnalar Kaideyi Bozmaz: Tabularını kendileri yazanların şarkısı.
Yaşımız 80 de olsa dinleyeceğimiz isim oldu Sagopa. Gücünü önce kendinden, sonra sevenlerinden aldı. Sallansa da hiç yıkılmadı tahtı… O, hayatın kendisini yazdı, bir kısmını değil. Aynı şarkısını 2009’da dinledikten sonra 11 sene sonra bugün dinlerken farklı şeyler anlattığını düşündürebildi. Onun şarkıları hep zamansızdı.
Avutsun Bahaneler: Yıllar sonra bir doğum günü şarkısı.
Sagopa’nın doğum günü hediyesi olarak armağan ettiği, yıllar sonra yeniden dinleyicisine yenilenerek döndüğü şarkı, Avutsun Bahaneler oldu… Bu şarkıyla Sago, 41 yaşına geldi. Onunla beraber biz de büyüdük. Kaybetmedik hiçbir zaman dürüstlüğümüzü, ama dürüstlükten çok kaybettik… Onun öğrettiklerini zihnimize kazıdık ve dinlemeye de hep devam ettik.
Son olarak; Neyim Var ki Rapten Gayri? Herkesin ikisini aynı sahnede hayal ettiği o şarkı… 2020, yüzümüzü ancak böyle güldürebilir!
Sagopa Kajmer‘i andığımız ve sevdiğimiz kadar, Ceza‘yı da dinliyoruz… Barışmalarını yürekten istiyoruz.
Neyimiz var ki sizden gayri?