Sanal Koro

17.572 Müzisyenle Sanal Koro Oluşturuldu!

Ayşe Aslıhan

Grammy ödüllü Eric Whitacre, Covid-19 sebebiyle rekor katılımcıyla sanal bir koro oluşturdu. Dünyanın dört bir yanından 17 bin 572 müzisyenin sesi birleştirildi.

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da çeşitli hastaların belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine #COVID19 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı, 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik’te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı ve 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi.Türkiye’de de #COVID19 vakasının ilki, Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020’de açıklanmıştı.

Dünyayı etkisi altına alan yeni tip Covid-19 pandemisi, birçok sektörü büyük ölçüde etkiledi. Konserler ve diğer sanatsal aktiviteler de küresel salgından zarar gören sektörler arasında.

Birçok sanatçı canlı yayın konserleri düzenlese de, geniş katılımcılı koroları canlı yayında düzenlemek mümkün değildi.

2009 yılından beri dijital korolar oluşturan Grammy ödüllü besteci Eric Whitacre ise, pandemi sırasında bir rekora imza attı. Whitacre, dünyanın farklı yerlerinden binlerce müzisyeni bir araya getirerek sanal bir koro oluşturdu.

Tam 17.572 kişilik koro!

Ödüllü besteci Whitacre, “Fikir oldukça basit. Ben performansımı sergilediğim parçayı sisteme yüklüyorum. Sonra başka insanlar orkestra şefimizin yönlendirmeleriyle müziğini yapıp sisteme yüklüyor. Bütün eserler toplanıp aynı anda çalındığında ortaya sanal bir koro çıkıyor.” açıklamasını yaptı.

İlki 2009 yılında gerçekleştirilen sanal koro müziğine katılan ses sayısı 185 idi. Covid-19 dönemindeki sanal korodaki katılımcı sayısı ise 17 bin 572’ye yükseldi.

Binlerca sanatçı bir araya gelerek “Sing Gently” eserini seslendirdi.  YouTube’a yüklenen çalışma 12 saatte tam 350 binden fazla izlenmeye ulaştı!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam