Tek Mekan Filmler

#COVID19: Hala Evde Olanlar İçin Tek Mekanda Geçen 9 Gerilim Filmi

Ayşe Aslıhan

#COVID19 salgını sebebiyle mümkün olduğu kadar sosyal çevreyle iletişimimizi kısıtlamamız ve dışarı çıkmaya zorunda olmadıkça evlerimizde kalmamız gereken günlerdeyiz. Pandemi henüz bitmiş sayılmaz! Kontrol altına alındığı ise bir gerçek… Herkesin bildiği gibi, 1 Haziran tarihinden itibaren, yasaklar kalktı, önlemler bir nebze de olsa gevşetildi. Hala evden çalışan arkadaşlar yahut evde ödev yapmaya çalışan öğrenciler mevcut. Şu durumda herkes önlemini hat safhada alırsa, en kısa sürede sıkışıp kaldığımız tek mekandan kurtulacağız.

Hala evde olanlar başta olmak üzere, sizler için, tek mekanda sürüp giden gerilim filmlerini listeledik. Keyifli seyirler!

The Platform (2019)

Film, dikey bir şekilde tasarlanan bir hapishaneyi konu alıyor. Yüzlerce kattan oluşan bu hapishanedeki hücrelerin her birinde ise 2 kişi bulunuyor. Ortalarında koca bir delik olan bu odalardan her gün düzenli olarak üzerinde leziz yiyecek ve içeceklerin olduğu bir platform geçiyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta şu; Yemeklerin olduğu platform, en yukarıdan en aşağıya iniyor. E bu da en yukarıdakilerin ziyafet çekmesine, en aşağıdakilerin ise açlık ile mücadele etmesine yol açıyor. İşte bu İspanyol filmi bize, bu durumu, bu sistemin içine yeni düşen bir adamın gözünden gösteriyor. 

Gerald’s Game (2017)

Güzel bir hafta sonu geçirmek isteyen Jessie ve Gerald, ıssız bir göl evine gitmeye karar veriyor. Huzur dolu tatillerine biraz da olsa eğlence katmak isteyen çift, fantezilerini gerçekleştirmek istiyor… Ancak olaylar, bekledikleri gibi sonuçlanmıyor! Bir kaza sonucu Gerald ölür ve Jessie, elleri yatağa kelepçeli bir halde kalıveriyor. İçinde bulunduğu durumdan kurtulmaya çalışan Jessie, zaman ilerledikçe odanın içerisinde tek olmadığını, bir başkasının daha olduğunu düşünmeye başlıyor…

Cube (1997)

https://www.youtube.com/watch?v=YAWSkYqqkMA

Farklı sosyal gruplardan, farklı yeteneklere sahip insanlar, bir anda kendilerini bir küpün içerisinde buluyor. Bu hiçliğin ortasına nasıl geldiklerini bilmeyen bu kişiler, durumu anlamak için birbirlerini tanımak zorunda kalıyorlar… Ancak bu küpün içerisinde bir cevabı aramak, en az o cevabı bulmak kadar zor! Korku duygusunu iliklerinize kadar hissedeceğiniz bu filme bayılacaksınız.

Carnage (2011)

Fransız oyun yazarı Yasmina Reza tarafından yazılan Tony Ödüllü bir tiyatro oyunundan uyarlanan film, 11 yaşında iki çocuğun kavga etmesinin ardından aileleri arasında başlayan tartışmayı konu ediniyor. Kara komedi olarak nitelendirebileceğimiz bu film, Brooklyn’de geçiyor. Ancak Roman Polanski’nin ABD hükümetiyle olan davası nedeniyle film Paris’te çekiliyor. Klasik senaryolardan farklı olan bu filme göz atmalısınız!

12 Angry Men (1957)

12 Öfkeli Adam, cinayetle suçlanan bir genç ile ilgili karar vermekle yükümlü 12 jüri üyesinin karar verme sürecini konu ediyor. Latin Amerikalı bir genç adam, babasını öldürdüğü gerekçesiyle cinayetle suçlanıyor. Sanığın kaybettiğini söylediği bir bıçak ise cinayetin işlendiği odada bulunuyor, gencin mahkemeye sunduğu savunma zayıf çıkıyor… Ve olan biteni, duyduklarını söyleyen pek çok tanık var! Sanık suçlu bulunduğu taktirde idama mahkum edilecek oluyor. Jüri sonuçları pek de şaşırtıcı olmuyor: 12 jüri üyesinden sadece sekiz numaralı jüri üyesi Davis ‘suçsuz’ hükmü yönünde oy veriyor ve olaylar gelişiyor.

Buried (2010)

ABD’nin Irak’ı işgal ettiği günden bu yana Hollywood’un çektiği film sayısı Bağdat’a düşen bombaların sayısını geçmiş olmalı… İşte çevirisi Toprak Altında olan bu film de bu minvalde değerlendirebileceğimiz yapımlardan biri. Paul Conroy Irak’ta çalışan Amerikalı bir kamyon şoförü… Bir grup Iraklı direnişçi Paul’u derdest ediyor ve Paul, gözünü açtığında ölümle burun buruna olduğunu görüyor. Uyandığında kendisini bir tabutun içinde gömülü halde bulan adam, oraya nasıl ve kim tarafından getirildiğini düşünüyor. Ölmemek için zamana karşı yarışmak ve klostrofobinin doruklarındaki bu kabusu atlatmak zorunda kalıyor…

Panic Room (2002)

Meg Altman, kocasından yeni ayrılmış bir genç kadın… Aldığı nafakayla oldukça eski bir ev satın alıyor evi gezerken özel bir oda fark ediyor… Bu oda, müthiş bir güvenlik sistemiyle donatılmış, güvenli bir panik odası. Odanın içerisindeki monitörlerden evin her köşesi izlenebiliyor. Meg ve kızının acil durumlarda sığınabilecekleri bir oda…. Peki bu odaya sığınmalarını gerektirecek neler yaşanacak? Heyecanı doruklarda yaşayacağınız bu film, listemizin en dikkat çeken filmlerinden biri.

The Invitation (2015)

Will ve Eden sevgi dolu bir çift… Ancak onların ilişkisi, yaşanan trajedi sonucu çocuklarını kaybetmelerinin ardından Eden’ın ortadan kaybolması ile son buluyor. Aradan geçen iki yılın ardından Eden, yeni bir eş ve bambaşka bir kişilikle geri dönüyor. Geride bıraktığı her şeyle tekrar bağ kurmak isteyen genç kadın, eşi David ile evlerinde bir davet veriyor. Eski arkadaşların toplandığı bu davette Will ve sevgilisi de yerini alıyor… Davet oldukça güzel bir şekilde başlasa da, bir süre sonra Will, Eden ve David’in tuhaf davranışlar sergilediğini düşünmeye başlıyor. Gecenin ilerleyen saatlerinde garipliklerin devam etmesi, Will’in aşırı tepki vermesine neden oluyor. Yaşananlar Will’in paranoyası mı, yoksa gerçekten evde yolunda gitmeyen bir şeyler mi var?

127 Hours (2010)

Tek mekanda geçen gerilim filmleri arasında yer alan 127 Hours, yaşanmış bir olaya dayanıyor. Genç dağcı Aron Ralston’un başına gelenleri konu ediniyor. Aron, kimseye haber vermeden çıktığı yolculukta büyük bir kaya parçasının arasına sıkışıyor. 5 gün boyunca hayatta kalmak için çabalayan Aron’ı oradan kurtaracak kimse yok! Kolu kayaya sıkışmış bir şekilde aç ve susuz kalan Aron, yakınlarından yardım bekliyor ancak bir süre sonra kimsenin ondan haberi olmadığını anlıyor… Aron’ın yaşadığı içsel hesaplaşmalar sizi adeta içine çekecek.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam