Nolan

Sinema’nın Dahisi: Christopher Nolan!

Onur Şafak Yücel

Sinema’nın Devi.

         Sinema’nın birçok dâhisi var fakat 21. Yüzyılın en önemli sinema figürlerinden birinin Christopher Nolan olduğu gerçeği su götürmez bir gerçek. Sinemaya bakışı, olaylara kendi perspektifinden yaklaşması ve filmlere bakış açımızı değiştirmesiyle o bir sinema devi; Christopher Nolan!

Bu yazımızda, Christopher Nolan’ın sinemaya bakışına odaklanacağız ve bize göre Nolan’ı, sinemada diğerlerinden ayıran unsurları ve tekrar eden tekniklerine göz gezdireceğiz!

Bir soğukluk meselesi.

Nolan filmlerinde sıklıkla görebileceğimiz en önemli unsur soğuk ve gergin bir ortam. Bu ortamın tetikleyicisi genelde kentli, takım elbiseli ve ciddi insanlar oluyor. Nolan bu insanlara ve bu ortamlara her filminde muhakkak yer veriyor. Bu kentselliğe bir başkaldırı mı yoksa kentin kaosuna bir vurgu mu bilinmez ama Nolan bunu ısrarla yapıyor.

Zekayı zorlayan hikayeler.

Nolan, hikayelerinin genelinde varoluşsal bir sancıdan bahsediyor. Bir şeyleri anlatma çabası içindeyken aynı zamanda zekanızı da fazlasıyla zorluyor. Hafıza, zaman ve rüya gibi unsurları fazlasıyla işliyor. Hafıza bozulması yaşanan hikayeleri oldukça seviyor ve üstünde sıkça duruyor.

Fakat en takıntılı olduğu konu zaman… Nolan sinemasında, kesinlikle zaman üzerine kurulu hikayelere odaklanmayı seviyor. Özellikle zamanla oynamayı ve bu noktaya odaklanmayı fazlasıyla önemsiyor.

Gerçek mekanlar.

Nolan, filmlerinde gerçek mekanlar kullanmasıyla biliniyor. Hatta öyle ki İnterstellar filminde kullanmak için 500 hektarlık bir alana mısır ekip onları yetiştirdiği ve film sonrası 100 bin dolara sattığı biliniyor. Gerçek mekanlara ve nesnelere takıntılı olduğu biliniyor, mesela bir diğer örnek Tenet filminde ki uçak sahnesi… Boeing 747 tipi bir uçağı gerçek bir binaya çarptırarak sahneyi çekti ve uçaktan dökülen altınların tamamı gerçekti.

Hristiyanlığın 7 günahı

Nolan, genellikle 7 günah olarak bilinen unsurları karakterlerinde göstermeyi seven bir yönetmen. Kıskançlık, kibir, oburluk en bilinen karakterlerinden. Ayrıca yalnız karakterler ve suçluluk duygusuyla boğuşan insanlar vardır.

21.yüzyılın en büyük sinema dehalarından biri Nolan… Çektiği filmlerin senaryo gücü ve ulaştığı son her zaman insanı etkileyen ve kendisini sorgulatan filmlerdir… Bugün Nolan’ın doğum günü…

İyi ki doğdun Christopher Nolan!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam