Athena Tapınağı, Yunan mitolojisinin izlerinin hakim olduğu, Anadolu’da yer alan nadide mekanlardan biri. Çanakkale’ye bağlı Ayvacık ilçesinin bir köyü olan Behramkale içinde bulunan Assos Antik Kent’indeki sayısız tarihi eser arasından bana kalırsa en görkemlisi. Bölgenin en yüksek yerinde olan tapınak eşsiz bir manzaraya da sahip. Athena Tapınağı ve Behramkale kültürel dokusu, manzarası ile mutlaka görmeniz gereken bir yer.
Behramkale Köyü ve Athena Tapınağı’na ilk bakış.
Antik kent, sönmüş bir volkanik tepenin üzerine tam 236 metre yükseklikte yer alıyor. Bu sebeple her yere hakim bir konumda. Kentin etrafı uzun bir surla çevrili ve yerleşim daha çok deniz kıyısına doğru. Denize yakın ve zengin bir bölge olması sebebiyle de her zaman aktif bir bölge olan kent zamanla Osmanlı yerleşimi ile beraber kent karaya doğru ilerleme göstermiş. M.Ö 347-345 yıllarında ünlü filozof Aristoteles’in de burada yaşadığı ve bir felsefe okulu kurduğu bilgiler arasında.
Athena Tapınağı ise isminden de anlaşılacağı üzere Antik Yunan Tanrısı Zeus’un kızı ve 12 Olympos tanrısından biri olan Athena’ya ithaf edilmiş. M.Ö. 530’lu yıllarda yapıldığı tahmin edilmektedir. Antik Çağ’da Anadolu’da Dor üsluptaki tek örnek olması ile de önemli bir yapı. Tarihi yapının zamanla çatısı ve duvarları yıkılmış ama 34 sütunundan 32 tanesinin başlığı hala var. Tapınağın bazı parçaları İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenirken, kabartmaların bir bölümü ise Louvre ve Boston müzelerindedir.
Manzarası, tarihi ve varlığıyla bir şaheser!
Kazı çalışmaları ilk olarak 1881 ile 1883 yılları arasında gerçekleşiyor. Amerikalı arkeoloji grubu tarafından yapılan çalışmalardan sonra tapınakta bulunan Athena Heykeli de götürülmüş. Yüksekliği sebebiyle sportif olmayan kişileri çıkması biraz zorlayacak olsa bile vardığınızda kesinlikle değdiğini düşüneceksiniz. Ayrıca yapacağınız geziyi gün batımına yakın saatlerde gerçekleştirirseniz eşsiz bir manzarayı izleme fırsatını da yakalayabilirsiniz.
Behramkale ise çok hoş bir antik kent. Hediyelik eşyalar konusunda fiyatlar gayet uygun ve çeşitlilik çok. Çok güzel mini heykel şeklinde magnetler mevcut. Yemek ve konaklama biraz yüksek fiyatlı olsa da çevre yerlerde uygun fiyatlı kamp alanları var. Özellikle Athena Tapınağı gezinizden sonra kabak çiçeği dolması yemeyi ve karadut suyu içmeyi unutmayın!
Tanrıça Athena Kimdir?
Athena, Yunan mitolojisinde akıl, sanat, strateji, barış tanrıçasıdır. Roma mitolojisinde Minerva olarak anılan tanrıça Zeus’un başından, tepeden tırnağa silâhlı olarak çıktığı için aynı zamanda savaşçıdır. Atina kentinin baş tanrıçası ve koruyucusudur. Bu yüzden şehir ismini kendisinden alır.
Tanrıçanın sembolleri miğfer, kalkan, mızrak, zeytin dalı ve baykuştur. Sembollerinden zeytin dalı barışı, baykuş bilgeliği mızrak ise savaşı temsil eder. Athena‘nın, Aegis(aigis) adında keçi derisinden bir kalkanı vardır ve bu kalkanın üzerindeki resim Medusa’nın başıdır. Kalkanının önünde en güçlü ordular bile bozguna uğrar. Savaşın yıkıcı gücünden daha ziyade strateji ve akıl yönünün temsilidir. Ayrıca savaş tanrıçası olarak anılmasına rağmen savaştan hiç hoşlanmayan ve barışı tercih eden bir tanrıçadır. İnsanlara pek çok sanatı öğreten kişidir.