Karma Tavsiyesi: Gabriel García – Yüzyıllık Yalnızlık

depresyontopuzu

Kolombiyalı yazar Gabriel García Márquez‘in 1967 yılında Meksika’ya ilk gidişinde yazdığı, 1982 Nobel Edebiyat ödüllü‘Yüzyıllık Yalnızlık’ başyapıtının telif hakları Netflix tarafından satın alındı. Yazar bu eserini ‘Çocukluk günlerini sanatsal bir dille ardında bırakmak’ olarak tanımlanmıştır.

Eser yayınlandığı günden beri edebiyat dünyasının en ilgi gören eserleri arasında yer almasına rağmen ilk defa ekrana uyarlanacak. Bunun sebebiyse ilgi eksikliği değil Márquez’in, “Yüzyıllık Yalnızlık”ın tek bir filme iyi bir şekilde sığdırılamayacağını veya iyi tercüme edilemeyeceğini düşündüğü için gelen teklifleri reddetmesi sonucu sebebiyet vermiştir.

Gabriel

García ailesinin eserin telif haklarını vermeleri ise, dizilerin seviye ve prestijleri oldukça yükselmiş olmasından kaynaklanmaktadır. Eseri diziye uyarlaması için Netflix’in tercih edilmesinde, şirketin Latin Amerika’nın en iyi yetenekleri ile çalışma sözü ve İngilizce olmayan yapımlarının (Narcos, Roma) dünyada ses getirmesi oldukça etkili olmuş.

“Yüzyıllık Yalnızlık’ı yazmaya başladığımda, çocukluğumda beni etkilemiş olan her şeyi edebiyat aracılığıyla aktarabileceğim bir yol bulmak istiyordum. Çok kasvetli kocaman bir evde, toprak yiyen bir kız kardeş, geleceği sezen bir büyükanne ve mutlulukla çılgınlık arasında ayrım gözetmeyen, adları bir örnek bir yığın hısım akraba arasında geçen çocukluk günlerimi sanatsal bir dille ardımda bırakmaktı amacım. Yüzyıllık Yalnızlık’ı iki yıldan daha kısa bir sürede yazdım, ama yazı makinemin başına oturmadan önce bu kitap hakkında düşünmek on beş, on altı yılımı aldı.”

“Büyükannem, en acımasız şeyleri, kılını bile kıpırdatmadan, sanki yalnızca gördüğü olağan şeylermiş gibi anlatırdı bana. Anlattığı öyküleri bu kadar değerli kılan şeyin, onun duygusuz tavrı ve imgelerindeki zenginlik olduğunu kavradım. Yüzyıllık Yalnızlık’ı büyükannemin işte bu yöntemini kullanarak yazdım. Bu romanı dikkat ve keyifle okuyan, hiç şaşırmayan sıradan insanlar tanıdım. Şaşırmadılar, çünkü ben onlara hayatlarında yeni olan bir şey anlatmamıştım, kitabımda gerçekliğe dayanmayan tek cümle bulamazsınız.”

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam