edebiyat dünyasının bilinmeyenleri

7 Maddeyle Edebiyat Dünyasının Bilinmeyenleri

Ayşe Aslıhan

Hayatı anlama ve anlatmanın en estetik yollarından biri olan edebiyat, bize, kendine ait dallanıp budaklanan ütopyasıyla bambaşka bir dünyanın kapılarını açar. Okuruz, yazarız, öğreniriz, araştırırız… Bazen yazarlarla dost olur, bazen kitaplarla birlikte uyur, bazen bir cümlede takılır kalırız. Edebiyat dünyasının içinde kaybolur gideriz. Nahif ve çeşitli olmasıyla yüzyıllardır kağıt üzerindeki altın yaldızlı etkisini kaybetmeyen edebiyat, kendi dünyasında başka hangi özellikleri barındırır? Öğrendiğinizde çok şaşıracağınız bilgilerle işte edebiyat dünyasının diğer yüzü ve bilinmeyenleri!

1. Dr Seuss, “50 kelimeden daha az kelimeyle bir kitap yazma” konusunda meydan okumuş ve sonucunda “Yeşil Yumurta ve Salam” adlı çocuk kitabını yazmıştır.


2. Ian Fleming’in “James Bond” kitabını yazdığı masada, İngiliz müzisyen Sting de “Every Breath You Take” şarkısını yazmıştır.

3. Hindistan’daki okuyucular, kitap okumak için her hafta ortalama 10.7 saatini harcar!

4. Yazar L. Frank Baum, “OZ” ismini, odasındaki klasörlerden yola çıkarak bulmuştur. Klasörlerin birini A’dan N’ye, ikincisini de O’dan Z’ye sınıflandırmıştır.

5. James M.Barrie’nin “Peter Pan” adlı kitabından elde edilen tüm gelirler, hasta çocukların olduğu Londra’daki bir hastaneye bağışlanmıştır. Kitap, filme de uyarlanmış ve binlerce çocuk tarafından sevilmiştir.

6. Murasaki Shikibu, dünyanın ilk romanı olan “Genji’nin Masalı” eserini yaklaşık 1008 yılında yazmıştır.


7. Dünyanın en uzun cümlesi tam 823 kelimeyle Victor Hugo’nun “Sefiller” kitabında bulunmaktadır!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam