şener şen

Şener Şen’in Akıllara Kazınan Efsane Karakterleri

Suna Simge Çakmak

Sinema ve televizyon dünyasının efsane isimlerinden Şener Şen bizlere içtenlikle gülmeyi öğretmişti aslında… Eskilerin asla eskimeyen replikleri ve karakterleri vardır ya… İşte Şener Şen‘in rolleri de böyle! Birçok Türk filminden aşina olduğumuz Şen’in oynadığı her dizi ve film, bizler için çok kıymetli.. 1941 yılında Adana’da dünyaya gelen Şen her birimizin evine, odasına en az bir defa misafir olmuştur.

1967’den günümüze kadar oyunculuğu ile gündeme gelmiştir. Süt Kardeşler, Şabanoğlu Şaban, Tosun Paşa, Kibar Feyzo, Çöpçüler Kralı ve Davaro gibi filmlerden çok sevdiğimiz yüzün unutulmayan karakterlere hadi gelin birlikte bakalım.

Kibar Feyzo – Maho Ağa

Feyzo askerden döndükten sonra Gülo’ya talip olur. Köyde Gülo’ya başka talipler olduğu için babası başlık parasını açık arttırmaya koyar. Ve on bin peşin, on bin senet karşılığı Gülo, Feyzo’nun üstünde kalır. Feyzo borcunu ödemek için kente gidip çalışmaya başlar. Kentten her dönüşünde köylülere artık şehirlerde ağalık düzeninin olmadığını, başlık parasının kalktığını anlatarak ağaya karşı cephe oluşturur. Filmin çekimleri Hatay – Reyhanlı’nın Harran köyünde yapılmıştır.

Eşkiya – Baran

35 yıl önce Cudi dağlarında bir grup eşkıya jandarma tarafından yakalanır. 35 yıl içinde eşkıyaların hepsi ya hastalıktan ya da hesaplaşmalardan ötürü can vermiştir. Biri dışında; Baran (Şener Şen). Baran’ın uzun mahkûmiyetinin ardından Viranşehir Cezaevi’nden çıkmasıyla başlayan film doğduğu toprakların artık baraj suları altında olduğunu öğrenmesiyle devam eder. Köyde karşılaştığı Ceren Ana (Zübeyde Erden) ona, 35 yıllık yokluğunda yaşananları anlatır.

Neşeli Günler – (Atma) Ziya

Kazım Efendi (Münir Özkul) ve Saadet Hanım (Adile Naşit) turşuculuk yapan kendi hallerinde bir çifttir. 6 çocuklarıyla birlikte yaşamlarını sürdürmektedirler. Sürekli olarak turşu suyu yüzünden kavga etmektedirler. Bir gün yine evde bu yüzden tartışmaya başlarlar. Tartışma büyür. Sonunda Kazım Efendi üç çocuğunu da alır ve evi terk eder. Saadet Hanım diğer üç çocuğu alır. Yıllar sonra ayrılan kardeşler tesadüf eseri birbirlerini bulurlar ve bir araya gelmek isterler. Ancak yıllardır anne ve babaları dargın olduğu için bu o kadar da kolay olmayacaktır.

Muhsin Bey – Muhsin Bey 

Film; prensiplerine bağlı eski bir müzik yapımcısı olan Muhsin Bey ve şöhret olmak isteyen Ali Nazik ismindeki saf delikanlının basit macerası olarak başlayıp, Muhsin Bey’in yaşam ve onur mücadelesine dönüşen olayları konu almaktadır.

https://www.youtube.com/watch?v=p6jN9sgzhso

Hababam Sınıfı – Badi Ekrem

Okul müdürü, daha fazla para kazanabileceğini düşünerek, Çamlıca Lisesine yeni gelen kız öğrencileri kabul eder. Bu 4 kız, Hababam Sınıfı na gönderilir. Ancak, kısa zamanda Hababam Sınıfı nın haylazlıklarına uyum sağlayan kızlar, erkeklere karşı bir savaş başlatır. Sürekli erkeklerin tuzaklarına düşen kızlar, başlarına geleceklerini önceden öğrenebilmek için erkekler arasında bir ajan aramaya başlar. Okuldan kaçmak için izcilik bahanesiyle Badi Ekrem i kandıran öğrenciler, maç dönüşü karşılarında Mahmut Hoca yı bulur. Mahmut Hoca nın cezası ise öğrencilerin bir izcilik kampına gitmesidir.

Namuslu – Ali Rıza

Ali Rıza Öğün (Şener Şen), kendi halinde dürüst, namuslu bir mutemettir. Bu özellikleriyle çevresinde hor görülür, kendisine saygı gösterilmez. Bir ay başı çalıştığı dairenin maaşlarını almak için Merkez Bankası’na gider. Güvenlik görevlisi daha önce istifa ettiği için yalnızdır. Çıkışta parayı iki soyguncuya kaptırır. Şüpheler Ali Rıza üzerinde yoğunlaşır. O ne kadar reddetse de herkes paranın onda olduğunu sanır ve ortak olmaya çalışır. Böylece Ali Rıza’nın itibarı birden artar. Sonunda Ali Rıza hırsız damgası yiyerek itibar görmeye tahammül edemez hâle gelir ve çevresinden intikam almaya karar verir.

Züğürt Ağa – Züğürt Ağa

Kurakligin başlamasi üzerine köylüler ağanın ürünlerini çalıp satar ve İstanbul’a kaçarlar. Ağa da topraklarını satarak İstanbul’a göç eder. Fakat şehir yaşamına ayak uyduramayan ağa elinde, avucunda ne varsa yiyip tüketir. Karisi da evi terk eder. Sonunda onu yalnız bırakmayan Kiraz ile yasamaya baslar ve en iyi bildiği is olan çiğ köfte yapmaya baslar.

Çiçek Abbas – Şakir

Çiçek Abbas (İlyas Salman), Şakir adında (Şener Şen) bir minibüs şoförünün yanında muavindir. Şakir çapkın bencilin tekidir. Abbas ise tam tersine saf biridir. Tek hayali minibüsçü olmak ve aşık olduğu ve patronunun da evlenmek istediği kızla (Pembe Mutlu) evlenmektir. Abbas hurda bir minibüsü tefeciden borçlanarak alır ve çalışarak borcunu ödemeye başlar. Bu sırada patronun ayrıldığı nişanlısı ile birbirlerine aşık olurlar. Şakir bunu hazmedemez ve Abbas’ın minibüsünün tekerleklerini ve motorunu çalar. Zor duruma düşen Abbas borcunu ödeyemez ve minibüse mahallenin tefecisi el koyar. Şakir Abbas’ın aşık olduğu kızla evlenmek için zorla bastırır ve babası (İhsan Yüce), ekonomik durumu daha iyi olduğu için kızını ona verir. Nikâh günü Şakir’in kız kardeşi (Ayşen Gruda) Abbas’a yardım eder ve Abbas sevdiği kızı nikâh masasından kaçırır.

https://www.youtube.com/watch?v=I7WRr3faQ0s

Şekerpare – Ziver Bey

Şekerpare, Atıf Yılmaz’ın yönettiği 1983 yapımı Türk filmi. Senaryosunu Yavuz Turgul’un yazdığı filmin baş rollerinde İlyas Salman, Şener Şen ve Yaprak Özdemiroğlu oynamıştır. Filmin yapımcılığını ise Ertem Eğilmez üstlenmiştir.

Tosun Paşa – Tellioğlu Lütfü

Olay 19. yüzyıl Mısır’ında geçer… Tellioğlu ve Seferoğlu Aileleri, İskenderiye’nin en değerli yeri olan Yeşil Vadi için birbirleriyle kıyasıya bir mücadeleye girerler. Vadinin kime ait olduğuna devlet görevlileri de karar veremezler. Tellioğlu ve Seferoğlu aileleri Yeşil Vadi’yi ele geçirmek için İskenderiye’nin en büyük devlet memuru olan Daver Bey (Mete Sezer)’in kızı Leyla’yı (Müjde Ar) almak için kıyasıya bir mücadeleye girerler. Daver Bey, Leyla’yı Seferoğullarına vermeye karar verir. Bu durumda Tellioğulları daha büyük bir torpil için evin uşağı olan Şaban’ı (Kemal Sunal) Kahire sarayının en hatırı sayılır ve heybetli paşası olan Tosun Paşa olarak tanıtırlar. Tosun Paşa kılığındaki Şaban Tellioğlu Ailesinin en büyük oğlu Lütfü’nün (Şener Şen) yakın arkadaşı gibi davranıp, Yeşil Vadi ve Daver Bey’in kızı Leyla’yı Tellioğullarına kazandıracağına Leyla’ya kendisi aşık olur ve her şeyi eline yüzüne bulaştırır. Sonuçta işler Arap saçına döner ve en sonunda gerçek Tosun Paşa, Kahire sarayından çıkar, gelir. Gerçek Tosun Paşa, Yeşil Vadiye el koyar ve Daver Bey’in kızını da alır. Neticede bu olaydan ötürü kellelerini bile zor kurtaran Tellioğulları hayatta kaldıklarına bile şükreder bir hale gelirler. Herkesin gözünde suçlu Şaban olur. Halbuki Lütfü kendi kazdığı kuyuya düşmüş, esas Tosun Paşa’nın varlığını bir an için unutmuştur.

Gülen Gözler – Vecihi

Yaşar Usta geniş ailesiyle beraber İstanbul’da yaşamaktadır. Karısı, beş kızı ve kendisinden oluşan bu kalabalık ailenin ihtiyaçlarını karşılamak için çok çalışmak zorundadır. Her şeyin yanında da kızlarının fikirlerini pek de umursamayarak, onlar için uygun damat adayları aramaktadır. Geçim derdi, gönül dertleriyle birleşmenin arifesindedir.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam