Gelmiş Geçmiş En İyi Savaş Filmleri!

Reha Özcan

Tarih dersinde öğretmen savaş hikayeleri anlatmaya başlayınca her şeyi bırakıp cepheye gidenler bu içeriği çok sevecek! Tam olarak savaşın ortasında hissedeceğiniz filmleri sizin için derledik, toparladık. Arasında izlemedikleriniz varsa eğer izlenmesi gereken filmler listesine hemen alın!

1- Full Metal Jacket (1987)

IMDb: 8.3

Full Metal Jacket’da bir grup acemi üslerinin önünde durur. Kendilerini hangi eğitimin beklediğinden ve ne tür bir iş yaptıklarından habersizdir. Askeri ve savaş kavramlarının ciddiyetini anlamak için savaşa gitmeleri gerekmeyecek.

Film Parris Adası’nda bir grup Deniz Piyadesi’nin savaş eğitimi alma deneyimlerine odaklanıyor. Ani bir değişimle izleyicileri savaşın doruk noktasında olduğu bir zamana taşıyor. Full Metal Jacket, Vietnam Savaşı sırasında askerlerin ve askerlerin zihinlerine nüfuz ediyor.

2- Son Samuray (2013)

IMDb: 7.7.

Amerikan Ordusunda ukala ve aynı zamanda da kıdemli bir kaptan olarak bilinen Nathan Algren, 1870’lerde Japonya’dan bir teklif alır. Kendisinden, Japon İmparatorluğu’nun ilk ordusuna askeri eğitim vermesi talep edilmektedir. Her ne kadar modern savaş yöntemleri açısından gelişim gösterseler de samuray kültürü de hem devam etmekte hem de önemsenmektedir. Ancak Algren, başına gelen bir kaza sonucu, samurayların lideri tarafından kurtarıldığı vakit, esas samuray kültürüyle tanışır. Bundan ziyadesi ile etkilenir. Bir samuray savaşçısı gibi hareket etmeyi öğrenmesi onu son derece önemli bir kararın eşiğine taşıyacaktır. Tom Cruise’un başrolde olması filmin çekiciliğini artırıyor.

3- Savaş Günahları (1989)

IMDb: 7.1.

Dünya tarihinin kanlı sayfalarından bir yaprak: Vietnam Savaşı. Beş Amerikan askeri yerel bir kızı kaçırıp tecavüz ediyor… Sadece biri inkar etse bile diğerlerini durdurmuyor. Ardından gelen genç kızın öldürülmesiyle, olayın hiç bitmeyen insani boyutu yer alıyor.

Brian De Palma’nın savaşın acımasız yönlerini genel olarak tek bir olay üzerinden eleştirel bir şekilde ele alan filmi. Yansıtıcı savaş filmleri arasında önemli bir yer tutan bir çalışma.

4- Fury (2014)

IMDb: 7.6.

Fury, 1945 yılının Nisan ayında, İkinci Dünya Savaşı’nın son günlerinde geçiyor. Komutan Wardaddy, topçu Boyd Swan, yükleyici Grady Travis, şoför Trini Garcia ve yardımcı şoför Norman’dan oluşan müfrezeyi görüyoruz. 300 düşman askeriyle karşılaştığı ve tüm imkansızlıklarla savaşmak zorunda kaldığı 24 saati izliyoruz!

Beş askerden oluşan küçük ekip, zırhlı tanklarıyla, Almanya’da savaşın ortasında kalıyor. Bu ekip bölgede kalan son Amerikan ordusu askerlerinden oluşuyor. Birlik az sayıda askerden oluşmasının yanı sıra cephane anlamında da bir hayli zor durumda… Gruba komuta eden Çavuş Wardaddy’nin Avrupa’nın tamamını yıkıma uğratan bu savaştaki son görevi net. Askerlerini Nazi birliklerinin kuşatması altında olan bu bölgeden sağ salim çıkarabilmek! 20. yüzyılın en kanlı senelerinden biri olan 1945 yılında geçen ve müfrezenin geçirdiği bir günü ele alan savaş dramının yönetmeni ve senaristi David Ayer. Filmin başrollerini ise Brad Pitt, Shia LaBeouf ve Logan Lerman paylaşıyor.

5- The Imitation Game: Enigma (2014)

IMDb: 8.0.

1.Dünya Savaşı Nazi Almanyası’nın hâkimiyetinde… Birden çok cephede çok çetin biçimde devam etmektedir. İngiliz İstihbaratı tüm yoğun çabalarına ve yüzlerce kişiyi çalıştırır. Fakat Almanların kullandığı Enigma şifreleme sistemini çözmeyi başaramaz. Almanların çok gizli bir biçimde şifrelediği bu yazışmalar, İngilizlere ve müttefiklerine zor gelir. İngiliz hükümeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı çözüm sunar. Ülkenin en iyi şifre çözen beyinlerini ve kriptoloji uzmanlarını toplar. Bu isimlerden biri de farklı çalışmalarıyla tanınan ve kendi yöntemlerinden ödün vermeyen genç profesör Alan Turing’dir. Turing’in ekibe katılması dengeleri alt üst eder. Ama o güne kadar hiç denememiş büyük çaplı bir girişimin de kapısını aralar…

Ünlü İngiliz matematikçi Alan Turing’i filmde Benedict Cumberbatch canlandırırken kendisine Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear ve Allen Leech eşlik ediyor.

 

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam