Filmekimi 2018

Film Ekimi’nde Kaçırılmayacak Beş Film

gamzeerinc
Filmekimi’ne Günler Kala

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen Filmekimi; sonbaharda sinemaseverlerin en çok beklediği etkinlikler arasında yer alıyor. Bu yıl 17. kez düzenlenecek olan etkinlik; 5-14 Ekim tarihlerinde İstanbul’da, 12-16 Ekim’de Ankara’da, 19‑23 Ekim’de ise İzmir’de başlıyor. Biletler ise 29 Eylül Cumartesi günü satışa çıkacak. Cannes Film Festivali başta olmak olmak üzere bir çok önemli festivalde gösterilen ve ödüllerle dönen filmler merakla bekleniyor. 25 filmin gösteriminin yapılacağı Filmekimi’nde yer alan ve kaçırılmaması gereken yapımları sizin için seçtik.

1-Shoplifters (Arakçılar)

Shoplifters ile yönetmen Hirokazu Koreeda’a Cannes’da geçtiğimiz yıl Altın Palmiye’yi  kazanmıştı. Filmin senarist ve yönetmenliğini üstlenen Koreeda, 2013 yılında Like Father Like Son filmiyle bir çok ödül kazanmıştı. Film; Tokyo’da yaşamlarını süpermarketlerden yiyecek çalarak sağlayan bir ailenin sıradışı öyküsünü anlatıyor. Sokakta küçük bir kız bulup, yanlarına alan ve onu bir nevi evlat edinen aile, hiç beklemedikleri bir serüvenle karşı karşıya kalırlar.  1997’den bu yana Altın Palmiye kazanan ilk Japon filmi olan Arakçılar’ toplumsal açıdan aile nedir sorusuna farklı bir bakış açısı sunuyor. Cate Blanchett’ın Cannes’da ana jüri başkanlığı yaptığını ve film için oyuncu performansları ve yönetmenin vizyonuna övgüler yağdırdığını da hatırlatalım. (Imdb Puanı 8,1)

2-A Star Is Born (Bir Yıldız Doğuyor)

Filmekimi’nin açılış filmi olarak gösterilecek olan, A Star Is Born, Bradley Cooper’un başrolünde yer aldığı ve ilk yönetmenliği olan yılın en çok beklenen yapımları arasında. Dünyanın en ünlü rock efsanelerinden Jackson Maine’ın , bir barda dinlediği amatör şarkıcı Ally’nin (Lady Gaga) öyküsünü konu alan film, 2019 Akademi Ödülleri için şimdiden en güçlü adayları arasına girdi bile. Lady Gaga’nın başrolü paylaştığı filmde Sam Elliott, Andrew Dice Clay, Rafi Gavron, Michael Harney gibi oyuncular da yer alıyor.  (Imdb puanı 9,0)

3-Mandy

Sundance Film Festivali’nde ilk gösterimini yaptıktan sonra Cannes Film Festivali programına alınan “Mandy”, eşini amansız bir tarikata kurban veren Red’in (Nicholas Cage) intikam dolu hikayesini konu alıyor. Eleştirmenler tarafından “sınırları zorlayan” bir gerilim olarak tanımlanan filmin yönetmenliğin ise yenilikçi olarak nitelendirilen Panos Cosmatos üstleniyor.  Filmin yapımcıları arasında sürpriz isim olarak Elijah Wood’da karşımıza çıkıyor. Bol kanlı ve aksiyon dolu bir film olan Mandy’nin Imdb puanı ise 6,9.

4- The Image Book (İmgeler ve Sözcükler)

Dünyanın en yaratıcı ve yenilikçi yönetmeni Jean-Luc Godard’ın yeni filmi The Image Book, farklı formatların, görüntü kaynaklarının kolajlanarak dünyanın halini anlatan bir başyapıta daha imza atıyor. Zihinsel bir egzersiz olarak da betimlenen film dünya prömiyerini yaptığı Cannes’da ilk kez verilen Özel Altın Palmiye’yi de kazanmıştı. Sıradışı ve kışkırtıcı olacağı kesin olan bu yapım, sinemada artık hiç bir şeyin özgün olamayacağına dair iddialı bir film. (Imdb puanı 6,9)

5-The House That Jack That Built (Jack’in Yaptığı Ev)

Lars Von Trier Nymphomaniac’ten sonra sessizliği bozarak Matt Dillion’ın başrolünde oynadığı muhteşem bir dönüş yapıyor. Dehşet verici bir hikayesi olan film 1970’lerde başlayıp 12 yıl boyunca korkunç cinayetler işleyen bir seri katilin hikayesini onun gözünden ele alıyor. Seri katil filmlerinin sınırlarını zorlayan filmde Bruno Ganz, Uma Thurman, Riley Keough ‘da oyuncu kadrosunda. Cannes’da dünya prömiyeri yapan The House That Jack That Built’in müzikleri ise Kristian Eidnes Andersen imzalı. (Imdb Puanı 6,6)

Seçmek çok zor olunca bir tane de bonus diyelim…

*Capharnaüm (Kefernahum)

*Lübnanlı yönetmen ve oyuncu Nadine Labaki’nin son filmi Kefernahum; 12 yaşındaki Zain’in hayat hikâyesini anlatıyor. Sevgi, aile, göçmen sorunu gibi evrensel sorunları ele alan filmin başrolünde ise gerçekte de mülteci olan Zain Al Rafeea üstleniyor. Dokunaklı bir drama imza atan Labaki’nin filmi Lübnan’ın yabancı dilde en iyi film Oscarı’na aday gösterildi. (Imdb puanı 7,1)

 

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam