erdal beşikçioğlu

Erdal Beşikçioğlu’nun Fahrenheit 451’i İlk Online Tiyatro Prömiyeri Oldu!

Ayşe Aslıhan

Erdal Beşikçioğlunun sahneye koyduğu ve baş rolünde yer aldığı meşhur Fahrenheit 451 oyunu önceki akşam tarihi Fişekhane’de ilk kez seyircisi ile buluştu. Pandemi önlemleri alınarak sahnelenen oyun, Türkiye’de online olarak yayınlanan ilk tiyatro prömiyeri oldu.

Oyun öncesi Tatbikat Sahnesi’nin sosyal medya hesaplarından kulisten ve fuayeden yapılan canlı yayınlarla online seyirciye tiyatro atmosferi yaşatıldı. Tarihi ve muhteşem bir an yaşanan sahnede coşku yüksekti.

Fahrenheit 451’in prömiyerine ünlü isimler de katıldı. Burcu Özberk, Yasemin Allen, Yurdaer Okur, Serhat Kılıç, Denizcan Aktaş ve Hafsanur Sancaktutan oyunu beğeniyle izlediklerini belirtirken, ilk online prömiyer deneyiminin pandemi sürecinde sıkıntı yaşayan tiyatrolara yeni bir yol açabileceğini ve derin bir nefes aldırabileceğini dile getirdiler.

Tiyatro, bütün canlılar için, daima var olsun diye…

Online prömiyer ile pandemi sürecinde seyircinin yeni oyunlara erişim sıkıntısını aşmak için yenilikçi bir çözüm geliştirmeye çalıştıklarını söyleyen ünlü sanatçı Erdal Beşikçioğlu, “Kalabalık ortamda olmak istemeyen insanların endişelerini bir parça giderebilmek için Tatbikat Sahnesi olarak buna karar verdik. Dijital ortamda Türkiye’nin her yerinden prömiyerimize salondaki seyircimiz gibi aynı heyecanla katılabildiler.” diye konuştu.

Oyunun bir sonraki temsili 11 Ekim’de Fişekhane’de olacak.

Erdal Beşikçioğlu’nun oynadığı Fahrenheit 451 neyi anlatıyor?

“Arzulanan ve hayal edilen ütopik toplum modelinin anti-tezi niteliğindeki “distopya” kavramı; gelecekte ya da kurgusal bir evrende geçen, özgürlüğün reddedildiği, bunaltıcı ve baskıcı bir ideolojinin düzen adına yol açtığı korkuyu, acıyı, güvensizliği ve mutsuzluğu anlatır.

İnsan psikolojisinden başlayarak toplum düzenine yayılan bu denetlenemez kâbusta, kurtuluş mümkün olsa bile onu gerçekleştirmek her zaman mümkün müdür? Fahrenheit 451; Bradbury’nin distopyası değil, açık seçik bizim dünyamızdır, kendi tarihimiz. Zaman ise belirsiz değil, daima bu zamandır.”

Erdal Beşikçioğlu: Devleti nasıl hiçe sayabilirsiniz ki? | Kültür-Sanat Haberleri

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam