Karma Tavsiyesi:The Imitation Game

gamzeerinc
THE IMITATION GAME/ENIGMA

Andrew Hodges’un Alan Turing: The Enigma adlı  kitabından beyazperdeye uyarlanan film, belki de çoğumuzun bilmediği bugün kullandığımız bilgisayarların keşfinimn temellerini atan Alan Turing’in şaşırtıcı ve sarsıcı hikayesini konu alıyor. İngiliz kriptanalist, savaş kahramanı ve bir dahinin hikayesinin savaş yıllarında bir ulusun kaderini nasıl değiştirdiğini Benedict Cumberbatch ve Keira Knightley’nin müthiş performanslarıyla izlemeye hazır olun! Önce fragmana göz atalım:





Filmin Konusu Hakkında
benedict and alan
II. Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’nın hâkimiyetinde kullandığı Enigma adı verilen bir şifreleme sistemi ile cephede büyük avantaj sağlayan almanlar, İngilizlere ve müttefiklerine ağır kayıplar yaşatmaktadır. İngiliz İstihbaratı bütün çabalara rağmen Enigma’yı kıramamış ve önlerindeki en büyük engelin bu haberleşme sistemi olduğuna karar vermişlerdir.  İngiliz Hükümeti Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ülkenin en iyi şifre çözen beyinlerini ve kripto uzmanlarından oluşan bir ekip kurma kararı alır. Ünlü İngiliz Matematikçi Alan Turing de ekibe girmeyi başarır. O güne dek çözülemeyen sistemi kırmak için büyük bir mücadele veren Turing’in hikayesi kesinlikle izlemeye değer. Savaş cephesinde yer almadan; savaşın seyrini değiştiren, süreci kısaltan ve binlerce kişinin yaşamını kurtaran Turing’in, cinsel tercihi yüzünden kimyasal hadım cezası alması ve erken yaşta ölümü ise şaşırtıcı ve çok üzücü bir dram.  Vizyona girdiği 2014’te, 5 dalda Golden Globe adaylığı, 8 dalda Oscar adaylığı neticesinde, “En İyi Uyarlama Senaryo” dalında Oscar aldı.  Morten Tyldum’ın yönettiği, Graham Moore’un senaryosunu yazdığı film kast, senaryo ve yapım açısından en iyi biyografiler listesinin ön sıralarında yer alıyor.
Benedict Cumberbatch Hayranları Buraya!

benedictSherlock Holmes dizisindeki performansıyla kendine hayran bırakan İngiliz oyuncu Benedict Cumberbatch, 2016 yılında büyük bir zevkle ve hayranlıkla izlediğimiz fantastik bir kahramana dönüşen Doctor Strange ile hakkında oldukça söz ettirdi. Ancak bu filmdeki performansıyla 2014 yılında En İyi Erkek Oyuncu Oscar’ını alamaması biraz üzmüştü. Kendine has oyunculuğu ve tarzıyla bir çok yeni projede gördüğümüz Cumberbatch son yılların yıldızı parlayan en önemli aktörlerinden. Final sahnesindeki hali ve Alan Turing’in özgün karakterini ondan başkası canlandıramazdı dedirtiyor adeta.

 

Alan Turing Hakkında Bilinmesi Gerekenler

II. Dünya Savaşı’nda milyonlarca insanın yaşamını kurtaran matematikçi Turing, 41 yaşında intihar ederek hayatına son verdi. Bir şehir efsanesinden öteye taşınan en önemli olaylardan biri ise, intihar ettiği sırada siyanürlü bir elmanın ısırılmış şekilde bulunmasıdır. Bugün kullandığımız en popüler telefon markasının logosunun bu hikayeden yola çıkarak oluşturduğu biliniyor. Homofobinin en yüksek seviyede yaşandığı ve cezalandırıldığı yıllarda İngiltere’de yaşamıyor olsaydı, belki de teknoloji ve kripto dünyasına büyük katkılar sunacaktı. 7 Haizran 1954’de intihar ettikten 60 yıl sonra, 2013 yılında Kraliçe II.Elizabeth’in Kraliyet Affı ile eşsiz başarılarını onurlandırsa da tarihe damga vuran Turing’in homoseksüellik yüzünden yaşadığı dram hiç değişmedi. Turing Makineleri olarak adlandırılan ve bilim adamlarının önüne ufuklar açan ve nihayetinde bugün kullandığımız bilgisayarların temeli oluşturan sistem onun dehasının en önemli miraslarından biri olarak hala yaşamlarımızda büyük değişimler yaşatmaya devam ediyor.

Filme Dair Son Sözler

 

İzleyeceğiniz film; tarih dokusu açısından oldukça iyi izler taşıyan, imkansızlıkların içinde kendini bilime adayan bir insanın, zeka ve duygusallık dolu öyküsünü konu alıyor. Alan Turing gibi insanların kaç yüzyılda bir geldiğini zaten biliyoruz. İnsanlığın kaderini değiştirse de, kendi kaderini değiştiremeyen, her ne yaparsa yapsın yaşadığı çağın karanlık düşünceleri içinde hayatına son vermek zorunda bırakılan bir dehanın yaşamının bir kesitini mutlaka izlemenizi tavsiye ediyoruz. Kitapların kurgusallağı günümüzde hala tartışıla dursun, biyografi filmlerinin önemi ve gerçekliği hep ayrı bir noktada önem taşımaya devam edecek.

imitation game



Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam