Ülkenin Gizli Hazinesi: Türkçe Punk

reha.ozcan

1980 başlarında başlayan Punk müzik akımı 90’ların sonu ve 2000’li yıllardan itibaren yükselerek başından itibaren metal müziğin etkisini yavaş yavaş kaybettirmeye başlamıştı. İlk düşüş darbesini grungedan alan metal müzik ikinci darbeyi ise punk müzikten almıştı. Bir anda fırtına gibi esmeye başlayan Sum41 ve Green Day gibi gruplar Sex Pistols, Romanes ve The Offspring gibi grupların attığı temellerin üstüne mükemmel bir müzik inşa etmiş bunun sayesinde de tüm dünyada fırtına gibi esmeye başlamıştı. Bu fırtına tabii ki eserken bizim ülkemize de etki etti. Başta Tünay Akdeniz ve Grup Çığrışım ile ilk kez ülkemizde ismi geçen punk müzik, yeni gelen fırtına ile kurulan yeni gruplarla birlikte ciddi bir yükseliş yaşadı.

 

1980’lerde ülkemizde punk müzik yapan grup sayısı belki bir elin parmağımı geçmezken 1990 yılından itibaren Necrosis, Radical Noise ve Turmoil ile başlayan punk akımı yavaş yavaş alternatif müzik arayan gençler tarafından desteklenmeye başlamıştı. İsyan ve başkaldırının eğlenceli şekli olarak gözüken Punk müzik genç nesil tarafından çok tutuldu. Bu üçlü 2000 başlarına kadar Türkçe Punk’ı sırtlayan ekipler oldular. 2000 yılına geldiğimiz zaman Kilink, Second, Cemiyette Pişiyorum ve Athena gibi gruplar ise türkçe punk’ın en hareketli zamanlarının başlamasına sebep oldu. Alternatif gençliğin takıldığı mekanlarda artık belirgin bir punk kitlesi vardı.

 

2000’lerin ortalarında yukarıda yazdığımız büyük Türkçe punk grupları dışında pek çok genç grup da yavaş yavaş yükselmeye başlamıştı. Düz Mantık, Allahsız Tospaalar ve Şaşkınbakkal gibi gruplar sahnelerde kendini göstermeye başlamıştı. Düz Mantık’ın ”Ananla Olan Münasebetim”, Allahsız Tospaalar’ın ”Brownie”, Şaşkınbakkal’ın ”Onla Bunla Şunla” gibi şarkıları kesinlikle 2000’ler ortasında çıkan çok iyi punk şarkılarıydı.

2010lara geldiğimiz zaman tüm dünyada ”Punk öldü!” tarzı bir akım yayılmaya başlamıştı. Aslınca cidden öyleydi. Panic! At The Disco ve Fall Out Boy gibi pop punk grupları ve zamanında büyük bir kitleye ulaşmış punk grupları dışında artık punk çok talep edinen ve dinlenen bir müzik türü değildi. Bu dalgalanmadan etkilense de punk ülkemizde hala yaşıyor. Yeni gelen Asperger, Frozen Clouds ve Padme gibi gruplar ile birlikte Cemiyette Pişiyorum gibi hala aktif olan gruplar sağlam parçalar çıkarmaya devam ettikçe de ülkemizde punkın yaşamaya devam edeceğini tahmin ediyoruz.

 

Kaynak

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam