Seksenler ve doksanlar, Türk müziğinde tam anlamı ile bir patlama yaşanmış döneme verilen isimdir -bizce-. İnanılmaz yeteneklere sahip aranjörlerin ve kurt prodüktörlerin ellerinde hayat bulan düzenlemeler, hem sesine aşina olduğumuz büyük yorumcuların şarkılarıyla birleşip ortalığı kasıp kavuruyor, hem de yeni ve yine çok yetenekli müzisyenlerle tanışmamızı sağlıyordu bu dönemde. Biz de son yirmi beş yıla (hatta bi’ tık ötesine) ait bu enfes yerli albümleri derledik. Son yirmi beş yıldan kasıt, 2005’ten sonrası değil tabii.
Keyiften dört köşe olacağınız listemize hoş geldiniz…
TARKAN – AACAYİPSİN (1994)
İlk albümü Yine Sensiz hamlesinden sonra Tarkan’ı Tarkan yapan albüm. Tarkan & Sezen Aksu ortaklığının ilk ciddi meyvelerini verdiği dönem de diyebiliriz. Üç milyona yakın satış rakamıyla listelerde fırtına gibi esen albümden, Hepsi Senin mi, Dön Bebeğim, Kış Güneşi, Unutmamalı ve Biz Nereye gibi klasikleşmiş pop hitleri çıktı.
MİRKELAM – HER GECE (1995)
Fergan Mirkelam, “Koşan Adam” olarak bir gecede şöhreti yakaladı. İskender Paydaş, albümde düzenlemeleri üstlenen kilit adam rolündeydi. Her Gece şarkısı ve Umur Turagay‘ın çektiği siyah beyaz video klip, bir gecede tüm ülkeye yayıldı. Albüm, hemen ertesi gün -evet sadece bir günde- 200.000 adet sattı.
CARTEL – CARTEL (1995)
“95! Cartel direkt gelir sana!” diyerek girdiler hayatımıza. Cartel için, bir döneme damga vurdular desek abartmış olmayız değil mi? Evdeki Ses, Hani Bana Para, Araba Yok gibi hitler hala hafızanızda değil mi?
https://youtu.be/deZ1xFuFswM
ŞEBNEM FERAH – KADIN (1996)
Şebnem Ferah, Kadın albümüyle Türk rock müzik tarihinde yepyeni bir sayfa açtı. O günlerde belki kendisi de henüz bunun farkında değildi. O ve albüme dokunan eller öyle muazzam bir iş ortaya çıkardı ki, Türkiye’de rock, asla eskisi gibi olmayacaktı. Vazgeçtim Dünyadan, Deli Kızım Uyan, Bu Aşk Fazla Sana, Yağmurlar gibi şarkıların süslediği albüm baştan aşağı şaheser niteliğindeydi.
KARGO – YALNIZLIK MEVSİMİ (1998)
1993’te kurulan Kargo‘nun en iyi albümü kuşkusuz 1998’de yayımlanan Yalnızlık Mevsimi oldu. Bu albüm, grubun beyni olan Mehmet Şenol Şişli, nam-ı diğer MŞŞ’nin tam anlamıyla şov yaptığı albüm oldu. Kalamış Parkı, Arabic Fahişe, Boğaziçi, Azizlerin Yalnızlığı şarkıları müzik listelerinde haftalarca zirvenin esintisinin keyfini çıkardı.
CANDAN ERÇETİN – ÇAPKIN (1997)
Candan Erçetin, çıkışını 1995’teki “Hazırım” albümüyle yapmış olsa da, birçok müzik otoritesine göre en iyi albümü budur. Çapkın albümü, Onlar Yanlış Biliyor, Her Aşk Bitermiş gibi Candan Erçetin klasiklerinin yer aldığı albüm oldu. Sözleri Mete Özgencil‘e ait olan Yalan ise, son yılların en akılda kalan şarkılarından biri haline geldi.
SEZEN AKSU – GÜLÜMSE (1991)
Gülümse albümü, Sezen Aksu hayranlarının başucu albümlerinden biridir. Hadi Bakalım, Ne Kavgam Bitti Ne Sevdam, Her Şeyi Yak, Vazgeçtim, Güllerim Soldu gibi şarkıları bugün halen ezbere söylüyoruz. Bu şarkılar, Türkçe pop müziğin altın çağı olan doksanların en çarpıcı hitleri olarak son yıllara damga vurdu.
NAZAN ÖNCEL – GÖÇ (1995)
Nazan Öncel albümlerini birbirleriyle kıyaslamak çok zor ancak, Göç albümü diğerlerinden bir adım öne çıkıyor denebilir. Hatta Nazan Öncel birçok röportajında, kendisini dinleyen kemik kitlenin bu albümle birlikte oluştuğunu söylemişti. Gidelim Buralardan ve Sen Beni Öldürüyorsun gibi Öncel marşları bu albümdeydi.
https://youtu.be/iYDYGnBXy7g
SERTAB ERENER – SERTAB GİBİ (1997)
Sertab‘ın kariyerindeki üçüncü albüm olan Sertab Gibi, 20 yılı deviren Aslolan Aşktır, Aaa, İncelikler Yüzünden, Dağ Gibiyim gibi şarkıları içeriyordu. Özellikle Erener’in çocukluk videolarından derlenen İncelikler Yüzünden klibi, dönemin en sevilen işlerinden biri olmuştu.
TEOMAN – ONYEDİ (2000)
2000lerin en önemli müzisyenlerinden biri kuşkusuz, ilk albümünü 1996’da çıkaran Teoman oldu. Teo’nun Onyedi albümünde Paramparça, Rüzgar Gülü, Zamparanın Ölümü, 17 gibi ünlü hitler yer aldı. Teoman’ın, Ajda Pekkan‘ın Uykusuz Her Gece şarkısına yaptığı cover da bu albümde yerini almış ve takdir toplamıştı.
MOR VE ÖTESİ – DÜNYA YALAN SÖYLÜYOR (2004)
Devrim niteliğinde bir albüm daha; Dünya Yalan Söylüyor! Devrim diyoruz çünkü bu albüm dönemindeki büyük kırılma, sayısız rock grubunun önünü açtı. Bir Derdim Var, Cambaz, Sevda Çiçeği, Uyan gibi hitler çıkaran albüm, Mor ve Ötesi‘ni Türkiye’nin A Sınıfı rock grupları arasına taşıyordu.
DUMAN – SENİ KENDİME SAKLADIM (2005)
1999’da kurulan Duman, bugüne kadar birçok sıkı albüm yaptı kuşkusuz. Seni Kendime Sakladım ise grubun altın çağını yaşadığı dönem oldu. Aman Aman, Özgürlüğün Ülkesi, En Güzel Günüm Gecem hitleri bu albümdeydi.
HAYKO CEPKİN – SAKİN OLMAM LAZIM (2005)
Sakin Olmam Lazım, Hayko Cepkin‘in dinleyiciyle tanışma albümü oldu. Cepkin, bu albümün şarkılarını kendi evinde kaydettiği ve yüksek sesten dolayı komşularından çekindiği için albüme Sakin Olmam Lazım ismini verdi. Fırtınam, Yarası Saklı ve Görmüyorsun hitleri bu albümde yer aldı.
MANGA – MANGA (2004)
Mor ve Ötesi’nin estirdiği sert rüzgar belki de en çok, ilk albümlerini o yıl yayımlayan maNga‘ya yaradı. Bir Kadın Çizeceksin ile kitleleri coşturan maNga, Göksel ile birlikte çalışılan Dursun Zaman ve Vega‘nın İz Bırakanlar Unutulmaz şarkısına yapılan cover ile birlikte gönüllerdeki yerini sağlamlaştırıyordu.