Çukur

Çukur Oyuncularından Kök Hücre Bağışına Destek

Ayşe Aslıhan

Çukur dizisi oyuncuları ve set ekibi, kan kanseriyle mücadele eden lösemi hastalarına umut olmak üzere Kızılay aracında kök hücre için kan bağışında bulundu.

Oyuncular ve set ekibi, kan kanseriyle mücadele eden ve ilik nakli bekleyen 3,5 yaşındaki Öykü Arin Yazıcı başta olmak üzere tüm lösemi hastaları için, sete gelen Kızılay aracında kan verdi.

Bu Durum Herkesin Başına Gelebilir

İdris Koçovalı karakterine hayat veren Ercan Kesal, dizinin tüm ekibinin böyle bir sosyal farkındalık projesine katılmaktan dolayı mutluluk duyduğunu belirterek herkese teşekkür etti.

Ercan Kesal

Kesal, oyunculuğun yanı sıra aynı zamanda doktor olduğuna da işaret ederek, donör olmanın hiçbir yan etkisinin ve sıkıntısının bulunmadığına dikkat çekti.

Kök Hücre ve Kan Bağışı

Kızılay ve Sağlık Bakanlığı arasında imzalanan Kök Hücre Protokolü kapsamında, kök hücre bağışçılarından alınan bir tüp kan, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği merkez laboratuvarlara gönderilerek, Doku Tipleme Testleri’ne tabi tutuluyor. Testlerden sonra lösemi hastalarına ilik nakli yapılabilmesi için hazırlanan bağışçı veri tabanına kaydediliyor.

Veri tabanında kayıtlı bağışçılardan herhangi birinin doku tipleme testleri, kemik iliği nakli bekleyen bir hastayla uyuştuğunda, bağışçıya ulaşılarak kemik iliğinin alınması için davet yapılıyor.

Kemik iliği nakli, kan hücrelerinin yapımını sağlayan ana kök hücrelerinin, kök hücre bağışçısı bireyden alınarak hasta kişiye nakil edilmesiyle gerçekleştiriliyor. Böylece lösemi hastası bir bireyde normal kan yapımı sağlanmış oluyor.

Perihan Savaş

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam