Tuncel Kurtiz

Büyük Usta Tuncel Kurtiz Aramızdan Ayrılalı 6 Yıl Oldu

Suna Simge Çakmak

Büyük Usta Tuncel Kurtiz 1 Şubat 1936 tarihinde İzmit’in Bahçecik’de dünyaya geldi. Babasının mesleği gereği ilkokulu sekiz farklı şehirde okudu. Ortaokulu ise Edremit’te bitirdi. Liseyi Haydarpaşa Lisesi’de okudu. Üniversitede kısa bir süre hukuk fakültesinde, sonrasında ise İngiliz filolojisi, felsefe, psikoloji ve sanat tarihi bölümlerinde okudu; fakat hiçbirinden mezun olmadı.

Oyunculuğa tiyatro ile başlayan Kurtiz, ilk sahnesini Haldun Dormen Tiyatrosu’nda aldı. Yurt içi ve yurt dışında pek çok tiyatroda sahne alan başarılı oyuncu, Şeyh Bedrettin Destanı, Keşanlı Ali Destanı, Devr-i Süleyman gibi pek çok tiyatro oyununda rol aldı.

tuncel kurtiz 3

Büyük usta 1964 yılında rol aldığı ve Orhan Günşiray’ın yönettiği Şeytan’ın Uşakları adlı sinema filmi ile beyazperdeye adım atan Kurtiz, sinemadan da bir daha kopmadı. Yılmaz Güney’in Sürü, Umut ve Duvar gibi eşsiz filmlerinin de aralarında yer aldığı 100’e yakın filmde rol aldı.

Tunç Okan filmi ‘Otobüs’, Erden Kıral imzalı ‘Kanal’ gibi Türk sinemasının klasiklerinden olan filmlerde de rol aldı.

1981 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde “En İyi Senaryo Ödülü’ne” layık görüldü.

1980 darbesinden sonra Yılmaz Güney’in vefatı sebebi ile memlekete küsüp yurt dışında yaşamaya başladı. ABD, İsveç ve Almanya’da tiyatro kariyerini başarıyla sürdüren, yabancı tiyatro ve sinema projelerinde yer alarak yeteneğini kanıtlayan Kurtiz dayanamayıp 90’larda Türkiye ‘ye geri döndü. Yapımcı, yönetmen ve oyuncularla ilişkilerini sürdürmeye devam etti.

Tuncel Kurtiz 2

Değişmek zordur ama,bazen aynı adam olmak daha da zordur..

Son yıllarda oynadığı televizyon dizileri sebebi ile genç neslin ilgisini çekti. 2003 yılında Alacakaranlık, 2006 yılında ise Hacı adlı dizilerde rol alan Kurtiz, özellikle 2007 yılında yayınlanan Asi ve 2009 yılında vizyona giren Ezel dizileri ile sevenlerinin beğenisini topladı. Ezel dizisinde Ramiz Dayı karakteri o kadar fazla sevildi ki, filmde seslendirdiği replikler dillerden düşmez oldu.

Ekim 2011’de 48. Altın Portakal Film Festivali’nde “Yaşam Boyu Onur Ödülü” verildi. 27 Eylül 2013 tarihinde evinde geçirdiği talihsiz düşme sonucunda hayatını kaybetti. Vefatının 6. yılında Büyük ustayı sevgi, sevgi ve özlemle anıyoruz.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam