İstanbul’da Gidilmesi Gereken Müzeler

Aygün Akdağ

Sakıp Sabancı Müzesi

2001’de kurulan ve Türkiye’nin ilk büyük bütçeli özel müzeleri arasında gösterilebilecek Sabancı Müzesi, İstanbul’un şu ana dek ağırladığı en büyük sergilerin de ev sahipliğini yapmasıyla biliniyor. Emirgan’daki Atlı Köşk’te konumlanan müze, şu ana dek Picasso, Rodin, Rembrandt, Anish Kapoor, Sophie Calle, Monet ve Rodin gibi pek çok büyük sanatçının eserlerini sergiledi. Müzenin klasik eserlerden oluşan kendi koleksiyonunda hat sanatı, resim ve mobilya eserleri bulunuyor.

İstanbul Modern

İstanbul Modern

2004’de açılışı gerçekleştirilen müze, Türkiye’nin ilk çağdaş sanat müzesi olarak adlandırılıyor. Tophane’deki eski Antrepo binasında yer alan müze, yıl boyu pek çok güncel sanatçının eserini ağırlıyor. Ağırlıklı resim ve fotoğraftan oluşan koleksiyonunda Ali Kazma, Kutluğ Ataman ve Burhan Doğançay gibi önemli sanatçıların eserleri bulunuyor.

İstanbul Arkeoloji Müzesi

1891 yılında, ülkeye arekolojiyi getiren Osman Hamdi Bey tarafından kurulan müzede 1000’i aşkın eser bulunuyor. Dünyadaki tipik arkeoloji müzelerine benzer ihtişamlı bir yapıya sahip müze, Gülhane’de bulunuyor. Balkanlar’dan Afrika’ya uzanan, Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarını kapsayan geniş bir yelpazeden eserler barındıran müze, sadece binası için bile görülmeye değer.

SALT Galata / SALT Beyoğlu

2011 yılında açılan ve Garanti Bankası’nın Kültür Sanat platformlarını bir çatı altında toplayan SALT, İstanbul’da iki ayrı binada ziyaretçilerini ağırlıyor. Galata’daki binasının içinde eski Osmanlı Bankası koleksiyonuna da ev sahipliği yapan SALT, Galata’da daha klasik sergiler düzenlerken, Beyoğlu’nda ise çağdaş sanat ağırlıklı eserlere yer veriyor.

Arter

Vehbi Koç Vakfı’nın finanse ettiği Arter, 2010 yılından beri Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde sanatseverle buluşuyor. Ağırlıklı olarak politik tabanlı çağdaş sanatçıları ağırlayan galeri, bugüne dek aralarında Patricia Piccinini ve Mona Hatoum’un da bulunduğu pek çok ismin sergisine yer verdi.

Pera Müzesi

Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait olan Pera Müzesi, 2005 yılından beri pek çok önemli sergiye ev sahipliği yaptı. Tepebaşı’ndaki tarihi Bristol Oteli’nde yer alan müze, Frida Kahlo, Picasso, Diego Rivera ve Goya gibi ünlü sanatçıların eserlerini ağırladı. Ağırlıklı olarak klasik sergiler düzenleyen müze, dönem dönem arkeolojik içerikli sergileri de şehre taşıyor. Müzenin zengin resim koleksiyonunda Türk resminin mihenk taşı sayılan Osman Hamdi Bey’in “Kaplumbağa Terbiyecisi” eseri de yer alıyor.

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Türkiye’nin en zengin koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyor. Ünlü İbrahim Paşa Sarayı’nda bulunan müzede, eşine zor rastlanan Selçuklu Halıları, 1400’lü yıllara ait seccadeler ve hayvan motifli halıları, 1600’lü yıllarda Anadolu’da üretilen ve Avrupa’da “Holbein Halısı” olarak anılan halıları en dikkat çeken parçalar arasında yer alıyor. Müze, 2012 ortasından beri restorasyon nedeniyle ziyarete kapalı bulunuyor.

Borusan Contemporary

Rumelihisarı’nın en dikkat çeken binalarından olan Perili Köşk’te bulunan Borusan Contemporary, en geniş tanımıyla ‘medya sanatları’na, yani zaman, ışık, teknoloji, video, yazılım ve benzeri araçları kullanan sanatçıların eserlerini sergiliyor. Hafta içi ofis olarak kullanılan bina, hafta sonu ise ziyaretçilere açılıyor.

Dirimart

2002 yılından beri açık olan ve İstanbul’un ilk galerileri arasında gösterilebilecek Dirimart, özellikle genç çağdaş sanatçıların eserlerine yer veriyor. Galeri, Nişantaşı’nda yer alıyor.

Galeri Elipsis

Türkiye’nin ilk özel fotoğraf galerisi olarak kurulan Elipsis, Karaköy’ün arka sokaklarında yer alıyor. Türk Çağdaş Sanata fotoğrafcılığını uluslararası arenada temsil etmek misyonuyla yola çıkan Elipsis, İstanbul’un en dikkat çeken galerileri arasında gösteriliyor.

Apel

1998 yılında kurulan Galeri Apel, özellikle tematik sergileriyle tanınıyor. Galatasaray’da yer alan galeri, hem modern hem tarihsel bir perspektife sahip sergiler sunuyor.

Galerist

Son yılların en çok konuşulan galerileri arasında bulunan Galerist, yurtdışında katıldığı fuarlarla da, genç sanatçıların uluslararası bilinirliğini sağlamayı hedefliyor. Galerist’in Tepebaşı ve Hasköy’de olmak üzere iki ayrı sergi mekanı bulunuyor.

Pi Artworks

1998’de kurulan ve sanat piyasasının öncü oyuncuları arasında gösterilen Pi Artworks, Galatasaray’da bulunuyor. Galeri sık sık hem Türk hem yabancı sanatçıların eserlerini ağırlıyor.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam