16 Temmuz 1918 yılında Bursa’da dünyaya gelen Müzeyyen Senar, çocukluk yıllarında Türk Sanat Müziğinin divası olacağını bir şekilde biliyordu. Senar, eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti’nde başladı.
Kısa süre sonra kendisine ve o eşsiz sesine kattığı güzelliklerle, ününe ün kattı. Mustafa Nazif Irmak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı gibi zamanın önemli isimlerinden dersler aldı. Yine zamanın güzel bestelerinin yanı sıra kendi bestelerini de yazmaya başladı. İstanbul’un en önemli müzikhollerinden biri olan 10.Yıl Belvü Gazinosunda 1933 yaz sezonu Yıldızlar Programında yer aldı.
16 Temmuz 1918 yılında Bursa’da dünyaya gelen Müzeyyen Senar, çocukluk yıllarında Türk Sanat Müziğinin divası olacağını bir şekilde biliyordu… Senar, eğitimine Anadolu Musiki Cemiyeti’nde başladı. Kısa süre sonra kendisine ve o eşsiz sesine kattığı güzelliklerle, ününe ün kattı.
Mustafa Nazif Irmak, Selahattin Pınar, Lemi Atlı gibi zamanın önemli isimlerinden dersler aldı. Yine zamanın güzel bestelerinin yanı sıra kendi bestelerini de yazmaya başladı. İstanbul’un en önemli müzikhollerinden biri olan 10.Yıl Belvü Gazinosunda 1933 yaz sezonu Yıldızlar Programında yer aldı.
Senar’ın tarifsiz sesi, Cumhuriyetimizin kurucusu, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün de dikkatini çekti pek tabii. Birçok kez özel meclislerinde de şarkı söyledi. 1936-1938 yılları arasında 5 kez, müziğiyle Atatürk’ün huzurunda bulundu. İlk konserini 19 Aralık 1936’da Dolmabahçe Sarayı‘nda gerçekleştirdi.
1938 yılında Ankara Radyosu‘nun yayınlarına katıldı. 1941 yılına kadar Ankara Radyosu bu eşsiz sesle beraber olma gururunu yaşadı. Son sahne konserini 1983 yılında Bebek Gazinosu‘nda verdi. 1998 yılında “Müzeyyen Senar ile Bir Ömre Bedel” albümünü çıkardı. Yine bu yılda Devlet Sanatçısı seçildi. 2001 yılında son albümü olan “Okuduklarım” dinleyicileriyle buluştu.
2004 yılında Sezen Aksu tarafından düzenlenen sanatçı dostlarla olan gecede, 72. Sanat Yılını kutladı. Son konserini 5 Eylül 2006 tarihinde İstanbul Sarayburnu’nda Sepetçiler Kasrı’nda verdi.
26 Eylül 2006 tarihinde İzmir’deki evinde fenalaşan Senar’ın vücudunun sol tarafının felç olduğu açıklandı. 2007’de uzun süre tedavi gördü. Bu tedavilerden sonra sol ayağının üzerine basabiliyordu.
2008 Yılında kızı Feraye Senar, Müzeyyen Senar’ın sesini kaybettiğini açıkladı. 8 Şubat 2015 tarihinde zatürre tedavisi gördüğü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde hayata gözlerini yumdu…
97 yaşında hayatını kaybeden Senar, Türk Sanat Müziğine unutulmaz eserlerleriyle ve sahnedeki samimi, mütevazı, saygılı haliyle imza attı.
Ve kimse, ona benzemedi…