Mürlüm Gürses

Sinemalarda Hayatını İzlemek İstediğimiz Ünlüler

Suna Simge Çakmak

Geçtiğimiz yıl yayınlanan sinemalarda rekorlar kıran Müslüm Baba filmi yayınlandıktan sonra akıllara düşen acaba sinemalarda bunu da görür müyüz diyebileceğimiz ünlüler..

Dilber Ay (1956-2019)

Dilberay

Yörük ve Kürt bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kahramanmaraş’da ilkokul 3. sınıfa kadar öğrenim görebildi. Çok varlıklı bir aile çocuğu değildi. Kahramanmaraş’ tan Ankara’ya göç etmiş ve oradan da Düzce yerleşmişlerdi. Düzce’de öğrenimine devam edemedi. 13 yaşında kendinden yaşça büyük biri ile evlendirildi. Evlenmeden önce ise Düzce’ye güzel ses aramak için radyocular gelmişti. O zamanlar sesinin iyi olduğunu ispat etmek için radyoya hemen katıldı. Gönül Gel Seninle Muhabbet Edelim türküsünü seslendirdi.  Ve bu ses yarışmasında adını birinciliğe yazdırdı.

İki çocuğu oldu. Bir süre sonra eşinden ayrıldı. Radyoda tanındıktan sonra 60 albümü oldu. Almanya’da iki kere hapis yattı. Flash TV’nin Kadere Mahkumlar adlı programın sunuculuğunu yaptı. 29 Nisan 2019 tarihinde aramızdan ayrıldı.

Cem Karaca (1945-2004)

Cem Karaca1
Sinemalarda

5 Nisan 1945 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. 5 yaşında annesi ve teyzesinin etkisiyle şarkı söylemeye başladı. Sesini ilk olarak annesi keşfetti. Robert ve Kültür Koleji’nde okudu. 12 Eylül Darbesi’nde Almanya’da idi. Fakat sıkı yönetim nedeni ile Türkiye’ye çağırıldı. Ek süre istedi ancak süresi dolunca da dönmedi. Aynı gün Yılmaz Güney ile birlikte Türk vatandaşlığından çıkarıldı. 2004 yılında kalp yetmezliği sebebi ile hayatını kaybetti.

Bergen (1959-1989)

Bergen1

1959 yılında Mersin’de dünyaya gelen Belgin Sarılmışer, sahne adı ile Bergen pek de kolay bir hayat yaşamadı. 1982 yılında başlayan müzik hayatı pek uzun sürmedi. Arabest-fantazi türünde eserler veren Bergen, 1982’de kocası tarafından yüzüne kezzap atılması sonucu iki gözünü de kaybetmiştir. Tedavi sonrasında sol gözü tekrar görmeye başladı. Seslendiği şarkılardan dolayı “Acıların Kadını” olarak anılırdı. 1989’da boşandığı eşi tarafından silahla vurularak öldürüldü. 2019 yaz aylarında başlanacağı bilinen ve baş rolünü Serenay Sarıkaya’nın oynayacağı bir film yakın zamanda bizleri bekliyor.

Barış Manço (1943-1999)

Barış Manço

1943 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Manço 7’den 77’ye hayatımıza dokundu. Annesi ve babası Manço çok küçükken ayrılmıştı. Babasıyla yaşıyordu. Çok erken yaşta babasını kaybetti ve yalnız yaşamaya başladı. Galatasaray Lisesi’nde öğrenimini tamamladı. Sonrasında Belçika’da Güzel Sanatlar okudu. Tarzı Anadolu kökenli Rock olan sanatçı birçok grupta yer aldı. Farklı gruplar kurarak konserler verdi.1978 yılında Lale Manço ile hayatını birleştirdi. İki erkek çocuğu oldu. Manço 31 Ocak 1999 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucunda aramızdan ayrıldı.

Müzeyyen Senar (1918-2015)

Müzeyyen1
Sinemalarda

1918 yılında Bursa’da dünyaya geldi. Müzik hayatına Anadolu Musiki Cemiyeti’nde başladı. Güçlü sesi ile kısa sürede adını duyurdu. Ardından İstanbul Radyosu’nda şarkılarını yaşatmaya devam etti. Cumhuriyet’in Kurucusu Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün de ilgisini çekti. 1936-1938 yılları arasında 5 kez Atatürk’ün huzurunda konser verdi. 8 Şubat 2015 tarihinde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Neşet Ertaş (1938-2012)

Neşet Ertaaş

1938 yılında Kırşehir’de dünyaya geldi. Babası bağlama ustası idi. O da babasının izinden gitti. İlkokula gittiği yıllarda keman çalmayı öğrendi. Ardından bu serüven bağlama ile devam etti. Babası ile birlikte düğünlerde çalıp söylemeye başladılar. Askerliğini yaptıktan sonra Ankara Gazinosu’nda çalışmaya başladı ve Leyla ile tanıştı ve evlendi. Babası bu evliliğe karşı çıktı. 7 yıl evli kaldıktan sonra ayrıldılar. 1978 yılında felç geçirdi ve işsiz kaldı. Ardından Almanya’ya gitti. 2000 yılında sahneye geri döndü. 25 Eylül 2012 tarihinde hayatını kaybetti.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam