Akagündüz kutbay

Ney Ustası: Aka Gündüz Kutbay

Suna Simge Çakmak

Aka Gündüz Kutbay, 17 Ağustos 1934 tarihinde İstanbul’da dünyaya geldi. Çocukluğu çok zor şartlar altında geçmişti. Hatta ikinci sınıfta okulu terk etmek zorunda kalmıştı.Aka Gündüz Kutbay daha sonrasında İsmail Usta’nın yanında, kunduracı çırağı olarak çalışmaya başlamıştı.

İsmail Usta’nın oğlu Bahaeddin Bey ve Neyzen Mes’ud Paker’in teşvikleriyle, musiki ve neye yönelmişti. 1953 – 1956 yılları arasında üç sene yoğun bir ney eğitimi almıştı. 1960 yılında artık olgun ve tanınmış bir neyzen olarak, İstanbul Radyosu’nda kendine bir yer edinmiş , çok sayıda konser, neşriyata ve kayda neyi ile katılmıştı.

1966 yılında, Radyo’da solist olarak çalışan, Süheyla Kutbay ile hayatını birleştirmişti.Özellikle taksim yaparken neyinden çıkardığı kuvvetli, ama o ölçüde de lirik dem seslerle ilgileri üzerine toplamıştı.

1970’li yıllarda açılan İ.T.Ü Klasik Türk Müziği Konservatuar’ında öğretmen olarak başladı. Bir çok öğrenci ile bilgisini sanatını paylaşmıştı.Ayrıca radyo bünyesinde kurduğu Erkekler Korosu’nu yönetmiş ve başarılı icralara imza atmıştı. Yaptığı çok sayıda kayıt ve katıldığı konserle, Mevlevi Musıkisinin ve Ney’in yurt dışında tanıtımına yaptığı hizmetler dikkat çekiciydi.

1978 yılında Radyo’dan kendi isteği ile emekli olmuştu. Son yıllarında tecrübi çalışmalara da ilgi duymuş, Okay Temiz ile Caz çalışmış ve artık klasikleşen Zikir isimli bir albüme önemli katkılarda bulunmuştu.

Zaman zaman kaybolurmuş ortadan üstad. Samandıra’ya gider en güzel kamışları seçer, toplar bir şekilde evine getirir yığarmış. Sonra da başlarmış kesip oymaya, onlardan bir ney yapmaya, hem de salonun tam orta yerinde.

27 Ağustos 1979 yılında , özel bir davetle katıldığı bir radyo emisyonu öncesinde, diğer sazlara akort için neva sesi verirken ağırlaşmış ve geçirdiği bir kalp krizi ile aramızdan ayrılmıştır. Aramızdan ayrılışının 40. yılında saygıyla anıyoruz.


Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam