Hababam Sınıfı

Geçmişe Yolculuk: Hababam Sınıfı

Suna Simge Çakmak

Rıfat Ilgaz’ın eseri olan Hababam Sınıfı romanları perdeye yansıtılalı 44 yıl geçmişti. Yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in üstlenmişti. Özel Çamlıca Lisesi’nin haylaz öğrencilerini konu alan bu filmler bizi güldürmekten bir an olsun alıkoymazdı.

Adile Naşit , Münir Özkul , Kemal Sunal , Halit Akçatepe , Tarık Akan , Ayşen Gruda , Muharrem Gürses gibi bir çok oyuncunun rol aldığı bu birbirinden eşsiz filmler günümüzde bile bizleri güldürmeyi başarıyor.

İlki Nisan 1975’te yayınlanan Hababam Sınıfı 7 seriden oluşuyor bu seriler ise şöyle :

Ilgaz bu seriyi yazarken geçmiş yıllarda öğretmenlik yaptığı okullardan ve öğrencilerden ilham alarak yazmıştır. Romanda değişik şehirlerden gelen, değişik düşüncelere sahip, birbirinden farklı karakterlere sahip, haylaz bir sınıfın öğrencileri ve onların başlarına gelen olayları konu almıştır.

Elbette hiçbirimiz okul anılarımızı hafızamızdan silemeyiz. Ilgaz da buna iyi bir öncü olmuş ve bu satırları kendi gözlemiyle kaleme almıştır.

Hem güldüren güldürürken de geçmişe götüren o filmlerden kısa kesitler 😀

Sinemadan önce tiyatro uyarlaması yapılan eserin, tiyatro versiyonun başrollerinde Zeki Alasya ve Metin Akpınar da yer alıyordu ancak film için masaya oturduklarında Ertem Eğilmez ile anlaşamadılar. Ertem Eğilmez’i kalabalık ve zengin kadrolu komedileriyle hatırlıyoruz. Bu kadar zengin kadroları bir araya getirmek maddi olarak çok kolay değil.  O yüzden Ertem Eğilmez’in yüksek ücretli starlarla çalışmama gibi bir prensibi vardı. Kemal Sunal bile Hababam Sınıfı’nda oynadığı süreçte henüz pek tanınan bir oyuncu değildi.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam