Öğretmenler günü

Karma Karanfille Sunar: Öğretmenler İçin 5 Film

Ceren Çetinoz

Öğretmenler Günü Kutlu olsun! Olsun tabii, ama neden?

Pek çok ülkede 1994’ten bu yana UNESCO tavsiyesiyle Öğretmenler Günü kutlanıyor. Bu günün tarihi çeşitli ülkelerde değişiklik gösteriyor. Bunun sebebi ise ülkelerin kendi kültürel, tarihî özelliklerinin ve okul tatil günlerinin farklı olması.

Ülkemizde ise 1981 yılında ya da başka bir deyişle Atatürk Yılı’nda Kenan Evren tarafından 24 Kasım günü  Öğretmenler Günü olarak ilan edilmişti. Çünkü 1928 yılının 24 Kasım günü Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün “Millet Mektepleri’nin Başöğretmenliği”ni kabul ettiği gündür.

Atatürk’ün 100. doğum yıl dönümü olan 1981 yılında ise  onun “başöğretmen” oluşunun yıl dönümlerinin ülke çapında kutlanmasına karar verildi.

Dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren, ilk 24 Kasım kutlama mesajında öğretmenlere şöyle seslendi:

“Sevgili Öğretmenler,

24 Kasımlar sadece Öğretmenler Günü olarak anılmasın, bu gün aynı zamanda en büyük öğretmen Atatürk’ün ideallerinin gerçekleşmesi günü de olsun. Ayrıca bu gün; birlik, beraberlik ve bütünlük içinde yarının Türk çocuklarının Atatürk’ün özlediği şekilde yetiştirildiklerinin de ant günü olsun. Bu vesile ile hepinize mutlu ve aydınlık yarınlar diler, sevgiler sunarım.”

Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk ise  öğretmenlerimiz için şu sözleri söylemişti:

“Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden mahrum bir millet, henüz bir millet adını alma yeteneğini kazanamamıştır.”

Başöğretmenimizin bizleri emanet ettiği saygı değer öğretmenlerimizin öğretmenler gününü en içten dileklerimizle kutlarız. Bu güzel ve anlamlı günde sizler için bu mesleğin önemini anlatan birbirinden güzel  filmleri derledik.

İyi seyirler!

1. Like Stars on Earth 

 

2. The Miracle Worker 

3.Dead Poets Society 

 4.Goodbye, Mr. Chips 

Son olarak  5.The Chorus 

İyi seyirler…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam