Kitap Okuma Alışkanlığı

Karma Tavsiyesi: Kitap Okuyamayanlar Buraya!

Ayşe Aslıhan

Kitap okumaya hiç vaktiniz yok mu?
Yahut okuduğunuzu anlamıyor, okurken çabuk sıkılıyor, kitap okumaktan uzak mı kalıyorsunuz?
Kitap, dergi, gazete veya makale okumanın öncelikli kurallarını biliyor musunuz?
Öğrendiğinizde, okumak çok daha kolay, hızlı ve keyifli olacak!

1- Önce şöyle bir göz gezdirmek gerek.

Buradaki asıl olay, satırları hızla geçmek değil; bir ön okuma hazırlığı yapmak. İncelenen sayfalar boyunca dikkatin yoğunlaşacağı kısımları görmek ve ona göre bir akış sağlamak her açıdan verimli bir okumanın ve merak duygusunun başlangıcı olacak.

2- Bir yol göstericiniz var mı?

Parmağınızın ucundan daha iyi bir yol gösterici bulamazsınız! Tıpkı okumayı yeni öğrendiğiniz yıllardaki gibi satırları parmağınızla takip ederseniz, dikkatinizin diğer satırlara ya da bambaşka yerlere kaymasını önleyerek daha hızlı ve anlaşılır bir okuma gerçekleştirirsiniz.

3- Tekrar etmek yok.

Dikkatinizin dağıldığı noktalarda tekrar başa dönmek yok. Bu sizi çok yavaşlatır. Bir satırı yeni baştan okumak yerine, sonraki satırları daha dikkatli okuyarak ilerlemek, metnin temel bütünlüğünü kavramanıza da oldukça yardımcı olur.

4- Okuma köşesi, okuma masası, okuma yastağı yahut okuma gözlüğü!

Neyin iyi gelebileceğini, nerenin sizin için okumaya uygun olacağını en iyi siz bilebilirsiniz. Rahat hissettiğiniz ve orada olmaktan mutlu olduğunuz her yer, aslında sizin için ideal okuma alanı. Bunun için yapmanız gereken tek şey size en yakın alanı, en rahat hissedeceğiniz eşya ile kitap okuyabileceğiniz hale getirmek ya da var olan bir alanı düzenlemek!

5- Hem kitap okuyun, hem ağzınızı meşgul edin.

İlkokul sıralarındayken okuma saatlerinde sıkça yapılan uyarılardan bir tanesi de dudakların hareket etmemesiydi… Zihnimizde seslendirerek canlandırdığımız cümleler, aslında metnin geri kalanından da kopmamız için bir tür ön hazırlık sağlıyor. Bunun yerine bir fincan çay veya kahve her şeyi çözebilir! Kitap okurken dudaklarınız kıpırdamasın, içinizden okuyun. Tıpkı öğretmenlerimizin söylediği gibi.

6- Kitap yarım kaldıysa, yazara ayıp etmiş olmazsınız.

Başladığınız kitaba bir türlü odaklanamıyor ya da kitaptan sıkılıyorsanız, kitabı bitiremeyecek gibi hissediyorsanız sakın kendinizi suçlamayın! Bu çok normal. Hiç kimse, her başladığı kitabı bitiremez. ‘İlla bitireceğim’ baskısıyla kitap okunmamalı. Demek ki o kitap size göre değilmiş… Yazara ayıp etmiş olmazsınız. Hemen yeni bir kitaba başlayın.

BONUS: Kendi ilgi alanınıza uygun yalın dilli bir kitap seçerek, yavaş da olsa günlük rutinlerle okumaya başlayınca göreceksiniz ki; okumak eylemi, hayattaki en kolay ve en keyifli şeylerden biridir!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam