the platform

The Platform Hakkında Merak Edilenler

Suna Simge Çakmak

#COVID19 salgını sebebi ile evde kaldığımız günlerde en yakın dostumuz olan Netflix‘in en çok sevilen The Platform filmi hakkında merak edilenler, burada.

2019 yılında gösterime giren ama son zamanlarda gündemden düşmeyen Platform, en çok izleneneler listesinde üst sıralarda yer alıyor. İspanyol yönetmen Galder Gaztelu-Urrutia‘nın yönetmenliğini yaptığı filmin oyuncu kadrosu ise şöyle; Iván Massagué, Alexandra Masangkay, Antonia San Juan, Zorion Eguileor, Emilio Buale.

Ne anlatıyor?

Bir bilim kurgu eseri olan film aslında bizlere bir çok şeyin mümkün olabileceğini anlatıyor Kendimizi hayatın neresinde bulacağımız ve neresinde kaybedeceğimizin çok büyük bir kanıtı… Her katında 2 kişinin yaşadığı çok katlı bir hapishane öyküsü…

Goreng, platforma sigarayı bırakmak ve hapishaneden alacağı diplomayı düşünerek girer. Ama hiç bir şey onun planladığı gibi gitmez. Gün geçtikçe Platform’da bir çok şey onu bekliyordur. “Delik” adlı bu hapishanede 30 günde bir rastgele mahkumların yeri değişir. 1. kattan 333. kata kadar 2’şerli olarak odalarda tutulmaktadırlar. Ayrıca mahkumlara bir eşya seçme hakkı tanınır. Goreng, Don Kişot romanını seçer.

Hapishaneye girmeden önce herkese en sevdiği yemek ve yanında getirmek isteyeceği bir şey sorulur. Kişilerin en sevdiği yemek platformun menüsüne eklenir ve kişiler istedikleri bir eşyayı yanlarında alarak hapishaneye girerler. Odaların ortasında bir boşluk bulunur ve bu boşluktan günde bir kez yemek iner. Üst kattakiler istediklerini yiyebilirken aşağı doğru indikçe arta kalan yemekleri alt katlara indirilir… Kişilerin kendilerine yetecek kadar yemesi dahilinde herkesin doyacağı kadar yemek platform tarafından verilir. Fakat herkes kendisi için gerekenden fazlasını yediğin için alt kattakilere yemek kalmaz. 30 günün ardından rastgele yerleri değiştirilen mahkumlar bir önceki kaldıkları katta göre daha fazla yemeye eğilimindedirler.

İşte The Platform!

Bencilliğin ve empatinin ne olduğunu net hatları ile gördüğümüz bu film, kimi zaman nefeslerimizi keserken, kimi zaman oradaki insanlara üzülüyoruz.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam