sanat

Dünya Sanat Günü: Yalnızlık Temalı 7 Sanat Eseri

Ayşe Aslıhan

Yalnızlık, bir yandan huzur ile eşleştirilirken, diğer yandan da kimsesizlik ve çaresizlik değil midir?
Yalnızlık, çoğu zaman solumak zorunda olduğumuz oksijen gibi… Oksijen olmazsa o dakika ölürüz. Ancak oksijen varlığında da vücudumuz kendi kendini yavaş yavaş öldürüyor. Yalnızlık gibi, oldukça ironik.

Edip Cansever gibi, “bir kişi bile değilim yalnızlıktan” diyen dünyaca ünlü ressamların, yalnızlığı sazsız sözsüz anlattığı sanat eserlerini listeledik.

Dünya sanat günü kutlu olsun!

1- Yalnızlık – Frederic Leighton

Leighton’un açıklamasına göre, resimdeki kadın, ressamın kendi düşüncelerinde kaybolmuş kız kardeşi… Leighton bu tablo için “Ses yok, kulağınıza gelen hiçbir su sesi de yok. Evrendeki her şeyin eşsiz ve sessiz gizemi sizi içine çeker ve sahiplenir” demiştir.

2- Arles’teki Yatak Odası – Vincent Van Gogh

Bildiğiniz üzere Vincent Van Gogh oldukça trajik bir hayat geçirmişti. Birçok eserinde bu trajik hayatın izlerini rahatlıkla görürüz. Aslında bu ünlü eser, sanatçının kendi özel hayatına dair de birçok ipucu barındırır. Resimdeki boş oda ve eşyaların kendi bozulmamış yatağına dönük olması bizlere sanatçının öz farkındalığına dair bilgiler verir. Sandalyelerin boş olması, yalnızlığı simgelerken, odaya doğru bakan duvarda asılı portreler ise boğucu yalnızlığa sadece sessiz kalmıştır.

3- Yalnızlık – Giorgio de Chirico

Metafiziksel sanat akımının ana kurucularından Chirico, gerçeküstü görüntüleri ile tanınır. Çalışmalarında modern dünyayı işçilik ile anlatmaya çalışır… Bu resimde bir iskele üzerinde yatan tipik melez karakterlerinden biri gösterilmiştir, karakterin hüzünlü bir ruh halinde olması ve yaratılış itibari ile mekanik bir konumda olması aslında bizlere teknolojik gelişmelerin insanı nasıl mekanikleştirdiğini anlatmıştır.

4- Sislerin Üzerindeki Kaşif – Caspar David Friedrich

Bu resim yüceliği anlatmak için 19. yüzyılda kullanılan en ünlü resimlerden biri. Resimde, kendi düşüncelerinde ve muhtemelen önündeki manzara karşısında boğulmuş bir adam görürüz. Bu resimde ana tema, doğa karşısındaki yalnızlıktır…

5- Sahra İçindeki Aziz Jerome – Leonardo Da Vinci

Bu bitmemiş yağlı boya resminde, Suriye çölündeki pişmanlık döneminde emekliyken kilisenin dört doktorundan biri olan Aziz Jerome’u temsil etmiştir. Sanatçının karşıtlığında, bir münzevi olduğu zaman ki yaşadığı derin süreci görürüz…

6- Yalnızlık – Salvador Dali

Salvador Dali’nin Madrid Sanat Akademisi’ndeki öğrencileri tarafından söylenen dedikoduya göre, korkunç derecede utangaç ve çekingen biriymiş… Biseksüelliğinden dolayı kendini yetersiz ve farklı hissediyormuş. Resimde görülen mavi tonları kendi içinde kaybolmuşluğu simgelerken, muhtemelen Dali’nin kendisi olarak resmettiği arkası dönük olması, yalnız ve içe dönük kişiliğini simgeler. Gördüğümüz bu karakterin yaslandığı kayaların farklı renkte olması ise Dali’nin biseksüelliğini temsil eder.

7- Yaşlı Gitarist – Pablo Picasso

Bu tablo Picasso’nun ünlü mavi dönemine ait. Sanatçı maviyi yoksulluğu, çekilen acıyı ve insan sefaletini anlatmak için kullanmıştır. Resimdeki gitarist muhtemelen Picasso’nun uzun zaman önce yaşadığı Barcelona’daki sokak sanatçılarından bir tanesi… Picasso “büyük bir yalnızlık çekmeden ciddi bir çalışma mümkün değildir” der!

Leo Tolstoy’un da dediği gibi; “Sanat, tüm insanlığın bir arada buluştuğu, tek ortak beğenidir.”
Ve Alain de Botton’ın dediği gibi; “Her şey sanat için potansiyel bir konudur.”
Yalnızlık da, aşk da, kavga da!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam