Eurovision

Eurovision Oylama Sistemi Değişti!

Ceren Çetinoz

Eurovision Şarkı Yarışması’nın oylama sistemi gelecek yıl itibarıyla değişiyor.

Eurovision Şarkı Yarışması‘nın düzenleyicisi Avrupa Yayın Birliği (EBU), 2023’te yapılacak yarışmanın oylama sürecinde önemli değişikliklere gidildiğini açıkladı.

Profesyonel şarkı yazarları ve müzik endüstrisi temsilcilerinden oluşan profesyonel jüriler, 1957’deki ikinci Eurovision Şarkı Yarışması’ndan bu yana faaliyet gösteriyor.

BBC’de yer alan habere göre bu yıl altı jürinin karşılıklı oy kullandığı ortaya çıktı. Yaşananların ardından yetkililer değişikliğe gitmeye karar verdi.

İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen yarışmada Azerbaycan, Gürcistan, Karadağ, Polonya, Romanya ve San Marino’da düzensiz oylamalar çıktı.

EBU’nun açıklamasına göre, profesyonel jüriler artık yarı finallerde oy kullanamayacak. Artık büyük finale kalacak ülkeleri, izleyicilerin oyuyla belirleyecek.

Mevcut sistemde, profesyonel jürilerin oylarının halk oylamasının sonuçlarıyla birleştirilmesiyle genel kazanan ortaya çıkıyor. Bu uygulamanın finalde de devam edecek.

2023 Eurovision’unda dünya genelinde çevrim içi oylama olacak. Hem yarı finalde hem de büyük finalde katılımcı ülke ile aynı ağırlığa sahip puanlara dönecek.

Bir diğer yeni gelişme ise yarışmaya katılmayan ülkeler de ilk kez oy verecek.  EBU yetkilisi Martin Österdahl, yarışmaya katılmayan ülkelerin oy kullanmasına izin verilmesiyle ilgili konuştu. “Yarışmanın küresel etkisini” yansıtacağını söyledi. Ayrıca “yarışmayı güncel tutmayı” amaçladığını ifade etti.

Gelecek Yıl Ev Sahibi Kim?

2023’teki etkinliğe İngiltere’nin Liverpool şehri ev sahipliği yapacak.

Öte yandan, Ukrayna’nın işgalinden sonra Rusya yarışmadan ihraç olmuştu. 2023 Eurovision’una Rusya’nın  katılıp katılmayacağı merak konusu.

Eurovision’dan bahsetmişken dinlemezsek olmaz!

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam