Süleyman Turan

Usta Oyuncu Süleyman Turan Hayatını Kaybetti

dilruba

Sinema sanatçısı Süleyman Turan hayatını kaybetti. Kadıköy’de ki evinde geçirdiği kalp krizi sonrası hayatını kaybeden Süleyman Turan’ın vefat haberini, CHP eski İstanbul Milletvekili, gazeteci Barış Yarkadaş sosyal medya hesabından duyurdu.


Usta sinema ve tiyatro oyuncusu Süleyman Turan 82 yaşında hayatını kaybetti. Genelde “esas oğlan”ın sadık dostu rollerinde sempatik tiplemelerle “Yeşilçam Sinemaları’nda” başarılı oyunculuğu ile yer edinen Turan, üç film senaryosu yazmış, çeşitli sinema filmleri,dizi ve tiyatrolarda rol almıştır. Sanat hayatına tiyatro oyunculuğu ile başlayan Süleyman Turan bir dönem dergi ressamı olarak çalışmış, karikatürler çizmiş, afişler ve kitap kapakları hazırlamıştır.

süleyman turan

Süleyman Turan Kimdir:

19 Kasım 1936 yılında Kadıköy’de doğmuş, ilk ve orta öğretimini Kadıköy’de tamamlamıştır. Haydarpaşa Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi bölümünü kazanmıştır. Üçüncü sınıfta üniversite eğitimini bırakarak askere gitmiş ve gönüllü Kore Savaşına katılmıştır. Askerlik yıllarında NATO askerleri arasında düzenlenen tiyatro yarışmasında birincilik kazanmıştır.


Yılmaz Güney‘in çok yakın arkadaşı olan Turan, ilk olarak Ses Dergisi‘nin düzenlediği yarışmayı kazanarak 1963 yılında “Sayın Bayan” filmi ile sinemaya atılmıştır. Yılmaz Güney’in yönettiği “Yarın Son Gündür” filmi ile 1971 senesinde 9. Antalya Film Şenliği’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü’ne sahip olmuştur. Güllü filmi ile de bir yıl sonra Antalya Film Festivalinde En İyi Erkek Yardımcı Ödülü’nü almıştır. Yeşilçam’ın darbogaz zamanlarında dergi ressamlığı yapmıştır.

Senaryo yazarlığı da yapan Turan, Dönme Dolap(1983), Baş Belası(1982), Sevgili Dayım(1977) sinema filmlerinin senaryolarını yazmıştır. Usta oyuncu bir ilke önderlik yaparak, 70’li yıllarda TRT den gelen teklif ile ilk sesli çekilen dizi filmlerinden biri olan “Sarıpınar 1914”de oynamıştır.

Süleyman Turan

Karikatür sanatçılığı da yapan Turan’ın çizdiği karikatürler Akbaba dergisinde uzun süre yayınlanmıştır. Ayrıca on beş yıl boyunca Sabah Gazetesinde de çizgi romanları yer almıştır.

Antalya Portakal Film Festivali tarafından 2003 yılında Yaşam Boyu Onur Ödülü’ne layık görülmüştür. Çeşitli dizilerde de rol alan Turan, Cem Yılmaz’ın “Yahşi Batı” filminde rol almış, son olarakta Cemal Şan’ın “Sonsuz” filminde de rol almıştır.

Yeşilçam’ın bir yaprağı daha döküldü.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam