elvis presley

Bi’ Düşünün: Dünyaya Geldiniz ve Elvis Presleysiniz!

Suna Simge Çakmak

Şöyle bir düşünün… Dünyaya gözlerinizi açtınız, büyüdünüz ve Elvis Presley oldunuz!

8 Mart 1935 yılında Amerika’da dünyaya gelen Elvis Presley şarkıcı, müzisyen ve aynı zamanda aktör… Dünya çapında “Rock’n Roll’un Kralı” ya da kısaca “Kral” olarak tanınıyor.

Kral’ın müzik hayatı; Blues ve Caz müzikle tanışması ve bu müzik türlerine ilgi duyması ile başladı. Daha 18 yaşında iken müzik sektöründe önemli bir mesafe kat etmişti. Müzik firmaları adeta onun için yarışıyorlardı!

Elvis Presley, ‘My Happiness’ ve ‘That’s When Your Heartaches Begin’ parçalarını annesinin doğum günü için kaleme alıp ona hediye etmişti… Memphis Recording ve Sun Recording’e giderek kendisini dinlemelerini istedi. Plak yapımcısı ve müzik şirketi sahibi Sam Phillips, Elvis’in ses tonu ve müzik tarzını çok beğendi. 1954 yılında gitarda Scotty Moore, bas gitarda ise Bill Black ile birlikte üçlü ilk stüdyo kayıtlarını yaptılar. Bu kayıtlar “That’s All Right” ve “Blue Moon of Kentucky” country, blues tarzında hareketli Rock’n Roll parçalarıydı. Sun Records’la yaptığı kontrat RCA Record firmasına satılınca yavaş yavaş kariyer basamaklarını tırmanmaya ve kendini göstermeye neden olmuştu. Bu sıralarda çıkardıkları 5 single ile gençlerin ilgisini çekerek müzik listelerinde ilk ona girmeye başlamıştı. Bu 5 single içinde en çok ilgi çeken ve bepenilen parça ise “I Forgot to Remember to Forget”ti. Country listelerine 1 numaradan giriş yapmayı başarmıştı…
elvis presley

“Heartbreak Hotel” parçası ise tekrar müzik listelerine girip 8 hafta boyunca listelerde kaldı. Ed Sullivan’ın televizyon programına konuk olan Presley, hareketleri ve konuşmasıyla oldukça ilgi çekti. Bu ilginin farkına varan ve onların doğrudan kalplerinde son bulan parçalarla karşılık veren Elvis bu dönemde “Don’t Be Cruel,” “Hound Dog,” “Love Me Tender,” “All Shook Up” ve “Jailhouse Rock” parçalarını dinleyicileri ile buluşturdu.

“I Want You”, “I Need You”, “I Love You” parçasıyla 11 hafta boyunca listerde kalmakta istikrarını koruyan Elvis hızla yükseliyor ününe ün katıyordu. 1956 Kasım’ında “Love Me Tender” filmi içim kamera karşısına geçti, böylece ileride 31 filmde yer alacağı Hollywood stüdyolarıyla tanışmıştı. Bu filmden iki ay öncesinde Ed Sullivan’ın televizyon programında ‘Love Me Tender’ı televizyon ekranlarında ona kilitlenip izleyen 54 milyon izleyici önünde söyledi, artık Amerika onu konuşmaya ve dinlemeye başlayacaktı. 

elvis presley

Bir gün şöyle demişti…

“Çocukken gerçek anlamda hayaller kuruyordum. Çizgi roman okur, kendimi çizgi kahraman hayal ederdim. Film seyreder, filmdeki kahramanla kendimi özdeşleştirirdim. Aslında tüm kurduğum hayaller bir gün gerçek oldu. Hatta defalarca. Çocukluğumda öğrendiğim bir cümle var: Şarkısız bir gün yaşanmış değildir. Yaşamınızda müzik yoksa arkadaşınız da yoktur. Şarkısız yolculuk bitmez. Ben de hep şarkı söylüyorum. Kendim için, sizler için…”

Son yıllarda obeziteye yakalanmış ve 1977 yılında Indianapolis’teki son konserinden sonra 16 Ağustos 1977 tarihinde hayatını kaybetti. Tüm dünyada milyonlarca hayranı bulunan Presley, Rock’n Roll müziğinin öncüsü, kralı ve babası olarak günümüzde de anılmakta..

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam