Resim Konulu Filmler

#COVID19: Resimseverlere Ressamları Konu Alan 9 Film

Ayşe Aslıhan

#COVID19 salgını sebebiyle mümkün olduğu kadar sosyal çevreyle iletişimimizi kısıtlamamız ve dışarı çıkmaya zorunda olmadıkça evlerimizde kalmamız gereken bu günlerde, “ne izlesem” diye düşünenlere ve resimseverlere özel, ressamları ve resim sanatını konu edinen 9 film sizler için listelendi!

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Hubei bölgesinin başkenti olan Vuhan’da çeşitli hastaların belirli bir neden olmaksızın gelişen ve tedavi ile aşılara cevap vermeyen bir zatürre görülmesi üzerine #COVID19 olarak adlandırılan yeni bir koronavirüs teşhis edildi. Kişiden kişiye bulaşabilen virüsün bulaşma oranı, 2020 Ocak ortasında büyüme gösterdi. İlerleyen zamanlarda Avrupa, Kuzey Amerika ve Asya-Pasifik’te yer alan çeşitli ülkelerde yaşanan virüs vakaları rapor edilmeye başlandı ve 11 Mart 2020’de Dünya Sağlık Örgütü tarafından küresel salgın ilan edildi.Türkiye’de de #COVID19 vakasının ilki, Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Mart 2020’de açıklandı.

Henüz kesin bir tedavi bulunamamasıyla tehlikeli bir salgına dönüşen #COVID19 ‘un dünyaya hızla yayılışıyla beraber, hastalık bulunan ülkelerde yaşam düzeni tamamen değişti. Öncelik ise insanların günlük alışkanlıkları oldu… Çünkü geçirdiğimiz bu 3 ay boyunca dünyadaki örneklerinden de öğrendiğimiz üzere; daha az sosyalleşme, daha az temas ve daha fazla evde vakit geçirme ile erken tedbir almamış ülkelere göre yayılımı yavaşlatarak bu salgının bir felakete dönüşmesini önleyebiliyoruz.

Bu önlem aşamasında, evlerimizde dinlenirken; ressamların hayatlarını ve resim sanatının inceliklerini filmlerde görmeye ne dersiniz?

Tüm film severlere iyi seyirler!

1- Frida (2002)

Salma Hayek, Alfred Molina ve Geoffrey Rush‘un baş rollerde olduğu filmin konusu; sanat ve resim dünyasının en özel isimlerinden biri: Frida Kahlo! Kocası Diego Rivera ile oldukça ilginç ve modern bir ilişkisi vardı. Bunun yanında politik ve cinsel özgürlüğün asla kısıtlanamayacak özgürlükler olduğuna inanıyordu. Peki Frida, baskıcı dönemin ‘önemli’ ve ‘tek’ kadın ressamı olurken neler yaşanmış, neler düşünmüş ve neler konuşmuştu?

2- Klimt (2006)

Yönetmen Raoúl Ruiz‘in sıra dışı, tartışmalara konu olan ressam Gustav Klimt’e saygı duruşu niteliğindeki bu film, 19. yüzyıl sonunun özgün tarihsel zeminini büyük canlılıkla perdeye taşıdı. Olayların merkezinde devletin ressama ısmarladığı Alegoriler tablosuyla oluşan büyük skandal var… Bize ise aşka dayalı sayısız resmi, art nouveau biçeminin simgesi sayılan Gustav Klimt’in hayatını izlemek düşüyor!

3- İnci Küpeli Kız (2003)

Film Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in meşhur “İnci Küpeli Kız” tablosunun yaratılış sürecini çevreleyen olayları anlatıyor… Her ne kadar herhangi bir tarihi kanıt olmasa da ressamın evinde, uzun yıllar ailesi ve hizmetlileri ile birlikte yaşamış bir hizmetçi olduğuna dair spekülasyonlar söz konusuydu. Scarlett Johansson’ın oynadığı hizmetçi kız Griet, İngiliz aktör Colin Firth’ün oynadığı ressam Johannes Vermeer… Vermeer’in zengin patronu ve biricik destekçisi Van Ruijven, Griet’in resmini yapması için kendisine görev verdi. Esas amacı tablo bitmeden önce Griet’in tamamen kendisine ait olmasını sağlamaktı. Griet, bu zor pozu verirken Vermeer’in karısının, kendisine ait olan küpeleri, onun kulağında görmesi ile asıl hikaye başladı!

4- Picasso ile Yaşamak (1996)

Film Anthony Hopkins‘in oynadığı dünyaca ünlü ressam Picasso’nun Natascha McElhone olan ilişkileri ve dahi sanatçının yaratıcılık-sadakatsizlik-delilik arasında bocalamasını anlatıyor…

5- Caravaggio (2007)

İtalyan barok ressam Michelangelo Merisi da Caravaggio‘nun gerçek hayatını anlatan filmde baş rolde Alessio Boni var!

6- Goya’nın Hayaletleri (2007)

Francisco Goya, 1700’lerin sonunda İspanya’nın en ünlü ressamı olarak Kral IV Carlos’un himayesinde sanatının en başarılı eserlerini vermekteydi… Goya’nın hayatını ve sanatını anlatan film; sinema tarihinin unutulmaz filmleri Guguk Kuşu, Hair ve Amadeus gibi filmlere imza atmış Milos Forman imzalı. Goya’nın Hayaletleri; Javier Bardem, Natalie Portman, Stellan Skarsgård gibi güçlü isimlerden oluşan kadrosu ile de dikkat çekiyor.

7- Van Gogh – Sonsuzluğun Kapısında (2018)

Film Vincent van Gogh’un Arles’teki son zamanlarını konu ediyor. Ünlü ressamının hayatının ele alındığı filmde, Van Goghu William Dafoe canlandırıyor. Van Gogh’un hayatının bilinmeyenlerinin anlatıldığı yapımın yönetmen koltuğunda Julian Schnabel, senaryosunu yönetmen Schnabel ve Jean-Claude Carrière’nin birlikte kaleme aldığı biyografik yapımın oyuncu kadrosunda Oscar Isaac, Rupert Friend, Mads Mikkelsen gibi isimler var.

8- Seraphine (2008)

Martin Provost‘un yönetmenliğini yaptığı film, ressam Séraphine Luise’nin, nam-ı diğer Senlis’li Séraphin’in trajik hayat hikâyesini gerçekçi ve sanatçının ruhuna uygun bir yaklaşımla anlatıyor. 1905 yılında 41 yaşında sade bir yaşantısı olan ve hayatını temizlik yaparak kazanan Seraphine, ona resim yapmasını söyleyen “koruyucu meleğini” dinleyip kendi kendine resim yapmaya başladı ve eline geçen az bir paranın hepsini resim yapabilmek için harcadı… Gündüzleri çalışıp geceler boyu parlak renkli, naif doğa desenleri yarattı.

9- Basquiat (1996)

Film, 80’lerin başında yıldızı parlayan ve Pop Art’ın büyük ismi Andy Warhol ile birlikte dönemin en ünlü ressamlarından biri olarak kabul gören Jean Michel Basquiat’nın hayatından kimi kesitler aktarıyor…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam