Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu.
Mustafa Kemal Paşa; Bandırma Vapuru ile Samsun’a geldi ve bir ulusun kaderini her anıyla yeniden yazmaya başladı o gün.
Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu.
İtilaf Devletleri’nin zalim işgallerine karşı şanlı ve kanlı Kurtuluş Savaşı’nın başladı o gün.
Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; çocukları, kadınları, cumhuriyeti, egemenliği düşündüğü ve her anlamda gençliğe ne çok güvendiğinin ispatıydı o gün!
Yıl 1919, Mayıs’ın on dokuzu.
Her şey yeniden başladı.
Bayram oldu.
İnançla, maneviyatla, Mustafa Kemal Paşayla!
İlk olarak Samsun’da 1926 yılında Gazi Günü adı altında kutlandı 19 Mayıs. 24 Mayıs 1935’te Atatürk Günü adı altında resmiyetini kazandı.
19 Mayıs, Atatürk’ün ölümünden yaklaşık beş ay önce resmi olarak kutlanması gereken bir bayram günü olarak kabul edildi. Ve yine Gazi Mustafa Kemal Atatürk‘ün arzusuyla, bu bayram, gençliğe adandı.
“Sizler, yani yeni Türkiye’nin genç evlatları! Yorulsanız dahi beni takip edeceksiniz… Dinlenmemek üzere yürümeye karar verenler, asla ve asla yorulmazlar. Türk Gençliği gayeye, bizim yüksek idealimize durmadan, yorulmadan yürüyecektir. Bayramımız kutlu olsun!”
-Gazi Mustafa Kemal Atatürk
Beşiktaş’ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı’nda kutlanan ilk 19 Mayıs, Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcunun da katılımıyla bir spor günü haline de geldi.
Geçmişten günümüze kadar gelen bayramımız, tüm yurtta coşkulu etkisini hiç azalmadan sürdürdü… Şarkılar söylendi, şiirler okundu, dans gösterileri yapıldı, jimnastik etkinlikleri düzenlendi. Yurdun dört bir yanında hep bir ağızdan marşlar söylendi; gençlerin ilk günkü inançla yürüyüşleri ve bando gösterileri ile adeta bir şölen yaşandı.
Bu yıl #COVID19 salgını sebebi ile ne yazık ki evlerimizdeyiz… Bugünler geride kaldığında, geçmiştekinden çok daha büyük bir coşkuyla bayramımızı kutlayacağımıza inanarak, fotoğraflarla geçmişteki kutlamalara hep birlikte bakalım!