Her şeye rağmen yozlaşmamış sanat algısı, çalışmaları, gülüşü ve mimikleriyle muhteşem bir sanatçı… Tiyatro perdelerinden sinema perdelerine, sunduğu veya içinde bulunduğu programlardan dizilere kadar müthiş bir oyunculuk performansı… Karşınızda, Lütfiya Ablamız; Demet Akbağ!
23 Aralık 1959’da Denizli’de dünyaya gelen sanatçı Demet Akbağ, 1983 yılından bu yana hayatlarımızda… 1982’de İstanbul Belediye Konservatuvarı’nda eğitime başlayan Akbağ, canlandırdığı karakterlerde aslında hepimizden bir parça taşıyor.
Eğitim sürecini tamamlamasının ardından Gönül Ülkü – Gazanfer Özcan Tiyatrosunda amatör olarak oyunculuğa başladı Akbağ. 1980’li yıllarda Kent Oyuncuları, Hadi Çaman Yeditepe Oyuncuları, Devekuşu Kabare, Dormen Tiyatrosu ve Ortaoyuncular gibi tiyatro topluluklarında profesyonel olarak devam ettirdi işini… Ve 1987’de Magazin Gazetecileri Derneği tarafından “Yılın Televizyon Yıldızı” seçildi.
1995 yılında Yılmaz Erdoğan ile birlikte Bir Demet Tiyatro adlı TV dizisini hazırladı. Bu yapım yedi yıl boyunca izleyenleri ile birlikteydi. TV dizisinin yanı sıra dört yıl boyunca Beşiktaş’ta bir tiyatro salonunda sahnelenen Otogargara adlı oyunda rol aldı. Bu iki projenin sonucunda Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) kuruldu. BKM yapımı olan Sen Hiç Ateşböceği Gördün mü?, Bana Bir Şeyhler Oluyor ve Haybeden Gerçeküstü Aşk oyunlarında ve Ölümsüz Aşk dizisinde rol aldı.
Aldığı ödüller ile de işinde ne kadar başarılı olduğunu çok net görebiliyoruz…
- 46. Altın Kelebek Ödülleri – Başarı Ödülü (2020)
- Yeşilçam Ödülleri – En İyi Kadın Oyuncu (2011)
- Antalya Altın Portakal – En İyi Kadın Oyuncu (2001)
- Siyad Ödülleri – En İyi Kadın Oyuncu (2004)
- 31. Altın Kelebek Ödülleri – En İyi Kadın Komedi Oyuncusu (2004)
- Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1997)
- Magazin Gazetecileri Derneği – Komedi Sanatçısı Ödülü (1997)
- Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1998)
- Altın Kelebek – Yılın Komedi Sanatçısı (1996)
- Magazin Gazetecileri Derneği – Komedi Sanatçısı Ödülü (1996)
- Antalya Altın Portakal – En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (1993)
- Magazin Gazetecileri Derneği – Yılın Televizyon Yıldızı (1987)
- 20. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri Seçici Kurul Özel Ödülü (Kış Uykusu)
Sinema sektöründe görmekten mutlu olduğumuz, canlandırdığı karakterlerde kendini yansıtan Akbağ’ın sizler için seçtiğimiz o 6 filmine bir bakalım!
Vizontele (2001)
Sizler için seçtiğimiz ilk film Vizontele. 2001 yapımı Yılmaz Erdoğan – Ömer Faruk Sorak filmi… Senaryosunu da Yılmaz Erdoğan‘ın yazdığı film Hakkâri’de geçiyor olarak gözükse de, burada çekim yapmanın zorluğu nedeniyle çekimler, Van’ın Gevaş ilçesinde gerçekleştirilmişti. Çoğunlukla Beşiktaş Kültür Merkezi oyuncularının rol aldığı filmin 2004 yılında Vizontele Tuuba adlı bir devam filmi çekildi.
Film ise 1974 yılında başında Van’ın Gevaş ilçesine televizyon gelmesini anlatıyor. Bunu duyan ahali televizyonun ne olduğu hakkında bir bilgileri yok ve nasıl bir şey olduğunu çok merak ediyorlar. Her şeyin en son ulaştığı bir şehirdir. TRT tarafından oraya sürgün gönderilen memurlar alıcıyı kurmadan geri dönerler. Belediye Başkanı Nazmi bu işin üstesinden gelmek için şehrin delisi olarak bilinen Emin’den yardım alır. Emin aslında deli olmayan, teknolojik aletlere ilgisi olan ve bütün radyoları tamir eden ilginç bir yaşantıya sahip olan bir karakteri konu ediniyor.
Neredesin Firuze (2004)
İkinci filmimiz ise Neredesin Firuze. 2004 yılı yapımı Türk filmi, IFR (İstisnai Filmler ve Reklamlar) tarafından gerçekleştirilen prodüksiyonda Levent Kazak‘ın yazdığı senaryo, Ezel Akay (Ezop) tarafından yönetildi. Özcan Deniz, Şebnem Dönmez, Haluk Bilginer, Demet Akbağ, Cem Özer, Ata Demirer, Murat Akkoyunlu gibi geniş bir kadroya sahip olan film, Türkiye’de yapılmış en nitelikli müzikal filmlerden biriydi!
Hayri ve Orhan piyasaya sürdükleri başarısız kasetler sonucu borç batağında olan iki prodüktördür. İstanbul Plakçılar Çarşısında borçlu olmadıkları kimse kalmamıştır. O sıralar Almanya’da yaşayan Ferhat ile irtibata geçerler. Telefonda şarkı söylettikleri Ferhat’ın sesini çok beğenirler ve hemen harekete geçerler. Şarkıcı olmak düşüncesine saplantılı bir şekilde bağlı olan Ferhat, Hayri’nin kaset teklifini düşünmeden kabul eder, eşyalarını toplar ve soluğu İstanbul’da alır. Ferhat’ı hemen stüdyoya sokarlar ancak kaset borçlar yüzünden basılamaz. Ferhat son bir çare olarak bir televizyon şovuna çıkıp adını duyurmaya çalışır. Ertesi gün ofise Firuze adında zengin ve gizemli bir kadın gelir. Ferhat’a yatırım yapmak istediğini söyler. Birdenbire Umut Müzik’te ki karabulutlar dağılır. Herkes hayaller kurmaya başlar.
Eyvah Eyvah (2009)
Üçüncü filmimiz ise Eyyvah Eyvah. Yönetmenliğini Hakan Algül’ün üstlendiği 2009 yılı yapımı sinema filmindeki hikaye, Çanakkale Geyikli’de geçiyor. Klarnet çalarak hayatını devam ettirmeye çalışan ve beklenmedik olayla İstanbul’a gelen Hüseyin ve ona kucak açan Firuzan’ın hayatı anlatılmakta. Firuzan, Demet Akbağ!
İstanbul’a gelen Çanakkale’nin Geyikli köyünde ninesi ve dedesiyle büyüyen biri olan Hüseyin (Ata Demirer) klarnet çalarak ve sevgilisi Müjgan ile hayatına mutlu devam ederken beklenmedik bir olay onu köyünden ayırır. Bunun üzerine İstanbul’a gelen Hüseyin’e, İstanbul’un gece kulüplerinde assolistlik yapan Firuzan (Demet Akbağ) sahip çıkar. Ancak hayatı yoğun ve karışık olan Firuzan’ın, Hüseyin’le tanışınca hayatına hem kahkaha hem macera dahil olacaktır.
Hükümet Kadın (2013)
Dördüncü filmimiz ise adını sıkça duyduğumuz Hükümet Kadın. 2013 yapımı bir Türk komedi filminin yönetmenliğini üstlenen Sermiyan Midyat; filmin hem senaryosunu yazmış, hem de Demet Akbağ ile beraber baş rolünü üstlenmişti.
Sekiz çocuk annesi, okuma yazma bilmeyen ve politikayla ilgilenmeyen Midyatlı bir kadın olan Xate’nin (Demet Akbağ) kocası Aziz Veysel (Ercan Kesal) Midyat Belediye Başkanıdır. Aziz Veysel’in ani ölümü üzerine başkanlık koltuğunu devralan Xate’nin başına hem komik hem de duygusal olaylar gelecektir. Xate’nin kocası bir gün trafik kazasında hayatını kaybedince başkanlık koltuğuna Xate oturur. Ve kocasından kendisine yadigar kalan buyuk bir projeyi yerine getirmek için yemin içer: İlçeye ne pahasına olursa olsun suyla kavuşturmak. Suyu kavuşturur, elektriği de kavuşturmak isterken darbe olur ilçenin suyu kesilir. Bir gün kızını evlendirir ama kızını evlendirdiği saatlerde kalp krizi geçirir ölür.
Kış Uykusu (2014)
Beşinci sırada bizleri Kış Uykusu karşılıyor. Kış Uykusu, Nuri Bilge Ceylan tarafından yönetilmiş, bol ödüllü, 2014 yapımı Türk filmi… Film, 2014 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanmıştı. Film ayrıca aynı festivalde FIPRESCI ödülüne de layık görülmüştü. Filmin ilk gösterimi festival kapsamında 16 Mayıs 2014’te yapılmıştı, yönetmenliğini Yılmaz Güney‘in yaptığı Yol’un ardından Altın Palmiye kazanan ikinci Türk filmi oldu.
Aydın (Bilginer) emekli bir oyuncudur; aktörlüğü bıraktıktan sonra Orta Anadolu’da kendi halinde küçük bir otelde çalışarak günlerini geçirir. Hayatında ise iki kadın vardır: Kendisine her anlamda uzak ve soğuk olan genç karısı Nihal (Sözen) ve boşanmış olan kız kardeşi Necla (Akbağ). Aydın tiyatroculuktan emekli olduktan sonra, babasından kalan mülkü idare etmek üzere eşi ve ablasıyla birlikte Kapadokya’daki otele yerleşmiştir. Kapadokya’daki otelde Aydın’ın hayatı etrafında olup bitenlerle ilgili hiçbir sorumluluk taşıma gereği hissetmediği için çok durağandır. Filmin hikâyesi Aydın’ın gerçekle arasındaki mesafeyi kapatıp kapatamayacağı sorununun etrafında şekillenir.
Nadide Hayat (2015)
Altıncı ve son sırada ise Nadide Hayat yer alıyor. Yönetmenliğini Çağan Irmak‘ın yaptığı filmin baş rollerini Nadide karakterine hayat veren Demet Akbağ ve Yetkin Dikinciler paylaşıyor. Çekimleri İstanbul Üniversitesi ve Muğla’da gerçekleşen film, 18 Aralık 2015’te vizyona girdi.
30 yıllık hayat arkadaşını kaybeden Nadide, büyük bir boşluğa düşer. Her gün kendisine bir hobi edinmeye çalışan Nadide, belli bir süre sonra hobilerden de sıkılır. Gazetede gördüğü bir haberle hayatı değişen Nadide, kendini önce okul sıralarında, sonrasında ise gizemli bir kaptanla ile denizde bulacaktır.
BONUS: 9 Kere Leyla (2020)
9 Kere Leyla; Ezel Akay‘ın yönettiği ve senaryo ekibinde yer aldığı, baş rollerini Demet Akbağ, Haluk Bilginer, Elçin Sangu, Fırat Tanış ve Alican Yücesoy‘un paylaştığı Türk yapımı komedi filmiydi fakat sinemalara gelemeden, pandemi sebebiyle ertelendi…
Leyla ve Adem’in yıllardır mutlu giden bir evliliği vardır. Ancak bir süre sonra evlilikleri bir çıkmaza girer. Onların evliliklerindeki heyecan artık yok olmuştur ve Adem kalbinin yeniden atmasına neden olan bir sevdaya düşer. Bu dönemde karşısına çıkan Nergis adındaki kadına aşık olan Adem, Nergis’ten başka kimseyi düşünemez olur. Ancak Adem’in aklını başından alan Nergis’in kurduğu tek kişilik dünyadan başka bir hayata geçmeye niyeti yoktur.