Mark Eliyahu

Mark Eliyahu: Melodilerle Ruha Dokunabilmek

Cansu Özer

Ruha dokunan şarkıları ile tüm dünyanın yanı sıra ülkemizde de çok sevilen İsrailli sanatçı Mark Eliyahu’nun hayatına ve şarkılarına gelin, yakından da bir göz atalım.

Kullandığı kamanca ve tar gibi müzik aletleriyle şarkılarında Doğu ve Batı’yı sentezleyen Eliyahu, 1982 Dağıstan doğumlu. Müzikal bir ailede dünyaya gelen Mark Eliyahu’nun babası da müzikolog Piri Eliyahu. Babası Piris Eliyahu’nun birçok çalışmasında Mark’a eşlik ettiği, “Voices Of Judea” adlı bir albümü bile var. Yani kendisi aslında müziğin içine doğmuş bir çocuk.

4 yaşında kemanla müziğe başlayan Mark, çocukluğunda klasik batı müziği eğitimi aldı ancak aynı zamanda Yahudi ve Türk müziği kökenleri ile de ilgilendi. Daha sonra babasının da teşvikiyle 16 yaşında çıktığı müzikal yolculukta Yunanistan’da kamança ile tanıştı. Bu tanışmadan sonra kamança ile yolları ayrılmayacak bir biçimde birleşti…

Daha sonra kamançanın üstadı olarak bilinen Adalat Vazirov’dan ders almak için Azerbaycan’a gitti ve orada aldığı kısa eğitimden sonra ülkesine döndü.

Kamançası ile Eliyahu, ayrılmaz ikili.

18-19 yaşında bir sanat lisesinde eğitimini tamamladıktan sonra Kamança müziği okumak için tekrar Azerbaycan’a gitti. Orada iki yıl kaldı ve İsrail’e döner dönmez Kudüs tiyatrosu için bir oyun besteledi. Daha sonra iki uluslararası dans grubu için besteci olarak görev aldı: Hollanda’da Galili Dance ve Portekiz’de Gulbenkian Dance. Filarmoni orkestrasıyla beraber Nobel Ödülleri gecesinde dahi sahne alan Eliyahu, birçok festival ve organizasyonda da müziğini icra etmiştir.

Enstrümanı kamançayı “Enstrümanlar bir süre sonra sanatçıların organı gibi olur. Kamança da benim ruhumun sesi, bedenimin ise bir parçası.” sözleriyle anlatan Eliyahu’nun tutkusunu anlamak çok da zor olmasa gerek.

Türkiye’deki büyük ilgi!

Ülkemizde ise kendi şarkılarının yanı sıra Türk sanatçılar ile yaptığı düetlerle de oldukça geniş bir hayran kitlesine sahip Eliyahu. Birkaç kez ülkemize gelen sanatçının konser biletleri haftalar öncesinden tükeniyor. Bu ilgi gayet hak edilmiş bir ilgi. Hüzünlü melodileri başlı başına bir sanat eseriyken, anlamlı sözlerle buluştuğunda hayran olmamak elde değil.

Ve mutlaka dinlemeniz gereken Mark Eliyahu düetleri…

Mark Eliyahu & Cem Adrian – Derinlerde

Mark Eliyahu & Cem Adrian – Kül

Mark Eliyahu & Perdenin Ardındakiler – Uzaklara Savrulalım

Mark Eliyahu & Fuat Güner – Nefes Yerine

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam