kediler günü

Dünya Kediler Günü’nde 7 Maddeyle Sokak Kedileri İçin Yapmamız Gerekenler

Ayşe Aslıhan

17 Şubat, Dünya Kediler Günü… Tüm gariplikleriyle çok sevilen, oyunculuğu ve zekasıyla aklımızı başımızdan alan, bir mırlamasına bin öpücük verilesi kedilerimizin günü kutlu olsun! Bugün, sokakta yaşayan kediler dahil tüm canlarımız için özellikle zorlu mevsim koşullarında neler yapmamız gerektiğini sizler için listeledik. Lütfen onlardan sevginizi ve biraz yardımı esirgemeyin, çünkü başka şansları olmayabilir.

Sahiplen…

En güzeli evinizin kapılarını bir hayvana, bir can dosta açmanızdır. Onunla birlikte yaşamaya başlamanın sizin hayatınızda ne kadar büyük değişiklikler yaratacağını anlamanız uzun sürmeyecektir. Can dostunuz da kısa sürede eve alışacak ve keyfine bakacaktır.

… ya da misafir et.

Eğer evinizin koşulları bir hayvanın uzun süre kalmasına uygun değilse yaralı, hasta durumundaki hayvanları kısa süreliğine misafir edin. En kötü ihtimalle; ofisinizde / çalıştığınız yerde, bunun için uygunsa, onlar için küçük bir yer açın. Kısa süre içinde tüm çalışanların can dostu olduğunu göreceksiniz. Ofiste yaşama koşulları uygun değilse iş yerinizin önünde bir kulübe yapabilir ve mama, su kapları koyarsanız bir hayvanın yaşamını kurtarmış ve destek vermiş olursunuz.

Kaputa vur, mutlaka!

Kediler sıcak yer aradığında ilk gittikleri yerlerden biri arabaların altı veya motorlarıdır. Arabanızı çalıştırmadan önce tekerlekte ya da motorda bir kedi olup olmadığını mutlaka kontrol edin.

Kediler ve köpekler için ev yap veya al.

Karton, plastik ya da tahtadan yapılabilecek kedi-köpek evleri sokak hayvanlarının korunaklı bir yuvaları olması demek. Bazıları kimi petshoplarda satılıyor yahut belediyeler yardımcı oluyor, fakat siz de yapabilirsiniz. Yapımı oldukça kolay olan bu evleri yağmura ve kara karşı dayanıklı olması için naylonla kaplamanız gerekiyor. Hiçbir şey yapamıyorsanız boş bir karton kutuyu naylon poşetle kaplayıp yan yap. Bir sokak kedisinin en azından kısa süreli konaklayıp ısınabileceği bir ortam yarat.

Bir kap su, bir kap mama. Buna ihtiyacı var.

Su hayvanlar için hayattır. Sokak hayvanları için bir kap su mutlaka bulundurun. Metal ya da çelik su kapları suyu çabuk dondurur, kış aylarında bu tür kaplara su koymak yerine plastik kaplara su koymak ve bu suların ılık olmasına dikkat etmek daha mantıklı. Eğer suya bir damla zeytinyağı damlatırsanız suyun donmasını engelleyebilirsiniz. Ayrıca çantanızda hep bir miktar kuru mama bulundurursanız, yorgun düşmüş, aç canlarımızı dilediğiniz her yerde doyurabilirsiniz. Bir kap su, bir kap mama, mutlaka.

Özellikle kar yağdığında yiyecek bulmak sokak hayvanları için mümkün olmuyor. Marketlerde sokak hayvanları için satılan mamalardan alıp akşam eve giderken beş dakikanızı ayırarak mama kaplarına ya da kuru alanlara mama bırakabilirsiniz. Mama alamıyorsanız evdeki artan yemekleri onlara verebilirsiniz. Fakat sakın hayvanlara bozuk yemek vermeyin! Soğuk havalarda direnci azalan hayvanlar için bir ishal vakası bile ölümcül olabilir.

Mümkünse, suyuna vitamin takviyesi ekle.

Kış aylarında insanlar gibi hayvanlar da hastalıklara karşı daha savunmasız hale gelebiliyorlar. Geçirecekleri ufak bir üşütme bile bazen canlarını tehlikeye atabiliyor. Bu duruma engel olmak ve bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için sokağa koyduğunuz su kabına veterinerlerden alabileceğiniz vitamin takviyesi ekleyebilirsiniz.

Lütfen, sev.

Özellikle kediler olmak üzere tüm canlarımız, kendilerini sevdirmeye bayılırlar. Lütfen onları sevin. Başlarını okşayın ve yalnız olmadıklarını hissettirin. Sokağınızdaki kedi veya köpeğin sizi her gün adeta karşılamak için beklediğini gördüğünüzde, buna değdiğini anlayacaksınız.

 

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam