Soft Machine

Soft Machine İstanbul’da!

Ceren Çetinoz

Soft Machine 55 yıllık kariyeri boyunca ilk kez İstanbul’a geliyor.  Pink Floyd ve diğer progressive müziğin öncülerinin ilham aldığı kült grup 9 Aralık’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda. Konser, saat 20.00’de başlayacak. Soft Machine grubunda gitarda John Etheridge, davulda John Marshall var. Basta Fred Thelonious Baker, tenor saksafon, flüt ve klavyede ise Theo Travis oturuyor.

KİMDİR Kİ “SOFT MACHİNE”?

Soft Machine, bir underground rock-fusion grubu olarak 1966 yılında Robert Wyatt, Kevin Ayers,Mike Ratledge, Daevid Allen tarafından kurulmuştu. Adları da underground edebiyatın bir sembolü olan William Burroughs’un ‘Soft Machine’ romanından alınma.

Grup 1981’e kadar, yaklaşık 15 yıl süren serüvenlerinin içinde, devamlı üye değişiklikleri yaşadı. Andy Summers, Elton Dean ve Allan Holdsworth gibi pek çok usta müzisyen var oldu… Ve bu grubun kadrosu içinde yer aldı.  Büyük usta Robert Wyatt’ın 1970’de grupla ilişkisi kesildi. Fakat grup fusion ruhlu müzikal kalitesinden ödün vermeden birbirinden önemli yeni müzisyenlerle başarılı albümler yayımladı. 1975’te yayınlanan ‘Bundles’ adlı albümleriyle sound’larını caz-fusion’a çevirdiler.

Saksofoncu Elton Dean, bas gitarist Hugh Hopper, caz davulun efsane ismi John Marshall buradaydı. Gitarist John Etheridge de geldi ve grubun 1981’de dağılışından sonra tekrar buluştular. Soft Machine’i yaşatmaya karar verdiler. Topluluk 2018 yılında Hidden Details adlı kayda imza atarak büyük bir geri dönüş yaptı.

Şimdilerde grup, gitarda John Etheridge, davulda John Marshall, basta Fred Thelonious Baker, tenor saksafon, flüt ve klavyede ise Theo Travis’ten oluşuyor.

 

 

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam