Muhammed Ali ‘ye Nakavt İle Yılın Maçını Kazandıran Konuşma

Aygün Akdağ

O güne kadar çıktığı 44 maçın 40’ını nakavtla kazanmış olan usta boksör Georghe Foreman, 7 raund boyunca Muhammed Ali ‘yi döver fakat 8. raundda Ali’nin antrenörünün de devreye girmesiyle işler tamamen değişir

İşte antrenör Bundini‘nin Muhammed Ali’ye 8. Raundda yaptığı konuşma…

“dans et şampiyon, kimsesizler yurdundaki yalnız çocuklar için dans  et.. çocuklar için salla yumruklarını.. kiralarını ödeyemeyen işsizler için dans et, şu alçağın işini bitir.. meyhanelerdeki ayyaşlar için dans et şampiyon, kanserden geberen yoksul hastalar için, kefaletleri ödenmeyen sefil mahkümlar için, herkesin terkettiği eroinmanlar için,kocaları olmayan gencecik hamile kızlar için.. dans et şampiyon, savaş onlar için! bu aşağılık herifin işini bitir, çenelerini dağıt hepsinin.. düşkünler yurdundaki zavallılar için, emeklilik maaşı alamayan yaşlılar için, pis bir sokakta müşteri bekleyen yaşlı ve yorgun fahişeler için..

meyhanelerde oturmuş demlenen bütün yalnız kalpler için.. bilardo salonlarındaki yalnızlar için, sokak köşelerindeki yalnızlar için, dans et şampiyon, savaş onlar için.. temizlik işçileri için salla yumruklarını; hava limanlarında, otobüs duraklarında, benzin istasyonlarında yerleri süpüren küçük insanlar için.. savaş onlar için şampiyon! otellerde yatakları yapıp tuvaletleri temizleyen küçük odacı kızlar için dersini ver şu aşağılık herifin! seni kurtaranlar senatör değildi, vali değildi, başkan değildi..

sokaktaki insanlar kurtardı seni.. şimdi sokaklar adına savaş, hadi yavrum işini bitir şu aşağılık herifin.. bu ring ikinize fazla, hadi bitir işini, suratını paramparça et.. yoksullar adına şampiyon, yoksullar adına! hadi yavrum salla yumruklarını, muhammed ali’yi hiçkimse yenemez, hiçkimse.. sadece cassius clay yenebilir ama o da bu akşam aramızda değil. dans et şampiyon, hadi oğlum, dans et”

çoğu insana göre sonsuza kadar spor tarihinin en büyük sporcusu olarak kalacak. belki onun boks tarihinde elde ettiği başarıların benzerlerini kendi branşlarında gerçekleştirmiş sporcular vardır ama ne michael jordan, ne maradona, ne michael schumacher, ne de bir başkası onun yaşadıklarının bir benzerini yaşasaydı bugün sahip oldukları üne ve saygıya ulaşamazdı.

Halkının ezildiği dönemde, dünyanın en güçlü devletine kafa tuttu. inandığı şey uğruna, her şeyini kaybetmek pahasına ortaya koydu. hiç bir zaman daha fazla para ve ün için şaklabanlık yapmadı. günümüzde ilah gibi görünen bir çok sporcunun sponsorlardan 3-5 milyon dolarcık daha fazla koparmak için onların oyuncağı olduğunu düşünürsek ali’nin değeri bir kat daha artıyor.

O da isteseydi apolitik durup bir magazin öğesi gibi hareket ederek sam amcayı pohpohlayıp güzel kızlar ve bol para içinde kariyerini sürdürebilirdi. ama o zaman sadece boks tarihinin en iyi boksörü olarak anılıp herkesin sempatisini kazanırdı şimdi ise, yıllar sonra müslüman-hristiyan, siyah-beyaz her kesimden bir çok kişinin “dünyanın en iyi sporcusu” olarak gördüğü, sempati değil, büyük bir hayranlık beslediği biri.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam