kelebek vadisi

Saklı Cennet Kelebek Vadisi

Aygün Akdağ

Akdeniz’in saklı cenneti Kelebekler Vadisi, doğa aşığı gezginlerin ve kafa dinlemek isteyenlerin uğrak kaçış noktası olarak dikkat çekiyor. Kelebekler Vadisi nerede diye soracak olursanız: vadi, Muğla’nın Fethiye ilçesinde Ölüdeniz beldesi sınırlarında, Dünya Mirası Koruma Vakfı tarafından korunması gerekli 100 dağdan biri olarak ilan edilen Babadağ eteklerinde.

İsmini 80’den fazla kelebek çeşidine ev sahipliği yapmasından alıyor. Özellikle ender rastlanan kaplan kelebeği türü vadiyi özel kılıyor. Vadinin deniz ve dik kayalıklarla izole yapısı da çevre kirliliğinden etkilenmemesini sağlayarak doğal yaşamın en saf halini sunuyor. Bu yüzden de Kelebekler Vadisi kamp yapmak için eşsiz bir yer. Sit alanı olarak devlet koruması altına alınmış, el değmemiş Kelebekler Vadisi’nde zamanı durdurmak isteyeceğiniz bir kamp keyfi için bilmeniz gerekenleri listeledik.

kelebek vadisi

Kelebekler Vadisi tarihi

Kelebekler Vadisi’nin geçmişi MÖ 4. yüzyıla kadar uzanıyor. Perdikya (Faralya) kasabasının iskelesi olarak kullanılan vadi, Bizans döneminden itibaren üzerinde ev, yol, kilise gibi yapılar inşa edilerek kullanılmış. O dönemden Osmanlı’nın son zamanlarına kadar sürdürülen yamaçların teraslanmasıyla oluşturulan bahçecilik kültürü de bugüne kadar yaşatılmış. 1987 yılında Anadolu Turizm Geliştirme Kooperatifi’ne bağlanan vadi, turizme açılarak bugünkü şeklini almış. Koleksiyoncu ve fotoğrafçı Rıfat Kılar’ın vadideki kelebeklerden esinlenerek buraya Kelebekler Vadisi adını vermesiyle vadinin “Güdürümsü” olarak bilinen eski ismi Kelebekler Vadisi olarak değişmiş.

kelebek vadisi

Kelebekler Vadisi’ne ne zaman gidilmeli?

Kelebekler Vadisi sadece mart ve kasım ayları arasında kamp turizmine açık. Yazın çok fazla talep olduğundan ve tur teknelerinin kalabalığı artığından en güzel zaman için bahar ayları diyebiliriz. Özellikle ilkbahar zamanı kelebekleri ve vadinin ortasından akan şelaleyi en iyi şekilde görebilirsiniz. Vadinin iklimi ise her zaman dengeli ve dinlendirici. Yazın bunaltıcı sıcakları ve kışın sert soğuklarının görülmediği bir cennetten bahsediyoruz.

kelebek vadisi

Kelebekler Vadisi’ne nasıl gidilir?

Kelebekler Vadisi’ne gitmek için önce Fethiye’ye oradan da Ölüdeniz’e ulaşmalısınız. Fethiye’ye en yakın havalimanı Dalaman Havalimanı olmakla beraber Antalya Havalimanı da 200 km uzaklıkta. Türkiye’nin birçok yerinden de Fethiye’ye direkt otobüs bulunmakta. Fethiye’den Ölüdeniz’e ise minibüs veya taksi yoluyla ulaşabilirsiniz.

Buradan günde 3 kez kalkan teknelerle de Kelebekler Vadisi’ne kolaylıkla, yaklaşık yarım saatlik bir yolculukla ulaşabilirsiniz. Macera seviyor ve zorlu yürüyüşlerden kaçınmam diyorsanız vadinin tepesinden 1-2 saatlik bir yürüyüş yolunun da bulunduğunu ekleyelim. Ancak epey dik bir tepe olduğundan bunun yorucu ve zorlu bir tercih olduğunu belirtmekte fayda var.

kelebek vadisi

Kelebekler Vadisi’nde nerede kalınır?

Kelebekler Vadisi’nde konaklamak için çadır ve bungalov dışında pek bir seçenek yok, çünkü vadi Anadolu Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin işletmesinin altında hizmet veriyor. Devlet korumasında olduğu için de herhangi bir kalıcı bina inşa edilmesi yasak. Vadiye girişte belli bir ücret ediyorsunuz sonrasında ise ister kendi çadırınızla isterseniz tesisin sunduğu çadır veya bungalov seçeneklerinden faydalanarak konaklayabiliyorsunuz.

Vadiyi günübirlik tekne turlarıyla ziyaret etmek de mümkün. Ancak Kelebekler Vadisi’nin gerçek güzelliği, tüm tur tekneleri gittikten sonra yıldızlarla baş başa kalınca daha görünür oluyor. Lüks ve standart çadır veya bungalov seçenekleri var ama vadinin ruhunu keşfetmek için konfordan ziyade doğayla iç içe olma fikrini benimsemiş olmak gerekiyor.

kelebek vadisi

Su ve elektrik işletme tarafından sağlanıyor ve vadiye günde 3 kere elektrik veriliyor. Sıcak su da güneş panelleriyle sağlanıyor. Açık büfe kahvaltı ve akşam yemeği de işletme tarafından sunuluyor ve açık tuvalet, duş imkanı da mevcut. Hippi hayat standartlarının hakim olduğu bu izole vadi yoga severlerin ve kampçıların en sık tercih ettiği yerlerden biri.

Kelebekler Vadisi’nde mutlaka yapılması gerekenler

Kelebekler Vadisi size doğanın tüm nimetlerini sınırsızca sunuyor. Doğayla uyumlu yaşam standartlarının uygulandığı bölgede her türlü faaliyet biyolojik çözümler esasına dayalı olarak sürdürülüyor. Zeytin, nar, limon, portakal, ceviz, şeftali, kayısı, palmiye, zakkum ve defne ağaçları bölgenin doğal bitki örtüsünü oluşturuyor. Vadide yer alan ender ve endemik türler kendiliğinden yetişiyor.

Kelebekler Vadisi’nin 100 dönümlük arazisi üzerinde ekolojik tarım yapılmasının yanı sıra arıtma, deniz temizliği ve temiz enerji konularında projeler de geliştiriliyor.
Akdeniz’in bunaltıcı sıcakları Kelebekler Vadisi’nde hissedilmez. Vadi, ister doğa yürüyüşü ister dalış ister yamaç paraşütü olsun tüm doğa sporlarını kucaklayan bir yer.

kelebek vadisi

Vadinin ortasında Faralya Mahallesi kaynaklı, 50 metre yükseklikte Akdeniz’e dökülen bir şelale bulunuyor. Bahar aylarında kelebekler eşliğinde şelale manzarasını izleyenler benzersiz bir deneyimin parçası oluyor.
Doğa ve çevreye duyarlı bir yaşamın sürdürüldüğü vadi pek çok çevreci ve dinlendirici etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.

Kelebekler Okulu Projesi kapsamında sezon boyunca uzmanlar eşliğinde dersler ve seminerler düzenleniyor. Bu etkinliklerle sanatsal, zihinsel ve bedensel disiplinler yoluyla doğaya duyarlılığı artırmak hedefleniyor. Doğayla uyumlu yaşam çerçevesinde çevre bilinci, eğlence ve dinlenme anlayışını geliştirmek de hedefler arasında yer alıyor.

Ücretsiz düzenlenen bu aktiviteler arasında denizcilik, balıkçılık, mutfak, ziraat, el becerileri kursları ile kişisel gelişim, yoga, meditasyon, tasavvuf, Doğu felsefesi gibi ruhu geliştirmeyi hedefleyen eğitimler de veriliyor. Bu etkinliklerden bağımsız olarak günümüzde çok yaygınlaşan yoga kampları için de vadi ideal bir destinasyon olarak göze çarpıyor.

kelebek vadisi


Kelebekler Vadisi’nin bulunduğu bölgede kristal berraklığında pek çok koy bulunuyor. Tekne turlarıyla bu koyları ziyaret edebilirsiniz. Şövalye Adası, Samanlık, Hillside, Akvaryum, Dalyan, Kızılada ve Çalış Plajı, 7 Koylar Turu olarak da bilinen turun durakları arasında yer alıyor. Koruma altında olan vadi, dalış için de elverişli bir sualtı ortamı sunuyor. Burada pek çok koyda rastlayamayacağınız deniz canlısını görmeniz mümkün.

Kelebekler Vadisi’nin olmazsa olmaz bir diğer aktivitesi de doğa yürüyüşü ve tırmanışlar. Uygun ekipmanla giderseniz vadinin içlerine doğru ilerleyen patikadan 100 metrelik bir yamaç tırmanışıyla Faralya Köyü’ne çıkarak muhteşem manzarayı izleyebilirsiniz. Vadiden tırmanışın dışında burası Likya Yolu yürüyüşüne çıkanların da uğradığı bir dinlenme noktası.

kelebek vadisi

Nelere dikkat etmeli?

Kelebekler Vadisi’nin bir tatil köyünden ziyade korunaklı bir bölge olduğunu unutmamalı, doğayla uyumlu yaşam gerekliliklerini yerine getirmelisiniz.
Vadiye yürüyüş yolu üzerinden gitmek ciddi kondisyon gerektiriyor.
Vadide size eşlik eden kelebeklerin yaşamını sürdürebilmesi için yüksek sesten kaçınılması gerekiyor.
Yaz sezonunda tekne, konaklama, dalış, yamaç paraşütü gibi etkinlikler için önceden rezervasyon yapmanızı öneririz.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam