Yeni Yıl Gelenekleri

#Selam2021: Başka Ülkelerin Yeni Yıl Gelenekleri

Ayşe Aslıhan

Bizim kültürümüzde Noel ismiyle anılmasa da birçok ülke gibi biz de yeni yılın gelişini çeşitli etkinliklerle kutluyoruz. Bu sene Covid-19 sebebiyle evlerimizde karşılayacağımız yeni yılla ilgili, bizim yılbaşı geceleri oynadığımız tombala gibi, başka ülkelerin de iyi dilekler sunduğu bambaşka gelenekleri var!

1) Japonya

Japonlar, yeni yılı karşılarken kötü ruhları kovması ve iyi şansın kendilerini bulması için kapılarının önüne ip asıyorlar. Yeni yıla girerken, 00:00’da ise kahkaha atıyorlar; bu şekilde bütün bir yılın neşeli geçeceğine inanıyorlar.

2) Ukrayna

Ukrayna’da yılbaşı ağaçları örümcek ağları ile süsleniyor çünkü örümcek ağı gibi görünen bu süslerin iyi şans getirdiğine inanılıyor. Rivayete göre; ağacı için yılbaşı süslerine parası yetmeyen bir kadın varmış ve bir sabah uyandığında tüm ağacı, muhteşem örümcek ağları ile kaplanmış halde bulmuş. Polonya ve Almanya gibi diğer ülkelerde de örümcek veya örümcek ağına Noel ağacında rastlamak, iyi şans olarak kabul ediliyor.

3) Hollanda

Hollandalılar, yılbaşı gecelerinde çam ağaçlarını sokak ortasında yakarak şahane bir yıla gireceklerine inanıyorlar. Yanan çam ağacının çevresinde dans edip, eğleniyorlar. Özellikle Amsterdam, yılbaşı gecesini doya doya yaşamak için ideal bir şehir.

4) Beyaz Rusya

Beyaz Rusya, yani Belarus’ta yılbaşı gecesinde bekar kızlar bir çember oluşturuyor ve önlerine birer mısır bırakılıyor. Bu dairenin içine de bir horoz salıyorlar. Geleneğe göre horoz kimin önündeki mısırdan ilk yerse, o kızın diğer kızlardan daha önce evleneceğine inanılıyor. Enteresan geleneklerden biri!

5) Slovakya

Slovakya’da özellikle puding, bir yılbaşı tatlısı. Sadece kalpleri ısıtmakla kalmayıp, aynı zamanda gelecek için de işaretler sunduğuna inanılıyor. Ailenin en yaşlı erkek üyesi bir kaşık dolusu puding alıp tavana atıyor ve ne kadar çok puding yapışırsa o kadar çok şans getireceğine inanılıyor.

6) Danimarka

Danimarkalılar, eskimiş tabaklarını bütün yıl saklıyorlar ve yeni yıla girerken bu tabakları kendilerinin ya da sevdikleri arkadaşlarının evlerinin önünde kırıyorlar. Çünkü bu adetin kötü şansı kırdığına da inanıyorlar.

7) İspanya

İspanya’nın birçok bölgesinde hediyeler Tió de Nadal yani Noel kütüğünde getiriliyor. Bu da surat ve küçük bacaklarla dekore edilmiş küçük bir parça tahta! Ancak bu kütükler sadece hediye getirmekle kalmıyor, Tió de Nadal aynı zamanda geceleri besleniyor ve kendi battaniyesine kıvrılıp yatıyor. Noel arifesinde bu kütük şömineye konuluyor ve aileler içinden hediyeler ve şekerler dökülene kadar bu zavallı küçük kütüğe sopalarla vuruyorlar.
Aynı zamanda İspanyollar, yılbaşı gecesi saat 00.00’ı bulmadan 12 tane üzüm hazırlayıp yeni yıla girerken üzümlerini yiyorlar ve bunun şans getireceğine inanıyorlar.

8) Brezilya

Brezilya’da yeni yıl yaza denk geldiği için, yıla girerken 7 dalga üzerinden atlarsanız eğer, o seneki şansınızın iyi olacağına inanıyorlar ve kötü ruhları uzaklaştırmak için yılbaşında beyaz giyiliyor.

9) Rusya

Ruslar, yeni yılda dilediklerini küçük kağıtla yazıp yakıyorlar. Daha sonra bu külleri, içeceklerine atıp içiyorlar. Tuhaf da olsa Ruslar, bu eyleme oldukça inanıyorlar.

10) Yeni Zelanda

Yeni Zelanda’da yeni yıl için herkes sokaklara dökülür ve tencere tava çalarlar. Yeni yıla eğlenerek giren Yeni Zelandalılar, dans da ederler.

BONUS: Türkiye

Dışarıda eğlenerek ve dans ederek kutladığımız yılbaşı, evlerde bambaşka bir hale geliyor. Her sene kutlamalarımızda evde süslemeler yapılıyor, hediyeler alınıyor, özel yemekler hazırlanıyor ve içkiler getiriliyor. Eski kuşakların yılbaşı buluşmalarında ise bugün yer yer sürdürülen tombala oynama geleneği var. Bir yandan tombala oynanırken, bir yandan da büyük kentlere doğalgaz gelmeden önce her evde bulunan sobalar üzerinde kestane pişirilmesi de eski yılbaşı kutlamalarının ayrılmaz bir parçasıydı…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam