Nazım Hikmet'in İlk Kez Yayınlanan Görüntüleri

Usta Şair Nazım Hikmet’in İlk Kez Yayınlanan Görüntüleri

Ayşe Aslıhan

Karanlıkları aydınlığa çıkaran şair, yazar ve insan Nazım Hikmet Ran‘ın yıllar sonra ilk kez yayınlanan görüntüleri ortaya çıktı. Bu videoda Hikmet, Sovyetler Birliği‘nde pırıl pırıl bir Rusça ile konuşuyor.

Uluslararası olarak da en çok tanınan ve zorlu bir yaşamın kıyılarında bizlere de derin izler bırakmış şair ve yazar Nazım Hikmet, “Romantik komünist” ve “romantik devrimci” olarak anılıyor. Günümüzde en derin duygularını sözcüklerinde apaçık hissedebildiğimiz büyük bir şair.

“Seni düşünmek güzel şey / ümitli şey,
dünyanın en güzel sesinden / en güzel şarkıyı dinlemek gibi bir şey…
Fakat artık ümit yetmiyor bana,
ben artık şarkı dinlemek değil, / şarkı söylemek istiyorum…”

Nazım Hikmet Ran, Seni Düşünmek

Tam adıyla Nazım Hikmet Ran; 15 Ocak 1902’de dünyaya geldi. Eğitim hayatı Selanik‘te bittiğinde ailesinden habersiz Anadolu’ya yerleşti ve hayatını Türkiye’de sürdürdü. Burada öğretmenlik de yaptı. Yazdığı yazılar sebebiyle birkaç defa hapse mahkum edildi. Hakkında suikast hazırlıkları olduğunu duyduğunda çok sevdiği memleketini terk etmek zorunda kaldı.

1951’den sonra ülkesine dönmeyen şair; yurt dışında da, Türkiye’deki nezaret döneminde de, çalkantılı aşk hayatında da bütün yaşadıklarını ve tüm özlemlerini Türk edebiyatının en önemli eserleri olacak şekilde kaleme döktü. 3 Haziran 1963’te Moskova’da hayata gözlerini yumdu.
Ardından adını birçok sanat merkezine, sokağa, tabelaya verdiler. Onun eserleriyle yahut yaşantısından örnek alınarak birçok kitap, film, şarkı ortaya çıktı.
Ve elbette hiç görmediğimiz görüntüleri…

Ölümünden tam 1 sene önce, 1962’de ise Sovyetler Birliği’nde bir programa konuk oldu.
İlk kez yayınlanan bu görüntülerinde şair, pırıl pırıl bir Rusça ile adeta bizlere sesleniyor.

BONUS: Gülhane Parkı’nda hiç ceviz ağacı olmayışına ithafen; Nazım Hikmet’in şiiri, hepimizin bildiği üstad Cem Karaca ve Nazım Hikmet yorumuyla…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam