29 Şubat

29 Şubat: 4 Senede Bir Yaşadığımız Günün Bilinmeyenleri

Ayşe Aslıhan

29 Şubat
Bugün; miladi takvime göre, her 4 senede bir kez artan günümüzü yaşadığımız, yılın 60. günü. 4 senede bir yaşadığımız bugün sebebiyle, yaşadığımız yıl da “artık yıl” olarak da biliniyor.
Peki neden 29 Şubat?
Şimdi bugünle ilgili tarihsel soru işaretlerinden kurtulma zamanı!

Niçin “artık gün”?

Milattan önce 1. yy.’da hepimizin bildiği Roma lideri Jül Sezar, gök bilimcilere Roma takvimini geliştirmelerini emretti. Roma takvimi 355 günden oluşuyordu ve her iki yılda bir 22 günlük fazladan bir ay yaşanıyordu. Takvim, mevsimlerle uyumsuzdu…

Jül Sezar, Romalı askerî ve politik lider, diktatör.

Sezarın emriyle hazırlanan takvimde bir yıl 365 gün olarak belirlendi; birkaç saatlik fazlalık da dört yılda bir, bir gün olarak eklenmeye başlandı.

Böylelikle “artık yıl” doğmuş oldu. Ancak o zamanlar; Şubat normalde 29, artık yıllarda 30 gün çekiyordu. Ağustos ise 30 gündü.

Tarihçilere göre yeni Roma İmparatorluğu’nun başına geçen ve Jül Sezar kadar önemli olmak isteyen Augustus, uzun bir aya kendi isminin verilmesini istedi. Çünkü Jül Sezar‘ın adını taşıyan July (Temmuz) tam 31 gündü. Bunun üzerine Şubat bir gün kısaltılarak, Ağustos ayına bir gün daha eklendi.

4 senede bir kutlanan doğum günü…

Elbette yıllarca süre gelmiş ve miladi takvimde de böyle kalmış olan bu “artık gün/artık yıl” hesabının talihsizleri, bugünde doğmuş olanlar oldu. Dünyadaki sayı tam olarak bilinmiyor olsa da; Türkiye’de şu anda nüfus belgelerinde doğum günü 29 Şubat olarak kayıtlı 35 bin 33 kişi var.

Neler oldu?

29 Şubat, kimilerince uğursuz sayıldı, kimilerinin doğum günü kutlu, kimisi de sıradan bir gün olarak gördü… Peki tarihte bugün neler oldu?

1- 1924 / İstanbul’da; İslam halifesi, ressam ve müzisyen Abdülmecid Efendi, son Cuma selamlığı törenine çıktı.

2- 1932 / Türk şair Tevfik Akdağ dünyaya geldi.

Cemal Süreya ve Tevfik Akdağ, 60’lı yıllar.

3- 1936 / Erol Büyükburç, Adana’da doğdu.

4- 1940 / “Rüzgar Gibi Geçti” filmi 8 Oscar kazandı. Hattie McDaniel, “Rüzgar Gibi Geçti” filmindeki performansıyla Oscar kazanan ilk siyahi kadın oyuncu oldu.

5- 1960 / Fas’ta deprem: 20.000’den fazla kişi öldü.

6- 1968 / Beatles müzik grubunun “Sergeant Pepper’s Lonely Hearts Club Band” albümü Grammy ödülünü aldı.

7- 1972 / Türk sinema ve tiyatro oyuncusu Nejat İşler dünyaya geldi.

8- 1976 / Ajda Pekkan, Fransız televizyonunda Enrico Macias ile şarkı söyledi.

9- 1980 / Sadece 29 Şubat günlerinde yayımlanan La Bougie du Sapeur gazetesinin ilk sayısı çıktı.

10- 1988 / Nazi belgeleri arasında BM eski Genel Sekreteri Avusturyalı diplomat Kurt Waldheim’ın II. Dünya Savaşı’nda toplama kamplarına insan göndermekle ilgili olduğuna ilişkin kanıtlar bulundu.

11- 1996 / Peru hava yollarına ait Boeing 737 tipi bir yolcu uçağı And Dağları‘na düştü: 123 kişi öldü.

12- 2000 / AKUT Üyesi ve Kurucusu İskender Iğdır, Ağrı Dağı tırmanışı sırasında hayatını kaybetti.

Her açıdan göreceli olarak kötü bir yıl olarak hafızalarımızdan silinmeyen olan bu yılda, 29 Şubat’ta; tarihi olarak neleri anacağımızı önümüzdeki yıllarda göreceğiz…

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam