yılmaz güney

Çirkin Kral Efsanesi: Yılmaz Güney Klasikleri

Aygün Akdağ

Sinema dünyasında “Çirkin Kral” lakabıyla tanınan Yılmaz Güney oyunculuğu, yönetmenliği, hayat hikayesi ile Türk sinemasına adını bir döneme yazdıran efsane isimlerden… Yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda ödülün sahibi Yılmaz Güney; 114 filmde oyuncu, 26 filmde yönetmen, 15 filmde yapımcı, 64 filmde ise senarist olarak yer aldı. Hayatı boyunca türlü zorluklarla mücadele etti ve sanatından, anlatmak istediklerinden, sevdiklerinden hiç vazgeçmedi.

Bugün sizlere, mutlaka izlemeniz gereken Yılmaz Güney filmlerini derledik. İyi seyirler!

Sürü (1979)

Türkiye sinema tarihimizde bir başyapıt olarak literatüre geçen “Sürü” filminde, feodal sorunlar beyaz perde’ye başarılı bir gerçekçilik ile yansıtılıyor. Hamo (Tuncel Kurtiz) geçimleri hayvancılık üzerine kurulu, göçer bir ailenin reisidir. Hamo’nun oğlu Şivan (Tarık Akan), kaderin bir cilvesi olarak, aralarında kan davası olan düşman bir aşiretin kızı Berivan’la (Melike Demirağ) evlidir.

Duvar(1983)

Konusunu gerçek yaşanmışlıklardan alan Duvar, 1970’li yılların sonunda Ankara Kapalı Cezaevi’nde başlayan bir isyanı konu alır. Hapishanenin tüm ağır ve kirli işlerini yapan, en kötü hücrelerinde kalan çocuklar koğuşundan çıkar isyan… Dördüncü koğuşun çocukları terk edilmiştirler, hırsızdırlar, katildirler… Ama asıl en başta kadersizdirler… Bu bahtsızlar hücresinde, diriliğini yitirmeyen tek şey umut kırıntılarıdır.

Umut (1970)

umut

Filmin senaristliğini, yönetmenliğini, yapımcılığını ve başrolünü Yılmaz Güney üstlendi. Yılmaz Güney, Tuncel Kurtiz, Gülsen Alnıaçık, Kürşat Alnıacık ve Osman Alyanak’ın rol aldığı film, yoksulluk içerisinde yaşayan bir ailenin piyango ve define arayışında bulduğu umudu konu ediyor.

Yol (1982)

yol yılmaz güney

Sıkı yönetim döneminin en iç acıtıcı dönemlerindeyiz… İmralı Cezaevi’nde yatan beş mahkum, kendilerine verilen bir izin sayesinde bir haftalığına köylerine dönebileceklerdir. Ancak yol uzundur, yol tehlikelidir, yol can alır. 

Arkadaş (1975)

arkadaş

Yönetmenliğini, yapımcılığını, senaristliğini ve başrol oyunculuğunu Yılmaz Güney’in yaptığı 1974 yılı yapımı Türk filmi… Filmde öğrencilik yıllarından tanışan iki arkadaşın yıllardan sonra karşılaşılması anlatılıyor. Cemil’in hayatındaki görünmez aksaklıkları ortaya çıkararak hikayedeki herkesi farklı noktalara sürükleyecektir. 

Baba (1971)

baba

Baba filmi; her şeyin tam iyiye gidecekken bir anda tepe taklak oluşunu anlatan en güzel yapımlar arasında yer alıyor. Ailesinin geçim sıkıntısına destek olmak için Almanya’ya işçi başvurusunda bulunan Cemal, sağlık kontrolü sırasında dişleri sebebiyle geri çevrilir. Cemal bu olayın üzerine, işlemediği bir cinayeti üzerine alarak ailesini sıkıntısından kurtarmayı hedefler. 

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam