Dostluk Filmleri - Canım Kardeşim

Muhteşem Dostluk Hikayeleri Anlatan 5 Yerli Film

Aygün Akdağ

Bazen sizin de bir film izlediğiniz, dostluk ve arkadaşlığın ne kadar kıymetli bir şey olduğunu düşündüğünüz oluyor mu? İşte tam da o tadı veren, dostluk hikayeleriyle adeta sıcak çikolata gibi içinizi ısıtacak 5 yerli filmi sizler için listeledik!

5- Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak (2004)

İlk filmimiz, 2004 yılı çarpıcı yapım Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak! Yönetmen koltuğunda Ahmet Uluçay‘ın oturduğu filmin konusu ise şöyle: Recep ve Mehmet yazları, köylerinin yakınındaki Tavşanlı kasabasında çıraklık yapmakta olan iki köylü çocuğudur. Her ikisi de sinemaya delicesine tutkundur. Bu tutkunun sonucu olarak geceleri köydeki evlerinin terkedilmiş ahırında bir yandan derme-çatma bir film projeksiyon makinası yapmaya çalışırken, diğer yandan da hayatlarını tümden değiştirecek olan rejisörlük hayalleri kurmaktadırlar.

4- Gönül Yarası (2005)

Mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olan idealist öğretmen Nazım’ın Anadolu’daki öğretmenlik kariyeri bitmiş ve emekliye ayrılmıştır. İstanbul’a döner ve yerleşmeye karar verir. Ancak bunca zaman sonra uyum sağlamak umduğundan zor olacaktır. Emekli maaşının bağlanmasını beklerken taksicilik yapar. Arkadaşı Takoz’un taksisini kullanır. Bir gün Dünya adında, pavyonda çalışan genç bir kadın taksiye biner. Her ikisinin de hayatı kaçınılmaz bir biçimde dönüşüme uğrayacaktır. Dünya’nın, eski kocası Halil ile başı derttedir...

Yavuz Turgul’un Eşkıya’dan sekiz yıl sonra çektiği ilk film… Dahası, bir kez daha yaşayan efsane Şener Şen‘in baş rol olması, izleyicisi için bir devam filmi tadı bırakmıştı. Meltem Cumbul’un ve Timuçin Esen’in oyunculukları ise tartışılmazdı.

3- Kelebeğin Rüyası (2013) 

Üçüncü dostluk filmimiz ise, yönetmenliğini ve senaristliğini Yılmaz Erdoğan’ın üstlendiği Kelebeğin Rüyası isimli yapım. Filmin yapımcılığı elbette BKM’ye ait. Çekimleri Zonguldak ve İstanbul’da gerçekleştirilen yapım, aynı zamanda Zonguldaklı madencilerin de öyküsüne değinmişti. Oyuncu kadrosunda Erdoğan’ın yanı sıra Mert Fırat, Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan gibi genç-usta pek çok isim de yer almıştı.

Filmin konusu ise şöyle: Zonguldak’ta yaşayan, iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu, yeni yeni modernleşen bu madenci kentinde memuriyet hayatlarını sürdürürken, bir yandan da sanatla, edebiyatla ve en çok da şiirle iç içe yaşamaktadırlar. Ayakları üzerine yeni kalkan genç Cumhuriyet, bir yandan modernleşme çabasındayken, aynı yıllarda Avrupa’da da çetin bir savaş yaşanmaktadır. Belediye Başkanı’nın kızı Suzan’ın Zonguldak’a geri gelmesiyle Rüştü ve Muzaffer’in şiire olan inancı daha da artar. Henüz lise öğrencisi olan Suzan, çevrenin istememesine rağmen iki gençle yakın arkadaş olur. Fakat 1940’lı yılların vebası olan verem, iki genç insanın da sağlığını git gide tehdit etmektedir. Rüştü ve Muzaffer’in hem kendi gelecekleri, hem de dünyanın gidişatı hayra alamet değildir…

2- Tamam Mıyız? (2013)

https://www.youtube.com/watch?v=9p5QnKiW0io

Yerli sinemamızın sevilen ismi Çağan Irmak’ın son filmi olan yapımın senaryosu da Irmak’a ait. Filmin baş rollerini Aras Bulut İynemli ve Deniz Celiloğlu paylaşırken, oyuncu kadrosunda göze çarpan diğer isimler ise Sumru Yavrucuk, Aslı Enver ve Gürkan Uygun. Film tam bir insanlık ve dostluk hikayesini konu edinmişti.

İhsan bedensel engeli nedeniyle annesine bağımlı olarak yaşamak zorunda olan ve içerisinde kısılıp kaldığı bu hayata günbegün daha fazla küsen genç bir adamdır. Hayalleri vardır; asla gerçekleşmeyeceğini düşündüğü bu hayallerin uktesi ve annesine yük olduğu fikrinin ağırlığıyla yaşamdan kopmaktadır. Temmuz ise idealleri doğrultusunda baba evinden ayrılan ve bu süreçte ayaklarının üzerinde durmak için çabalayan bir heykeltıraştır. Geçinebilmek amacıyla çocuk romanlarında çizerlik yapar ve iyi gittiğini sandığı bir ilişkisi de vardır. Bir anda sevgilisi tarafından terk edilmesi ve elindeki işi kaybetmesi hayatını daha da altüst eder. Temmuz ve İhsan’ın yolları hayatlarının böylesine karanlık bir döneminde kesişir ve bu tesadüf ikisinin de yeniden doğmasını sağlar.

1- Canım Kardeşim (1973)

Küçük Kahraman, ağabeyi ve ağabeyinin sadık arkadaşı Halit’le birlikte yoksul ama neşeli bir hayat sürdürmektedir. İlerleyen zamanlarda evde gece çıkan bir yangın sonrası babaları dumandan zehirlenir ve hayatını kaybeder. Kahraman, abisi Murat’a kalır. Murat’ın arkadaşı Halit evden kovulur ve Murat’ın yanına yerleşir. Abisine kalan Kahraman’ın okuldan sürekli öğretmeni abisini çağırır ve kardeşinin temizliğine dikkat etmesini söyler… Daha sonra Kahraman halsizleşir. Abisi ve arkadaşı doktora götürürler ve doktor kardeşinin kanser olduğunu söyler. Bunu öğrenen kahramanlarımız Murat ve Halit, küçük Kahraman’ın her isteğini yerine getirmeye çalışırlar….

Tarık Akan ve Halit Akçatepe‘nin gerçekteki sıkı dostluklarını da gördüğümüz film, dönemin baş yapıtları arasındaydı. Ertem Eğilmez‘in yönetmenliğindeki kült filmin müziklerini Cahit Oben yaptı ve Canım Kardeşim, müziğiyle o sene Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film Müziği Ödülü dalında ödül aldı.

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam