Netflix Araştırması: Dünyanın Türkiye’ye İlgisi Artıyor

Ceren Çetinoz

Netflix yedi ülkede “Kültürel Yakınlık Araştırması” yaptı.

Netflix’e göre dünyanın Türkiye’ye ilgisi katlanarak artıyor.

Bugüne dek 30’un üzerinde yerli yapıma imza atan Netflix, bu yapımlarının dünyanın farklı bölgelerinde yarattığı etkiyi ölçmek için kapsamlı bir kamuoyu araştırması yaptı.

Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ‘Netflix Kültürel Yakınlık Araştırması’na ABD, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, İspanya, Suudi Arabistan ve Şili gibi çeşitli ülkelerden 13 bin kişi katıldı.

Araştırmanın sonucuna göre:

Netflix üyeleri, Netflix üyesi olmayan kişilere kıyasla Türk yapımlarını 1.5 kat daha fazla izliyor.

Netflix’teki Türk dizi ve filmleri izleyen kişilerin Türkiye’yi turist olarak ziyaret etme isteği, 2.6 kat daha fazla.

Bununla birlikte dizi ve filmler, Türkçe’ye duyulan ilgiyi de arttırıyor. Hatta Netflix’teki Türk yapımlarını izleyen kişiler arasında “Türkçe öğrenmek istiyorum” diyenlerin oranı, izlemeyenlere göre 4.6 kat daha fazla. Bunun yanı sıra Türkçe’ye ilginin en çok arttığı ülke ise ABD.

Netflix’teki yerli yapımları izleyenler arasında “Türk kültürüne ilgi duyuyorum” diyenlerin oranı, izlemeyenlerden yüzde 29 daha yüksek. Aynı zamanda Türk mutfağına ilgi yüzde 29, Türk tarihine ilgi yüzde 27, Türk edebiyatına ilgi ise yüzde 22 oranında artıyor.

Netflix’teki Türk yapımlarını izleyenlerin Türk insanıyla tanışma, iş yapma isteği yüzde 27 oranında artıyor. Üstelik “Türkiye’de üretilen ürün ve hizmetleri satın alma isteğim arttı” diyenlerin oranı ise yüzde 17.

Son olarak araştırma, kreatif sektöre ilginin de katlanarak arttığını gösteriyor. Türk yapımlarını izleyen kişilerin Türk yönetmenlere ilgisi 4.6 kat, oyunculara ilgisi 4.9 kat arttı. Üstelik bu isimleri sosyal medyada takip etme oranı tam 5.2 katına çıkıyor.

Yerli Yapımlar Çeşitli Ülkelerde Top 10 Listelerinde

Zeytin Ağacı 45 ülkede ‘Top 10 Dizi’ listelerine girdi. Yakamoz S-245 ise 35 ülkede aynı başarıyı tekrarladı. Aynı zamanda filmlerde Sen Yaşamaya Bak , Aşk Taktikleri ise ‘Top 10 Film’ listelerinde yer aldı.

Yeni Yılda Yeni Yerli Yapımlar:
  •  Başrollerinde Serenay Sarıkaya ve Burak Deniz’in yer aldığı Şahmaran, 
  • Perihan Mağden’in aynı adlı romanından uyarlanan Biz Kimden Kaçıyorduk Anne, 
  • Çağan Irmak’ın yaratıcısı olduğu ve yönetmenliğini üstlendiği Yaratılan
  • Nejat İşler’in başrolünü üstlendiği İyi Adamın 10 Günü, 
  • Beren Saat ve Kıvanç Tatlıtuğ’u yeniden bir araya getiren Last Call For Istanbul
  • Cem Yılmaz’ın yazıp yönettiği ve başrolünde yer aldığı Ayzek ile Bir Gece.

 

Yorum Yaz

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam