Sadri Alışık’ın Hiç Bilinmeyen Filmi Ortaya Çıktı

reha.ozcan

2016’da hayata gözlerini yuman yönetmen Ülkü Erakalın‘ın eşyaları sahaflara ve eskicilere satıldı. Bu arşivden, hakkında hiçbir bilgiye rastlanmayan, kayıp olduğu söylenen ve başrolünde Sadri Alışık‘ın yer aldığı “Ayyaş” filminin senaryosu ve görüntüleri ortaya çıktı.

Belirsiz nedenlerden dolayı çekimleri yarıda kalan Ayyaş filmi aslında 92 sayfalık ve 178 sahnelik bir film. Ancak filmin yalnızca 48 sahnesi çekilmiş. Senaryonun yazım tarihi, senaryonun son sayfasında belirtildiği üzere 18 Eylül 1975. Erakalın o günlerde yakın çevresine filmden oldukça ümitli olduğunu ve ödüller beklediğini söylemiş.

Sadri Alışık dışında filmin oyuncu kadrosunda Muhterem Nur, Ekrem Bora, Gönül Yazar, Renan Fosforoğlu, Çolpan İlhan ve Senih Orkan gibi ünlü isimler mevcut.

Ayyaş‘ın, klasik Yeşilçam filmlerinin aksine mutlu bir sonu yok. Senaryonun ilk sayfalarında okuduğumuz çeşitli İstanbul sahnelerinden sonra karşımıza çıkan ilk sahne bir hücrede geçiyor. Sadri Alışık (Salih), kederli sesi ile hikayesini, alkolün tuzağına düştükten sonra başına gelenleri anlatıyor.

Senaryoda gerçek hayattan esinlenmeler de görülüyor. Yönetmen Erakalın’ın annesi Vaso Hanım, Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen bir tiyatro sanatçısı ve usta bir kantocu. Senaryonun ilk sayfalarında kalp krizi geçiren kantocu Ferha gibi. Senaryonun ilk yirmi sayfasındaki kantoların yazımındaki coşkunun, hakimiyetin kaynağını burada bulmak mümkün. Erakalın ayrıca, alkolün sanatçılar üzerindeki etkisine filmde dikkat çekmek istemiş.

Diğer Yazılar

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. karmaturkiye.com'u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz.

Tamam